Halmstads BK – Malmö FF

Tid: 2007-04-01 15:00, Plats:Örjans vall, Resultat: 0-1

Låt oss först konstatera att det är ingen jättebra fotbollsmatch. Lågt tempo, mycket felpassningar och inte mycket kamp och fysiskt spel. Lägg därtill en domarinsats som gjorde att båda tränarna ville ”prata allvar” med Åke Andreasson efter matchen.

Men å andra sidan

Malmö FF vinner det allsvenska genrepet med 1-0 på ett soligt och varmt Örjans vall. Man har dessutom två bollar till i nätet men dessa blir avvinkade för offside. På det hela taget gör man en gedigen insats mot ett Halmstad som knappt skapar en målchans på hela matchen.

Eftersom jag hade förmånen att direktrapportera till svenskafans så har jag valt att plocka vissa valda delar även till Malmö FF:s hemsida.

6 min
Det är HBK som startar piggast de första minuterna och därför är det en kalldusch för hallänningarna när Junior, efter 5.28 tar emot bollen, trycker sig emellan mittbackarna, får ordning på den högt studsande bollen och slår den förbi en utrusande Magnus Bahne i HBK-målet.

15 min
Fortfarande ledning för MFF. Spelet har jämnat ut sig. MFF ligger, som bestämt att göra i första halvlek, ganska lågt och spelar enligt den defensiva modell man kanske planerar för inför premiären mot Elfsborg. Halmstad har förstått att de inte har möjlighet att spela bollen fram genom mittfälten och ägnar sig just nu enbart åt långbollar som framförallt Jimmy Dixon nickar bort utan några större problem.

När HBK anfaller väljer de så här långt oftast MFF:s vänstersida. De har väl fått för sig att Behrang Safari och Anders Andersson är lite lättare att komma förbi än Jimmy Dixon och Ulrich Vinzents på högerkanten. Någon större framgång med detta har man dock inte haft så här långt.

21 min
Två hörnor i rad för MFF men ingen av dem resulterar i någon farligare målchans. Spelet är fortfarande jämnt och det är snålt med målchanser. HBK hade ett skott utifrån för några minuter sedan som gick tätt utanför stolproten men Sandqvist var med på noterna och hade utan några problem räddat om bollen gått innanför målramen.

Det är en ganska snäll match. Det smälls inte på direkt.

30 min
Nu händer det inte så mycket. MFF spelar ett väldigt tajt och disciplinerat försvarsspel som fungerar bra. Det har varit några ofarligt frisparkar och någon hörna men närmare än så kommer inte lagen.

HBK har mest boll men spelarna verkar lite frustrerade över att de inte kommer någonstans.

de tre spelare som sticker upp lite över mängden hittills är Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon och Ola Toivonen. Den sistnämnde spelar med ett skönt lugn och fördelar passningarna på ett högklassigt sätt.

35 min
Toivonen har en fin chans men skjuter utanför. Junior kom med bollen på kanten, drog sig inåt och dribblade av en gubbe innan han spelade bollen snett inåt bakåt till Toivonen vars avslut då inte gick på mål.

38 min
HBK har mest boll och fler halvchanser än MFF. Men det ser ändå stabilt ut. Behrang Safari har en tuff uppgift, han ska ta hand om Dusan Djuric som spelar på HBK:s högerkant. Men han gör det bra hittills.

40 min
HBK har ett farligt frisparksläge. Tommy Jönsson skjuter bollen över muren, men utanför målet.


45 min
1-0 till MFF i paus. Spelet har sett ut ungefär som vi tidigare raporterat. Mycket boll för HBK men chansmässigt är det jämnt. MFF behöver inte skämmas för sin ledning.

Det gjordes inga byten i paus. Jo förresten, en av de assisterande domarna byttes ut. In kommer en hemmhörandes i Halmstad(!)

