Djurgårdens IF – Malmö FF

Tid: 2006-05-11 21:00, Plats:Olympiastadion, Resultat: 1-3

Tredje raka. Segern för MFF, fulla matchen för Jari Litmanen. Ikväll noterade matchprotokollet två assist och ett frisparksmål för vår nummer tio, medan varje MFF:are som såg matchen noterade en ny pseudoreligiös upplevelse.

Men 3-2 över mästarna på bortaplan var dessutom mycket mer än Jari; det var mandom, mod, morske män, det var stunder av glimrande spel och överlägsen kontroll mot mästarna och det var intrycket av mycket ett slagkraftigt lag under uppbyggnad.

Korpchock, nån? Under dagen kom beskedet att Afonso drabbats av en bristning och tvingats lämna återbud till matchen, och plötsligt kändes det lite tunt och farligt och ett helt nytt anfall det kommer ju aldrig att gå. Och så hade man ju dessutom hört eller möjligen läst att MFF utan Afonso är ett korplag. Korpen är helt klart underskattad. Men hellre underskattad än överskattad – eller hur Mats?

Nå, det finns viktigare saker än billig – om än svåremotståndlig – polemik. Till exempel den allsvenska tabellen, som för närvarande erbjuder skön läsning. Nej, MFF är inte i topp – det är just det som är det sköna. MFF ligger obetydliga två poäng efter Hammarby och det är nästan så man hoppas mer på en pinne än tre poäng mot Göteborg på söndag för att kunna gå in i VM-vilan med detta utomordentliga slagläge. Men väldigt mycket bara nästan.

Underläge efter fem minuter på bortaplan mot mästarna, och en första halvlek som även rent objektivt var ganska bedrövlig för den gemene åskådaren. Trångt på mitten, mycket tjong och luftbollar av kampens hetta och fattigt på chanser och farligheter. Ett MFF med konstiga men till urvalet sett logiska anfallsparet Safari/Bech som löpte och förgäves sökte kontakt med övriga laget. Och med en Emmi Hall som presterade en fascinerande rak motsats till sitt fantastiska inhopp mot HIF. Dock – och detta är förhoppningsvis av vikt för helheten och framtiden – tog MFF initiativet från matchstart med lite tryck uppåt Djurgårdsboxen och en liksom bra känsla.

Likväl tog Djurgården ledningen redan efter fem minuter, och självklart var det Matias Concha som drog på ett drömskott direkt, lika självklart hans första mål i Djurgårdströjan, ja i seniorfotboll över huvud taget; så besynnerligt bekant. Givetvis tappade MFF det lilla övertaget man haft inledningsvis, men även om Djurgården hade medvind och någon farlighet
var det aldrig tal om att tappa matchen; den var jämn – och som sagt rätt charmlös.

Fast sista kvarten hände något. Jari Litmanen, som dittills inte påverkat matchbilden så värst, sänkte sin utgångspunkt i plan och plötsligt var det som om MFF fick bättre balans, ordning på positionerna. Och i 38:e minuten kom första ljusblå målchansen, när Yksel bröt starkt på mittplan och spelade fram till vänster in i straffområdet. Jesper Bech fick tag i bollen och skarvade ur vinkel bollen förbi utrusande djurgårdsmålvakten Tourray, men Johannesson kastade sig och räddade på mållinjen.

Så fick MFF hörna med två minuter kvar av första. Dittills misslyckade Emil Hallfreðsson slog den från höger, mot bortre, där Litmanen nickande in – och Daniel kastade sig fram och med lite ”häng” i trängseln stångande in. ett ett!
– Fortsätter vi som vi gör och fyller på med lite mer folk i boxen så blir det nog bra, sa Daniel Andersson till Canal+ i pausen.
”Så blir det nog bra.”

Det blev bra, även om andra halvlek började lika tjongrikt och stressat som första och även om det därpå var Djurgården som presterade lite tryck. Men i 58:e, när Joakim Nilsson gjorde en framfusigt stark brytning och hittade en kombination med Jari Litmanen, då inträffade vändningen.

Minuten senare, och detta är religion: Joakim Nilsson från mittplan pass ut höger till Jari Litmanen, Jari pass in högre centralt till Yksel, Yksel fram till Bech, Bech ut till Jari på igen på högerkanten, inlägg Jari. En djurgårdsspelare nicktouchar inlägget och Bech som är näst mani straffområdet hinner uppgivet slå ut med armarna – men i nästa led lyfter Safari perfekt och skallar in ETT TVÅ! Vilket passningsspel! ! !

Och jäklar, kanske det allra bästa: härifrån kontrollerar MFF matchen. Kontrollerar med småningom kvävd gäspning – nåja – Djurgårdens små försök till reducering. Bara minutera efter målet är trean ytterst nära efter en ny grym kombination Vinzents-Litmanen-Bech – målet är öppet men en back täcker av Emmis skott.

Men trean kom, på frispark. Och vilken frispark. OBS! obefintliga ansatsen och lättheten. Det stora som det enkla.

Det stora enkla.

OK Jari, kopplingen är inte hundraprocentig, men som en hyllning. Som en hyllning ett (re)citat av landsmannen Gunnar Björling;

”Det stora enklas dag skall komma,
inga diamanter glindrar
jords luft är diamanter nog.
Och helvet eller himlen är i hjärtats fingertoppar
och hugsvalelse och pilgrimsfärd är våra dagar.
Och som en trefalds bautasten på det som vikit
är rest en liten sten, den vilar någonstans, ingen ser dess
hakar.
Men allt livet är den lilla stenens stora längtan.”

Lilla sten, fortsätt längta. Göteborg nästa.


/Tobias Christoffersson

P.s. Joakim Nilsson; ännu en stor match. Hasse Mattisson – vaddå vänsterback, en plats i laget är en plats i laget. Daniel Andersson – bara fortsätt. D.s.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners