Malmö FF – Falkenbergs FF

Tid: 2007-03-28 17:00, Plats:Rosengårds IP, Resultat: 2-0

…och ett par bra besked i näst sista träningsmatchen. Det bästa att konkurrensen i truppen ser skarp ut och att bredden klarar byte av sex man (plus två A-landslagsmän) sedan Lynmatchen – i alla fall för att besvärslöst avfärda ett mittenlag från Superettan… En gedigen insats av MFF på Rosengårds IP, med två läckra mål av Junior och Yksel som ögongodis för publiken.

– Första halvlek var OK från vår sida. Vi gjorde det lite för svårt för oss och borde ha spelat snabbare och enklare, men det blev bättre i andra – då Falkenberg också tröttnar och vi får vinden med oss. Men vi gör en bra match, spelarna visade glädje på plan – och det är nog så viktigt – och jobbade hårt. Spelet är bitvis bra, tycker jag. Sista tredjedelen sticker vi in lite för många bollar lite på chans, den sista passningen blir en 50-50-pass när vi skulle sätta ut bollen på kanten och sedan spela in., sa Sören Åkeby efter matchen.

Tänk vad tio sekundmeter mer eller mindre kan göra. Samma plats, nästan samma tid. Samma fina plan, samma givmilda vårsol. Men tio sekundmeter svagare ostvind. Uppknäppt kavaj och välfunnen fotboll – idag var det så dags. Det var skön stämning på Rosengårds IP:s småmysiga trälläktare. Och det var hej och hå och helylle på plan – i meningen noll irritation och få frisparkar, men också och viktigare: ett MFF utstrålande harmoni och tillförsikt. Sex spelare utbytta sedan blåsmatchen mot Lyn i lördags, därtill två hyfsat säkra startmän borta på landslagsuppdrag – men MFF 2007 ser ut att vara på god väg att smälta in i 4-3-1-2 formen oavsett.

Dagens lag fungerade tillsammans, gjorde en bra match ihop – låt vara mot beskedligt motstånd, och låt vara att de spelmässiga höjderna var få, särskilt i första halvlek. Men det där ordet, som Sören Åkeby återkommer till som grundläggande, det lurar på läppen efter de två senaste matcherna: trygghet. Kvart i sex påskafton känns kanske uttrycket avlägset, där ligger problemet med såväl denna som de flesta av vårens träningsmatcher: insatser mot mindervärdigt motstånd är helt omöjligt att värdera. Vad betyder 90 minuter av i princip noll tillsläppta farligheter mot Falkenberg? Solitt backlinjespel? Eller bara oprövat? Daniel Theorin och Raoul Kouakou gjorde i alla fall bägge och tillsammans en bra, stabil match idag.

Första halvlek visade ett MFF som sökte det snabba djupledsspel som satt så väldigt fint matcherna innan Cypernlägret, men nu skickades de längre bollarna flera gånger överdrivet snabbt iväg och skärpa i såväl passar som löp saknades. Bäst fungerade det ”korta” djupledsspelet: forward tog emot uppspel, gick ner några steg i plan och satte boll till framlöpande medspelare. Såväl Junior som Edward Ofere excellerade flera gånger i detta moment, men det var den förre som var närmast att sätta dit den längst fram också. I andra minuten första, när nicken på Joakim Nilssons inlägg gick över. I nionde minuten andra, en rökare över mål i öppet läge efter att han trasslat sig förbi en slapp Falkenbergsback. I 37:e minuten tredje, när efter fint förarbete av Yksel liksom gled in i straffområdet och lade bollen mot vänster stolprot – men FFF-keepern fläkte sig och tippade till hörna.

Junior. Han har väl egentligen aldrig varit direkt dålig, inte i någon match under sina knappa nio månader i MFF. Men eftersom han skämde bort oss från början med mål och skönspel och osjälviskt och effektivt spel i osedvanlig förening – – – så såg han ut att tappa stinget i de sista höstmatcherna – – – så verkade han stundtals ha förlagt o:et framför självisk i de tidiga träningsmatcherna. Alltid hårt arbetande – i år också med betydligt fler löpmetrar (de var inte få ifjol heller). Överlägsen bollmottagning och -behandling. Och så, med halvannan vecka till premiären, med skärpan på plats och siktet inställt. Låt vara att han missade ett par klara chanser idag – men har gjort mål två matcher i rad och släpper bollen bättre igen. Fyra minuter in i andra halvlek gjorde han 1-0, ett riktigt skarpt mål. Joakim Nilsson startade anfallet genom vända runt och spela ut till Ulrich Vinzents. Ulrich fram, inlägg – som Junior i samma sekvens tog emot och sköt direkt på. Direkt i mål, alltså!

Om Junior stigande form var ett av matchens besked, kan här några ytterligare listas:

Joakim Nilsson. Såg farligt trög ut i början av försäsongen, men övertygar nu stort och det är svårt att tänka bort honom från en startelva. Idag var det ånyo hans kompromisslösa energi som låg bakom mycket av MFF:s väg framåt i matchen; hans patenterade tjurrusningar avlöste varandra, och därtill satt passningarna fint och samarbetet med Ulrich på högerkanten lovar gott. Jocke tröttnade, det ska sägas, men – med all rätt.
Joakim Nilsson
– Jocke har tagit viktiga steg i år. Samarbetet med Ulrich fungerade bra, sa Åkeby.

Behrang Safari. Ännu en ung, okuvlig kämpe. Han kanske inte är en man för startelvan mot mästarna borta, men den som vänsterback möjligen säkrare Christian Järdler kommer att få en kamp in på mållinjen om platsen. Berra gjorde en ok första, men lysande andra halvlek, inte minst genom ständiga instruktioner från Sören Åkeby.
– Jag tycker Behrang har utvecklats något oerhört, men han är inte jättetrygg i sitt spel än. Och om man börjar matchen med att tappa ut några bollar så kan man behöva pushas på lite. Men jag kanske instruerade honom lite för mycket. fast han spelade upp sig, kommenterade Sören efteråt.

Edward Ofere. Det är synd att det där sista framför mål ännu saknas, för Edward Ofere imponerade i sitt spel idag. Kanske var det just därför han tog en något mer tillbakadragen position, hursomhelst så gjorde han stor nytta i den och var riktigt bra också i sitt passningsspel.

Veteranerna Anders Andersson och Yksel Osmanovski gjorde bra ifrån sig på sina mittfältsplatser – Yksels 2-0-mål i 63:e minuten är ett kapitel för sig. Från övre mittplan klippte han till – på volley, närmast horisontellt liggande i luften – en halv cykelspark, och bollen seglade i en lätt båge upp i vänstra krysset – puh!

Labinot, då? Tillbaka efter ännu en skadeperiod, nu från start på sin idealposition 10. Han fick 90 minuter, men – det är ännu alldeles för tidigt för att kunna dra några slutsatser, ens få ett intryck, av vad han kan tillföra MFF 2007. Mer träning, fler matchminuter, sen kanske.
– Labinot är en fantastisk fotbollsspelare – men han än har han inget tempo i kroppen. Han började lite taffligt idag… men blev bättre i andra halvlek i takt med att de andra tröttnade, tyckte Sören.

Angående bredden i truppen, så får Sören sista ordet -det gäller ju att ha rätt perspektiv…
– Fem sex nya spelare sedan förra matchen, det tyder på att vi har jättebra bredd i truppen. Fast vi behöver ju 10 spelare till om vi ska använda 35 stycken som ifjol!

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners