Hammarby IF – Malmö FF

Tid: 2006-10-02 21:00, Plats:Söderstadion, Resultat: 2-2

Det var äntligen rätt tändning – i 90 minuter. Ett aggressivt, kämpastarkt MFF gjorde tillsammans med Hammarby en tempostarkt tät första halvlek och en tempostarkt öppen andra – sammantaget en riktigt bra match. Som MFF skulle ha vunnit – Hammarbys 2-1-mål föregicks av en felaktigt tilldömd frispark, och offsidebortdömningen av MFF:s 3-2-mål var en mycket grov miss av linjedomaren.
Resultatet: bittert. Laginsatsen: stärkande.

En tredje 2-2-match var inte precis vad MFF behövde. Inte heller ytterligare fingervisningar från försyn och ledsyn att det här inte är MFF:s år. Men ett trendbrott för laginsatsen, det var precis vad MFF behövde. Alla ingredienser var nerstuvade i den allsvenska höstragu som serverades på Söderstadion, där två avpolletterade guldkandidater kämpade hårt och närmast förtvivlat för seger, och där till slut bägge förlorade två poäng. Men en i dubbel bemärkelse moralisk seger vann MFF, lämnande lika delar tillförsikt och frustration att klinga av under ännu ett landskampsuppehåll.

Dryga kvarten in i matchen påminde den inte så lite om lagens premiärdust på samma plats april 2004: tätt och tempostarkt, spännande men i farten inte så spelskickligt. Högsta allsvenska intensitetsnivå etablerad – därmed ett riktigt elddop för 17-årige Anes Mravac, som fick ersätta Christian Järdler (som skadade sig på uppvärmningen men chansade på att hålla) redan efter tio minuters spel. MFF såg helt rätt tända ut, visade bra aggressivitet över hela planen och hade ett grepp om matchen inom räckhåll med två farligheter. Först när Jonatan Johansson var nära att få skallen på en frispark från Daniel Andersson, sedan när Daniel var metern från att skruva in den påföljande hörnan vid första stolpen (när sitter den?? Danne har verkligen haft flera bra försök i år!).

Sedan följde dessvärre ett vackert prov på den spelskicklighet som dittills inte fått utrymme i matchen, men som i 19:e minuten bereddes bara alltför stor plats på den där ytan mellan MFF:s försvar och mittfält där så mycket tycks kunna hända så lätt. Nu var det Jeffrey Aubynn som snabbt gled fram över ytan med bollen, men på väg in i straffområdet stannade han och fick en MFF-defensiv redan på efterkälken helt ur balans och position – innan han spelade fram en inlöpande Paulinho. Sandqvist ut, men hammarbybrassen är en för högkaratig målskytt för att missa ett sådant läge, han hoppade elegant över MFF-målvakten och chippade in bollen i mål.

1-0 och medvind hemmalaget, naturligt nog, och ett slag såg det ut som om MFF inte skulle
hänga med i svängarna när Hammarby började spela sig fram övermittfältet och gång på gång föll in i straffområdet. Men de himmelsblå hängde i och hängde med; det kom ett ben här och en vaken brytning där från Gabriel, Joakim Nilsson eller Anders Andersson – det egna spelet såg det dock värre ut med. Två målchanser producerade Hammarby kring halvtimmen, båda gångerna var Paulinho nära att utöka sin målskörd – men det blev mot förmodan en annan brasse som fick nästa replik. Med sex minuter kvar av halvleken öppnade Anders Andersson högerkanten för Marcus Pode med en vacker passning av ett slag man inte sett av alls tidigare. Synts tidigare hade förresten inte Pode heller, men nu gnistrade hans förmåga till ordentligt: han stack in en alldeles lysande boll genom straffområdet. Och där kom Junior in och petade bollen förbi såväl backen Monteiro som målvakten Covic, touch i stolpen och – mål!

Det var inte utan att pausen kom lite olägligt för MFF, som efter kvitteringen tryckte på ett lätt lamslaget Hammarby. Lägligare kom den för domare Peter Fröjdfeldt, som… fick ge upp matchen skadad och be fjärdedomaren ta över. Innan han hunnit sätta sin efterhand beklagliga prägel på matchen fick han se Jonatan Johansson sätta sin: i 49:e minuten gav han MFF ledningen med ett rent fantastiskt mål! Leta fram ett klipp nånstans på nätet om du inte sett det än, för det känns bara fattigt att försöka beskriva: Junior släppte bollen till Jonatan på vänsterkanten i en snabb kontring, Jonatan något steg in, ser att målvakten är något steg långt ut – och klipper till direkt. Bollen i en perfekt lobbåge över och in i bortre delen av målet. Uttrycket har använts om flera av Jonatans nu 11 mål i årets allsvenska: hög internationell klass!

Tempot och intensiteten förblev högt också i andra halvlek, men matchen öppnades efterhand upp totalt när de två lagen närmast desperat samtidigt jagade ett segermålet framåt och (försökte) freda det egna målet bakåt från motståndarens ständiga anfall. Detta scenario alltså efter det sorgliga som hände i 60:e minuten. Då satte domaren sin prägel på matchen, En lätt touch mellan hans och Daniel Anderssons och Paulinhos axlar när de sprang förbi varann på mittplan, brassen i gräset i falska plågor – och domaren pekande ut frispark i kanonläge 20 meter från mål aningen till vänster. Ett mycket dåligt beslut, och med en konsekvens som alla MFF:are känner så väl skruvade Eguren förstås in frisparken med högsta precision och individuella skicklighet.

Inte gunatt, men 2-2. Gunatt skulle komma sju minuter senare, när näste domare satte sin prägel på matchen. Då hade MFF haft två målchanser, en första obegripligen avblåst, en andra där Jonatan kom loss på högerkanten och in i straffområdet i dålig vinkel släppte bollen mot Junior, men bollen blev aningen förlös och Covic hann emellan. Så, i 69:e minuten, den perfekta kontringen: Anders Andersson vände spelet med en suverän lyft boll fram bakom en mycket hög och ojämn Hammarbybacklinje. Jonatan Johansson startade halvannan meter framför, men löpte ifrån och var först in på bollen – och han klippte till igen! En rätt sjuk direktträff som fick bollen i en lyra över målvakten på väg ut och in i mål under ribban. 3-2, ännu ett högklassigt avslut – men det viftades brutalt ut från de bokförda matchhändelserna av linjedomaren och hans flagga. Offside – många gånger så jäklar svårt att se för det är så svårt att ha blicken på rätt plats i bråkdelen av just rätt tiondel. Men MFF:s 3-2-mål var rena skolexemplet på en tydlig ONsidesituation – och linjedomarens bedömning, tyvärr, hårresande felaktig och inkompetent. Och i ett extra utslag av sensibilitet varnade huvuddomaren Jonatan för hans – ganska gentlemannamässiga – protest. Gunatt.

Matchen för resten blev rätt vilda västern, vidöppen om sagt, med två furiöst segertörstiga lag och dessutom ett domarteam on the lose kunde vad som helst hända. Två klara målchanser till för MFF, smärtsamt nära i 85:e minuten när Junior på en enastående framspelning av Emil Hallfreðsson chippade bollen över målvakten och i… stolpen! Men Hammarby hade också sina farligheter och till slut var det rätt skönt när matchen väl tog slut.

Lagen emellan sett var oavgjort måhända rättvist, men sett till vad som verkligen hände (till skillnad från domarnas tolkning av vad som hände) bestals MFF tveklöst på en seger som hade gjort underverk just nu. Men dessbättre finns det också en tillförsikt jämte frustrationen. Laget visade upp en otadlig inställning genom hela matchen, höll upp aggressiviteten och kämpade tillsammans för en välförtjänt seger. Försvarsspelet ser fortfarande bitvis fragmentariskt ut, men Gabriel visade mycket kvalitet igår – liksom inte minst Anes Mravac, rent allmänt klart godkänd, sett utifrån sina förutsättningar med utmärkt beröm godkänd. På mittmittfältet kunde en slitstark balans skönjas mellan Joakim Nilsson och Anders Andersson, värd fler matcher att trimmas ihop. Till vänster kämpar Emmi Hall fortfarande med felprocenten, men kämpar nu också allt mer för laget och blixtrar till med lyckade moves emellanåt (och till höger hann inhoppande Johan Nilsson Guiomar visa ett par fina bollkontakter). Anfallsparet… tja, det är tack var dem vi finns till över huvud taget denna höst, och igår gjorde JJ&J en av sina bästa matcher så här långt. Och så fick junior nr 2 göra allsvensk debut för i år – med treminuter kvar byttes Emil Hallfredsson ut mot Guillermo Molins.

Tyvärr kommer kanske (också) föreliggande tvåveckorsuppehåll fel för MFF, som nu ser ut att vara redo för den matchtäthet som de gångna veckorna varit så förödande för det formsvaga laget. Det skulle varit match imorgon igen! Det här är nåt att bygga vidare på.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners