Malmö FF – Gefle IF

Tid: 2007-05-27 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-1

Tålamod, det går ju på rätt håll. 3-4, 2-2 och nu 1-1. Nästa match lär alltså bli 0-0 och sedan, våren 2008, kommer vändningen med en stark 1-0-seger. Mot detta Gefle, som är så bra på att spela mot MFF. Suck. MFF tappade ledning och match igen och det är illa nog – fast ändå inte så dåligt som det kändes direkt efter matchen. Faktum kvarstår: MFF har problem.

Till att börja med: det är inte kört… För nog var det så det kändes när man motvilligt hasade sig ner från läktaren efter att en ny hel match förflutit utan att MFF lyckats besegra Gefle. Under en säsong som blir som man vill ha den, det vill säga att MFF vinner allsvenskan, så nog måste MFF vinna över Gefle IF på hemmaplan i åttonde omgången. Nej, faktiskt inte. Ta en titt på 2004. I åttonde omgången den 17 maj suckade man sig hem från Stadion med precis samma tankar, efter 0-0 mot dåvarande nykomlingen Kalmar. Poängskörd då: 13 poäng efter 3 vunna, fyra oavgjorda, en förlorad. Poängskörd nu: 13 poäng efter 3 vunna, fyra oavgjorda, en förlorad.

Icke desto mindre är 1-1 mot Gefle en klar missräkning, förstås. Inte i första hand poängtappet i sig, utan sättet på vilket det sker. För tredje matchen i rad förlorad ledning och förlorad match – inte i resultat, men i genomförande – mot Gefle. Den till synes obotliga benägenheten att tappa tråden, halka ur gängorna efter det där obligatoriska baklängesmålet i tredje kvarten och sedan inte hitta tillbaka igen. Lägstanivån må vara högre i år, men ”problemstrukturen” verkar lik förbannat vara densamma. Eller? Är det för tidigt att säga? Är man för otålig, för oinsatt? Tvivlet går i alla fall inte att skaka av, och det man tar med sig in i två veckors uppehåll är en dålig känsla.

Det dröjde i och för sig 29 sekunder längre än ifjol, då Marcus Pode sköt 1-0 efter bara 45, men nej, otåligheten hade faktiskt inte hunnit sprida sig redan när Jon Inge Höiland tofflade in 1-0 till MFF redan efter 1 och 14. MFF:s första hörna var det första som hände i matchen, låg och tills synes misslyckat slagen av Behrang Safari. Bollen förbi Jonatan Johansson i bra skarvläge, studs och så var Jon Inge där och fick fram en höger bredsida – och bollen tog sig om än med viss möda över mållinjen!

En smakstart, särskilt mot ett defensivt inriktat lag som Gefle. Men Gefle behöll fattningen, lyckades fortsätta matchen enligt sina intentioner som om inget hade hänt: väl samlat, klokt och avvaktande. Det skulle komma att ge utdelning. Ett lite väl makligt matchtempo sattes, där MFF fick ha bollen och initiativet, men hade svårt att hitta vägar framåt och etablera tryck nära Gefles mål. Det mesta av MFF:s spel kom på högerkanten, där Ulrich Vinzents och Joakim Nilsson var mycket aktiva under första halvlek. Ulrich tunnlade Makondele och föll in i straffområdet, Jocke tryckte sig frustande fram och öppnade en yta Gefle stängt. När de längre passningarna ofta gick galet, hittade Anders Andersson öppningar med kortare, distinkta markpassningar centralt.

MFF förde ändå matchen, och så småningom började spelövertaget också ge utdelning i farligheter och chanser. I 18:e minuten ett läckert väggspel i 4-5 pass mellan Jonatan Johansson och Ola Toivonen, genom den hårdast bevakade ytan på plan: centralt in i straffområdet. Skickligt på minimala marginaler, som dock inte tillät att det gick hela vägen, men det var nära. Minuten efter en bra kombination på högerkanten Vinzents-Nilsson-Johansson-Nilsson och frispark, en bra frispark av Behrang Safari som Toivonen är nära att få huvudet på i ypperligt läge.

Sedan: Gefle. Drygt halvvägs in i första halvlek började gästerna få tag i de kontringsmöjligheter som ju alltid bjuds när ena laget för. I 23 minuten inlägg på MFF:s vänsterkant efter att Safari inte hunnit emellan att bryta, och i straffområdet var Johan Oremo framme och mycket nära att göra sitt femte allsvenska mål, men Jonas Sandqvist fick händerna på bollen. Sju minuter senare var Gefle på gång igen, men då bröt Johan Andersson och MFF kunde kontra på kontringen när Joakim Nilsson fick fram bollen till Toivonen som gick på skott i bra läge. 34:e minuten: Oremo igen på inlägg och nick i ribbans underkant! Och så i 37:e: Ulrich Vinzents dribblar sig på bästa brassevis in i straffområdet – måtte bara vara en tidsfråga innan han lyckas hela vägen – och passar Toivonen, men Gefle får tag i bollen, vänder direkt och då går det undan. Makondele hittar Oremo med en skarp genomskärare, Jonas Sandqvist kastar sig ut och kniper nästan bollen framför fötterna på honom, men bara nästan: Oremo snappar upp bollen igen nere vid kortlinjen och lirkar skickligt in den mot målvaktslöst mål, där Westlin är framme och inte kan annat än trycka in 1-1.

Och så var matchen på glid igen. MFF, tydligt skakat av kvitteringen, avslutade halvleken passivt, dåligt – och hade egentligen inte skapat någon särskild farlighet under andra halvan av första halvlek. Mycket bollinnehav, få skarpa lägen. Det är tydligt att MFF saknar spets för närvarande. Anfallsparet Ofere-Johansson är hittills inte lyckat just som par. Ofere var bra i Örebro, men osynlig stora delar av den här matchen, Johansson arbetar hårt och är med mycket i spelet, men dels har han oflyt för närvarande, dels hamnar han utan Junior vid sin sida för långt från mål. Facit första: ett turligt mål och två målchanser för MFF, tre kontringsmålchanser för Oremo och Gefle varav den sista gav kvitteringen.

Andra halvlek höll på att börja lika bra som första. I 47:e minuten var Jonatan Johansson riktigt nära att göra mål, men hans avslut på Jon Inge Höilands långa inkast gick alldeles utanför högra stolpen. Tre minuter senare ytterligare en het chans för MFF: Johan Andersson – dittills inte så mycket med i spelet från en insomnad vänsterkant – slog ur central position en listig lite boll till Joakim Nilsson, som missade förstatouchen fick fram bollen ändå till Ola Toivonen inne i straffområdet. Ola, i utmärkt läge att utmana själv och gå på avslut, valde att passa till en friare stående Ofere till vänster, och Ofere sköt som så ofta över i öppet läge, men – ska det tilläggas – ganska tätt över, 2-1 var nära där.

Tolv minuter in i andra halvlek en tredje målchans för MFF. En lång boll från Joakim Nilsson till Jonatan Johansson, var avslut räddades på mållinjen av en geflespelare; suck. Men Gefle var i högsta grad kvar i matchen, som var och skulle förbli helt jämn. Mot 60 minuter, efter att MFF slarvat vid en frispark, kontrade Gefle igen och fick ett avslut till i ribbans underkant på Makondeles fina skott! Matchen böljade, och MFF såg alltmer spänt ut; många missade passningar och matchuret tickade på.

Även om intrycket efteråt är att MFF gjorde en dålig andra halvlek och inte kom upp i nog kvalitet att spela hem matchen, så ger en titt i anteckningsblocket vid handen att laget faktiskt skapade en del, också under sista fjärdedelen. Någon ordentlig slutforcering blev det inte, och det är dåligt, men Jonatan hade åtminstone tre bra lägen, Ofere två och Marcus Podes målchans i 70:e minuten var fet: efter starkt förarbete av Safari bröt Pode in i straffområdet, spelade Jonatan, fick tillbaka bollen framför mål – och felträff på avslutet i öppet läge.

En snarare otillräcklig än direkt dålig match av MFF. Det är klart att MFF ”ska” vinna över Gefle hemma. Det är också klart att laget har problem, rentav stora problem, att få ut sitt fulla kunnande i matcherna och att hålla koncentrationen uppe hela matcher. Men det är också klart att spelarna försöker, arbetar hårt. Ingen spelare är direkt dålig mot Gefle, jo kanske Ofere som inte kommer med nästan alls. Ola Toivonen däremot gör en riktigt bra match, likaså Ulrich Vinzents. Johan Andersson växer in i matchen på ett bra sätt.

Uppehåll nu. Låt oss hoppas att det blir fruktbart.