48 min
Bra chans för MFF. Junior slår en frispark in i straffområdet som Dixon kommer först på. Men målvakten kan rädda nicken.

Behrang kommer snyggt på kanten och slår ett inlägg som Junior är en centimeter från att nå framför mål.

50 min
MFF spelar mer offensivt i andra halvlek och det har redan resulterat i ett par hörnor, frisparkar och chanser.

62 min
Betydligt bättre spel med himmelsblå ögon sett. MFF ligger ca 15 meter högre upp med laget och har skapat lika många chanser på andra halvleks första kvart som under hela första halvleken. Antal gula kort-siffran är också kvitterad efter att Djuric dragit ner Yksel i ett så kallat ”måste” läge där MFF höll på att starta ett riktigt bra anfall.

Men betydligt bättre spel från MFF alltså.
Även om laget ligger så högt och har ett så pass etablerat tryck att man kanske känner en viss oro för snabba omställningar från HBK:s sida. Dock har inte något direkt farligt inträffat ännu.

67 min
Jonatan är framme och skjuter bollen i mål från en snäv vinkel efter Malmös femte hörna i andra halvlek men blir korrekt, får man förmoda, avvinkad för offside.

77 min
Jonatan lämnar planen för idag. Man kan väl säga att Jonatans insats är fullt godkänd. Han gör ett viktigt jobb, hans löpningar bidrar till MFF:s dominans såväl defensivt som offensivt. Samtidigt vill man såklart se mer udd i avsluten från vår notoriske målskytt. Jonatan är lite för anonym idag.

79 min
Junior kommer fri och får avslutet på mål men målvaten räddar. Junior är snabbt framme på returen men skjuter över.

Öppnare spel senaste tiden. MFF håller fortfarande i taktpinnen och har ett visst tryck, men med trycket blir ytorna bakom MFF:s backlinje också större vilket ger Halmstad möjlighet att sticka upp.

Anders Andersson har gjort en gedigen insats. Han har mestadels markerat Magnus Arvidsson, och klarat detta utmärkt. Både Dixon och Anders uppträder stabilt med andra ord. Om man ska göra någon form av jämförelse kan man säga att samarbetet mellan mittbackarna fungerar bättre än mellan anfallsparet.

83 min
Ett andra offsidemål. AA bryter ett anfall och drar igång en kontring. Han driver först bollen upp mot mittlinjen, passar ut till Jocke på högerkanten får tillbaka bollen, drar en back och slår ett flackt inlägg till Ofere som stöter bollen i mål. Mycket fint anfall men domaren blåser av för offside. Mer tveksamt denna gången.

86 min
Nytt fint anfall från MFF. Jocke ut till Yksel som slår en svepande boll in mot Ofere men målvakten bryter bollbanan.

Matchbilden är densamma. MFF har ett betydligt övertag. Halmstad kontrar då och då men lyckas aldrig vaska fram några anfall med udd. Samarbetet mellan Dixon och Anders Andersson har fungerat mycket bra även om de båda har betydligt mindre att göra under denna halvlek.

90 min + övertid
Matchen slutar 0-1.
MFF tackar av de tillresta supportrarna (uppskattningsvis 60 stycken) Båda tränarna är lite missnöjda med domartrions insatser och är framme och vill diskutera. Främst är det en straffsitustion i andra halvlek för HBK men också hur den assisterande domaren(från Halmstad) och huvuddomaren kan ha så olika uppfattningar gällande offsideregelns tolkning.

*********************

Spelet stannade av något mot slutet. Sammanfattningsvis är segern rättvis. Statistik som bollinnehav, antal fasta sitationer osv är jämnt mellan lagen, men när det kommer till klara målchanser är MFF överlägsna.

Om Jimmy Dixon var bäst i Malmö FF i första så är andra halvlek vigd åt Behrang Safari. Gång på gång kom han på sin kant och svischade förbi erkänt snabbe Dusan Djuric.


/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners