Malmö FF – Köge

Tid: 2007-02-17 14:00, Plats:Heleneholms IP, Resultat: 4-0

Andra träningsmatchen för säsongen blev en angenäm upplevelse, om man bortser från den kalla blåsten, på Heleneholms IP:s konstgräs.

Förutsättningarna inför matchen skilde sig en hel del från förra helgens 1-0 seger över Stadslaget där det till stora delar handlade om tester av spelsystem och många byten. Idag mötte man ett betydligt bättre motstånd och man hade man bestämt sig för att spela med ett manskap hela matchen och hålla sig till ett spelsystem nämligen 4-3-1-2. Anders Andersson fick slänga in handduken på grund av influensa annars ställde man upp med det aviserade laget.

Heleneholm bjöd på ett bra underlag, strålande sol, sex plusgrader men också friska kyliga vindar som sig bör vid den här årstiden i Malmö och som gav en rejäl medvind i första halvlek och en lika rejäl motvind i andra för himmelsblått, vilket påverkade spelet en del.

Köge, som ligger något före i förberedelserna, öppnade piggast och skapade en del halvchanser. De flesta skotten landade dock mellan målet och hörnflaggan. Malmö såg lite förvirrade ut i positionsspelet de första minuterna men kompenserade det hela med rejäla löpningar och kämpaglöd. Malmös ledning efter 11 minuter kom därför lite överraskande men inte desto mindre snyggt. Ulrich Vinzents, en av matchens absolut bästa spelare och för dagen kapten, slår en boll ut på högerkanten som Junior snappar upp. Han tar sig inåt i banan förbi två försvarare och slår bollen väldigt elegant i en båge runt målvakten in i hans vänstra stolprot.

Malmös passningsspel kommer mer och mer igång och Köges offensiv bedarrar något. Det är så här långt en överraskande bra match för att vara så tidigt på säsongen. En match i högt tempo och förhållandevis få misstag. Dessutom verkar båda lagen bestämt sig för att det inte alls är en vänskapsmatch vilket gör att det ges och tas emot en hel del armbågar och sparkar. Även det kan man väl tolka som något positivt. Malmö FF har i år en mycket bred trupp med mycket spetskompetens och det kommer att krävas att man är på topp för att få en plats i startelvan.

2-0 kommer efter 36 minuters spel och påminner en del om mål nummer ett. Här bryter Ulrich ett danskt uppspel och slår bollen till Yksel so förlänger den till Junior som befinner sig i nästan samma position som innan. Denna gång väljer han dock att frispela Ola Toivonen som vänder bort en försvarare och väljer även han att slå bollen i en båge förbi målvakten på exakt samma ställe.

Andra halvlek blev näst intill en transportsträcka. Malmö FF tappade aldrig fokus utan fortsatte att mala ner motståndarna som med hjälp av medvinden placerade de flesta av sina skott långt över eller bakom, ibland både ock, Jonas Sandqvist som så här långt kan kalla sig ”noll i snitt”.

3-0 slår Niklas Skoog iskallt mitt i mål på straff efter 62 minuter. Detta efter att Junior blivit klumpigt och egentligen helt omotiverat nerdragen i straffområdet av en dansk försvarare när han var på väg ut(!) från det samma. Måste vara skönt att alla tre anfallarna fick göra mål.

Skönt var det nog också för Christian Järdler som fick göra sitt första mål i den himmelsblå tröjan. Christian höll sig påpassligt framme i 76 minuten och sköt in en retur på en frispark från Niklas Skoogs högerkänga.

Malmö FF har nu producerat fem mål framåt och utöver det producerat massor av chanser och dessutom kostat på sig att missa två straffar. Samtidigt har man hållit nollan i 180 minuter. Kanske för tidigt att dra några slutsatser i nu men visst verkar fokusen på försvarsspelet ha gjort nytta.

Truppen innehåller en bredd och spets som tillsammans med de pigga ben och kämpaglöd man visar upp i en tung träningsperiod lovar gott inför framtiden.

Bra betyg över hela laget idag med ett extra plus för Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Yksel Osmanovski och Junior.

Drygt 1100 tappra hade samlats idag på Heleneholms IP varav 700 betalande vuxna./Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners