Djurgårdens IF – Malmö FF

Tid: 2007-07-07 18:00, Plats:Olympiastadion, Resultat: 1-0

Ett oavgjort resultat hade speglat matchen bäst, men om något lag skulle få tre poäng med sig från Stockholms Stadion så låg nog Djurgården lite närmare till hands ändå. Men MFF saknade inte chanser, och, viktigare, saknade inte – såsom de senaste matcherna – spel. Ännu långt från storformen, men det här var ett fall framåt.

Med de otroliga mängder väta som dränkt in hemtrakterna de senaste dagarna var det kanske konsekvent att MFF fick avspela också veckans andra bortamatch till stundtals ymnigt regn. Men mellan dropparna syntes himmelsblå stänk av en fortsatt väg framåt efter den turliga segern men kämpastarka matchen mot IFK Göteborg i måndags. Trots ett nykomponerat mittfält lyckades MFF genom nästan hela matchen hålla spelet uppe mot ett Djurgården, som förvisso också fått rumstrera en del med laget på sista tiden.

Matchen nådde kanske strängt taget inte några högre kvalitetsmässiga höjder, men bjöd vid sidan av höga felprocenter också publiken på högt tempo, intensitet och öppen fotboll med – särskilt i andra halvlek – en hel del chanser. Djurgården knyckte sig ett tidigt initiativ i matchen med några smärre anstormningar, men MFF svarade med några bra uppspel och lite bollägo på offensiv planhala. Tre hörnor, nära ett genombrott för Edward Ofere och så fick Niklas Skoog ut lite av sin selkvalitet också som offensiv mittfältare. Bakåt var defensiven om inte solid så vaken och vältajmad, och mot mitten av halvleken kändes det som lite fördel MFF, som gång på gånga lyckades störa Djurgården till misstag i uppspelsfasen.

Efter en knapp halvtimme var Jones Kusi Asare framme i öppet läge på ett inlägg från MFF:s högerkant, den bästa möjligheten så långt, och det förebådade en stark järnkamisk avslutning av första halvlek. Flera gånger lyckades Djurgården byta kant när MFF viktade över åt ena hållet, och små sår började rivas upp där bak hos de ljusblå. I 34:e minuten hade Daniel Sjölund en bra nick som Jonas Sandqvist med en skicklig räddning tippade till hörna, fem minuter senare bröt Sjölund in i straffområdet från höger i öppet läge men missade dessbättre avslutet. Ett mål låg i luften, men MFF lyckades med både tur och skicklighet hålla undan till paus.

Andra halvlek kännetecknades av böljande spel med många anlopp men få om ens något högkaratigt avslut från något av lagen. MFF höll åter spelet väl uppe, och såg liksom i första ut att vara på väg att koppla ett bra grepp mot mitten av halvleken. I 65:e minuten var 0-1 oerhört nära, och vilket besynnerligt mål det hade blivit. MFF i anfallsläge med några minuters tryck på Djurgården, och Jon Inge Höiland grep en möjlighet i flykten med en snabb men flack djupledsboll in i boxen mot Junior löpande in. Djurgårdsmålvakten Dembo Tourray tog ett steg ut, och på uppstuds ”stampade” Junior bollen med sulan, så den studsade under keepern – men ut alldeles invid stolpen till ett tomt mål.

Minuterna innan hade samme djurgårdsmålvakt sånär viftat in en – såphal – boll på väg bort efter att en annan djupledsboll på Junior givit Skoog skottläge. Farligare var dock läget i 50:e minuten, då Ulrich Vinzents kom förbi starkt på högerkanten, höll inne inlägget, fortsatte in i straffområdet och slog ett inspel genom målgården där såväl Oferes som Juniors framslängda ben var nära att stöta in bollen i mål. Åtminstone två riktigt feta målchanser – men det var på Djurgårdens första för halvleken som det blev mål. Dubbelhörna, bägge farliga, Sandqvist motade första avslutet men var chanslös på andra. Sånt som händer i en match, typ. Kunde lika bra hänt åt andra hållet när Dixon hade ett vasst nickläge på en MFF-hörna i första.

Tjugo minuter kvar av matchen, och med MFF för dagen kändes en kvittering fullt möjlig. Men så mycket mer blev det inte. Djurgården kontrollerade händelserna allt bättre i takt med att MFF-stressen ökade, och hade två fina frilägen att kontra in ett andra mål, grym Sandqvistfotparad på det andra. Däremellan gnistrade inbytte Guillermo Molins till två gånger med skickligt straffområdesintrång längs kortlinjen och ett inte oävet skott över i ett bra framjobbat läge.

Ser man till de förändringar i laget som framtvingats genom tre avstängningar så ar intrycken blandade . Gabriel började fladdrigt, men spelade upp sig ordentligt som Daniel Andersson-vikarie. Niklas Skoog satte sin karakteristiska stil i spel ett steg längre ner i plan, och ibland gav det öppningar av nya ytor och känsligt framrunna små bollar på små ytor, men också uppstannade möjligheter och bolltapp när det blev lite för segt med bollen. Till vänster var Järdler gedigen men utan spets, till höger hade Vinzents och Höiland bytt plats, men fortsatte att överlappa och komplettera varann bra.
Ofere – stundtals nyttig men får ut för lite av de lägen han arbetar sig till. Junior, en riktigt bra andra halvlek då vi fick se den ”gamle” Junior igen – hårt arbetande, löpande och utmanande med udd. Därtill ska läggas att Behrang Safari nu går från klarhet till klarhet och är härlig att se.

Tokigt många positiva omdömen till en förlustmatch kanske, men det beror nog mer på att det varit så dystert den sista tiden. Man relaterar lagets insats inte till de orealistiska drömmar man har om det perfekta MFF, utan till status jämfört med ett par nedslående insatser på senare tid. Och det här var just – ett fall framåt.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners