Malmö FF – GAIS

Tid: 2006-10-16 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-0

Det var sju veckor och fem allsvenska omgångar sedan sist – men nu blev det äntligen seger igen för MFF. Och det var en bra seger. Två mål på fyra minuter i första halvlek och en andra då MFF spelade lite trist men klokt – och äntligen lyckades stänga en match. Männen för dagen fanns på vänsterkanten, där Ulrich Vinzents gjorde en lysande match och Makrillurbannin Emil Hallfredsson blev matchvinnare med ett mål och en assist.

Tjugo minuter in i andra halvlek. Tempot har sjunkit när GAIS inte på något sätt förmår hota MFF och rycka sig in i matchen, och MFF är helt och hållet nöjda med sakernas tillstånd; sätter till när det behövs, kör på framåt när en öppning finns. MFF spelar av matchen – hur många gånger genom åren har man inte suckat över den inställningen. Som åskådare har man kommit till matchen för att se fin fotboll och många mål, och här har nu laget matchen i sin hand – så kör på då! Ös in ett par mål till, spela ut, briljera, förnedra! Men med säsongen har man kommit att se – och sakna – andra värden. Efter en hög havererade andrahalvlekar så var det om inte en njutning så en lisa för själen att se MFF stå distansen ut, och äntligen plocka hem en seger klokt, behärskat och odramatiskt.

GAIS är utan tvekan ett habilt lag som gjort en bitvis framgångsrik allsvensk säsong under Roland Nilsson, men på Stadion framstod de som det jämte Öster klart ofarligaste laget MFF stött på. En riktigt het målchans på hela matchen, då Jonas Sandqvist gjorde två skarpa reflexräddningar under lite flipperkalabalik i straffområdet. Grattis till nollan, förresten! Trots storspel många matcher var detta bara den andra för Jonas. En het chans bara, men sån där flipperkalabalik i straffområdet pressade GAIS faktiskt fram ett icke föraktligt antal gånger genom att lägga in bollar – oftast från MFF:s högerkant – på halvchans. Med lite otur kunde både en och ett par av dem studsat fram ett öppet läge, men till slut fanns en rensande länd till hands varje gång och kunde avvärja.

Oftast tillhörde den Ulrich Vinzents, som faktiskt gjorde en helt lysande match som vänsterback. Det såg svårt ut för honom i början, då han försökte komma rätt för att få slå till bollen med högern, och det verkade som om nödlösningen skulle kosta laget ett av des pålitligaste verktyg. Men icke – Ulrich kom in i matchen i stor stil. Berövad möjligheten till vettiga inlägg och längre framspelningar längs kanten tryckte han upp så snart han kunde, och kastade sig framåt och inåt för att utmana. Det lyckades långt ifrån alltid, men skapade ständig oro och flera bra frisparkar och öppningar i spelet.

Efter en trubbig inledning av matchen med ganska låg spelkvalitet började MFF få ett övertag efter dryga kvarten, då sekvenser av bra passningsspel – om än på små marginaler – såg lovande ut. Så långt var det lägst odds på Junior som vägledaren till ledning; han jobbade intensivt som vanligt och låg bakom det mesta som hände framåt. Två bra skott kunde blivit två praktmål med lite flyt, det första en fin volleyträff tätt över, det andra ett bra avslut på en stickare från Joakim Nilsson(?).

Men det var en annan spelare som skulle ge MFF matchen: Emil Hallfreðsson. Med form och självförtroende i bagaget från sin landskamp med Island mot Sverige gjorde han en hel riktigt bra match också på Stadion. Tidigare i år har han varit väldigt ojämn, men det har å andra sidan hans matchning i laget varit också. Med ökad speltid syntes en positiv trend redan innan senaste uppehållet, och mot GAIS stämde mycket allt mer. Färre tokutmaningar i frustration, fler goda värderingar av lägena, samt framför allt bättre rörelse, jobb och jävlaranamma.

Han fixade frispark i bra läge och hade ett pressat skott i flykten som målvakten inte kunde hålla – sedan spelade han fram till 1-0-målet. Det var en sån där sista rensspark av Ulrich efter att GAIS anfallit; Emil hann ifatt den på vänsterkanten och satte fart, vilket i hans fall innebär högsta fart. Inlägget blev knivskarpt, Junior gick upp men nådde inte bollen och chansen var kanske borta. Men nej – efter Junior fanns Yksel Osmanovski som snyggt och säkert tryckte in bollen till 1-0!
Bara fyra minuter senare en ny kontring för MFF, och den här gången var det Emil själv som fick skörda frukten av en lagkamrats framspelning, nämligen Juniors: han lättade mycket vackert fram bollen över GAIS-försvaret till centralt genomlöpande Emil, som lade bollen förbi målvakten med högerfoten till 2-0! Ett mål och en assist, och det ska väl helt enkelt en islänning till att rensa fisken… ”Grindavikurbannin” – ung. ”Grindaviks baneman” – blev Emils smeknamn hemmavid, så vi får väl tills vidare säga… Makrillurbannin?

Det var ett MFF med bra balans i laget. Var det 4-4-2, 4-4-1-1, 4-3-3 eller 4-5-1? Ingen aning ärligt talat, kanske hann glimtar av alla visas upp under matchens gång. Men klart är att Joakim Nilsson och Anders Andersson har hittat nåt som funkar på centrala mittfältet; de bör inte rubbas. På kanterna får väl sedan matchas de med bäst form, till vilka Emil tveklöst tillhör. Litet frågetecken för Marcus Pode, som gjort både några mål och assist under hösten, gör ett par bra grejor varje match och nu försöker mer i defensiven – men som likväl inte ser ut att få fram sitt fulla kunnande. Frågan är om Labinot Harbuzi kan hinna komma upp i ordentlig matchform (och hålla sig oskadd) och vad han då kan prestera; inhoppet centralt igår såg onekligen intressant ut. Han vårdade bollen och spelade klokt i det läget av matchen – och gav oss kvällen tekniska nummer med två tvåfotare som lurade bort tre GAIS:are, mer tack! Olof Persson vikarierade fullgott på högerbacken och pressade GAIS-målvakten med en frisparkskanon, men han lär få steget in på söndag, då kapten Andersson är avstängd.

Med den hållna nollan sköt också MFF insläppandet av det nesliga två tusende baklängesmålet genom tiderna på framtiden – och får förstås gärna fortsätta med det. Ny hemmamatch på söndag, Gefle på besök, och då har Daniel Andersson utlovat stor revanschlusta i laget för det sorgliga sammanbrottet på Strömvallen. Ser fram emot det.

/Tobias Christoffersson

För att se bilder från matchen, klicka
här.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners