GAIS – Malmö FF

Tid: 2006-04-23 17:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 0-0

Det blev dessvärre inte tre nya poäng vid besök nummer två på Gamla Ullevi; MFF fick liksom GAIS nöja sig med ett, vilket känns rimligen rättvist. MFF dominerade första halvlek och forcerade sista tio, men trycktes däremellan tillbaka av GAIS. En okej match av himmelsgrått, inte mer.

Nej, det där var ingen omskrivning för ett färglöst eller tråkigt MFF – även om den passat väl för stora delar av andra halvlek – utan en beskrivning av vad som torde vara MFF:s tredjeställ efter ljusblått/vitt och polkagris/svart. Grå tröjor, svarta byxor – såg lite ut som om hela laget fått målvaktströjor på sig. Men trots harmoneringen med det mulna och småningom duggregniga göteborgsvädret slog det faktiskt några gnistor om MFF denna eftermiddag, särskilt i första halvlek. Även om ”några” ska vara just ”några” och ett par slocknade för hastigt i ullevigruset – planens kvalitet innebar ingen risk för gräsbränder om man säger så.

Gnista 1: MFF drog igång en handfull sköna anfall kännetecknade av vaket igångsättande och högt bolltempo; en längre boll med tanke och känsla, ett par onetouch eller en vägg så var det avslutsläge och Himmelsblått hade på ett par sekunder visat hur mycket spelsinne och bollskicklighet som finns i laget. Men tyvärr visades fler prov på motsatsen, temposänkningar genom tvekan med boll och för dröjande behandling, avsaknad av passningsalternativ i närheten av straffområdet och så fast strax utanför. Men det goda var riktigt bra.
Gnista 2: Ulrich Vinzents. Tillbaka i premiärens storform, ja bättre. Initiativ- och dessutom framgångsrik i sitt offensiva spel – inlägg, utmaningar, kombinationer -, vältajmad bakåt.
Gnista 3: Anders Anderssons första halvlek. Ja, han var betydligt blekare i andra och fick utgå med skadekänning – men han var alldeles utmärkt i första. Smörpassningar, framspelningar, brytningar, djupledslöpningar – var det den lite ”lösare” sidorollen dagens 4-4-2-diamant som gjorde det, eller något annat? Hursom, en knut såg ut att ha lösts upp.

Gnista 4: Joakim Nilssons sätt att växa in i matchen. Ynglingen med det tröstlösa epitetet ”nye Thern” med från start – dessutom i en liknande kantroll som föregångaren fick börja med att fylla – och han hade det tufft i första halvlek. Men slet på och gjorde en riktigt stark sista fjärdedel av matchen, då han väl helt enkelt hade kört slut på sina motståndare – att han tvingade två av dem till att ta varningar för att rå på sig är ett vitsord i sig, allt tätare mellan de lyckade utmaningarna, passningarna och inläggen är ett annat.
Gnista 5: Mattias Aspers gedigna match. Benparaden på ständigt farlige och konstant jobbige James Keenes skott i andra halvlek var lysande, hans plock av inlägg och hörnor lugna och fina, och han var tidigt vaken i straffområdet. Vilket behövdes, då GAIS matchen igenom pressade högt så fort de kunde, och lite väl ofta tvingade MFF-backarna till tillbakaspel. Slutligen förtjänar Aspers tvåfotare på mållinjen, mot framrusande GAIS:are beröm med snett leende – bindgalet i alla andra lägen, men efter Jon Jönssons ”kompispass” rent av rationellt…

Sören Åkeby efter matchen:
– Vi går för tre poäng i varje match, men vi måste också acceptera att GAIS gör en bra match. Vi gör en helt ok första halvlek, där vi har en del bra chanser, men i andra blir vi hårt nertryckta. Vi hamnar för långt ner i banan, vi måste komma upp mer med backlinjen.
Vi ryckte upp oss på slutet när vi bytte in ett par nya spelare – men vi får acceptera 0-0 idag.

Några gnistor – men än återstår mycket gno med elddon och sporrar… Idag matchade Sören Åkeby en 4-4-2-uppställning med mittfältsdiamant, vilket inte såg så tokigt ut. Då varken Joakim Nilsson eller Anders Andersson slickar några kanter var det föga överraskande genom inläggssituationer – plus hårt arbetande Keene – GAIS oftast sökte sig framåt (dessbättre var dock inläggskvaliteten genomgående låg). Anders fick som sagt en friare roll som såg ut att passa honom mycket bra, medan Jesper Bech hade svårt att bli farlig som toppforward. Intrycket att MFF ännu är ofärdigt – och inom överskådlig framtid kommer att få kämpa hårt för de flesta poäng – kvarstår. Det oavgjorda resultatet syntes i premiären som en bra början; redan i omgång fyra känns det som att trampa vatten – för att hålla sig flytande. Fem poäng av tolv möjliga är när sextiosex återstår att spela om inget att oroas över; dock är fem av tolv något mindre än fyra av nio.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners