Malmö FF – Trelleborgs FF

Tid: 2006-03-08 17:00, Plats:Heleneholms IP, Resultat: 0-1

Ett fortsatt trubbigt MFF fortsätter spela bra på mitten men ha svårt att få det att hetta till i straffområdet. TFF såg hungrigare ut, och tog chansen att stilla aptiten med ett segermål och förbättra statistiken mot storebror (ytterligare).

Sören Åkeby om matchen:
– Killarna ska ha en eloge för att de försöker hålla bra rörelse över planen. Men – vi var för j-a tama på sista tredjedelen idag. Där blir vi för stillastående; inga intentioner, dålig rörelse. Men vi hade många unga och ovana spelare med idag, och kanske märks det. Vi måste få fler djupledsbollar och löpa mer in i boxen. När vi börjar träna mer anfallsspel blir vi förhoppningsvis lite vassare.
Om TFF:s mål:
– Vi släpper in ett skitmål idag; det får inte ske på den här nivån att vi släpper en spelare mitt emellan oss som blir helt fri.

Fjärde kylslaget på Heleneholm, och kanske börjar kroppen vänja sig, anpassa sig. Första halvlek är nu inga som helst problem, särskilt inte i sympatisk eftermiddagssol. Mössan kan taktiskt sparas för att kastas in sista halvtimmen, några enskilda stamp håller kontakten med tårna och den nu väl intrimmade vantuppsättningen föll den här gången igenom först sista tio. Ska fingrarna så hålla för 90 minuter mot GAIS på fredag? Försiktig optimism.

Det kan inte hjälpas, hur mycket försäsong och träningsmatch det än är, att inte vinna mot Trelleborg är alltid försmädligt; alltid. Sett till matchens totala antal chanser och farligheter speglar inte 0-1 skeendena – men å andra sidan hade MFF ingen riktigt het målchans, medan TFF hade bud på ett mål till som Ulrich Vinzents rensade på mållinjen. Det var nog så att Trelleborg var mer taggade, mer sugna på att visa storebror… nåt, sugna på att vinna. I första halvlek var de genomgående kvickare och effektivare i det lilla antal rushanfall de åstadkom, och fick MFF-defensiven att stundtals framstå som lite sömnig.

Liksom tidigare såg MFF ut att koncentrera sig på ett vägvinnande passningsspel med kortare bollar, och liksom tidigare vanns vägar i de flesta riktningar över mittplan och uppåt kanterna – och liksom tidigare tog det stopp därefter. Genombrottskraften in i straffområdet fortsätter att från alla håll vara mycket… svag. Därmed inte sagt att anfallsspelet var uselt; matchen bjöd på några bra kombinationer, lyckade inspel och offensiva försök, framför allt i andra halvlek så MFF skruvade upp passningstempot och dominerade TFF ordentligt.

Men det var alltså innan dess, i 35:e minuten som Trelleborg tog ledningen i ett snabbt anfall, där MFF-backlinjen såg ut att vara väl med i TFF-anfallets löpning in i straffområdet, men där en stickare likväl rann igenom och Patrik Redo med den. Då hade TFF redan haft en gyllene chans till att ta ledningen i 20:e minuten, då en kontring lämnade MFF-försvaret på efterkälken och avslutet förbi en utrusande Asper var på väg in i mål – men Ulrich Vinzents som sagt hann emellan.

MFF då? De två bästa möjligheterna i första halvlek hade Daniel Sliper, som fyllde balansrollen med ett brett register och gjorde en verkligt bra match. Klok i sitt spel och villig att kliva fram några steg och hota offensivt. I 29:e minuten klev han just fram några steg med bollen och drog på ett tungt skott, som målvakten med visst besvär motade till hörna, för övrigt en bra vänsterhörna från Yksel mot bortre stolpen och Olof Persson, som gick upp och nickade bra. Tre minuter innan paus MFF:s enda riktiga målchans i matchen, nu ett närskott på mål av Sliper efter fint inspel och förarbete från höger(!) av Yksel.

Efter paus höjde MFF tempot, låt vara från en rätt låg nivå… men det såg bättre ut. Matchens läckerhet svarade Rawez Lawan för i 53:e minuten, när han i straffområdet klacktouchade ett inspel från Christian Järdler vidare till en inlöpande Yksel, vilket resulterade i hörna. I 56:e minuten en annan bra sekvens bra spel: lång öppnande pass av Daniel Andersson (en av flera) ut mot Yksel på kanten. Efter ett inkast bra bollmottagning och skott över av Samuel Barlay. En bit in i andra halvlek tog Yksel över 10-positionen från Jesper Bech, och i 74:e minuten väggspelade de sig fram på vänsterkanten, Bechs inlägg damp ner i ribbans översida.

MFF höll igång speldominansen matchen ut, men skapade inte fler farligheter, och i andra halvlek ingen målchans. Bäst i MFF Daniel-duon Sliper och Andersson plus Yksel. Samuel Barlay prövades som ”nia” och visade tydlig potential för targetspel, men – liksom övriga laget – ingen målfarlighet.

Redan i övermorgon – fredag 14:00 – dags för vad som i all förnufts och rättfärdighets namn måste bli den sista vintermatchen, då GAIS står för besöket. Och tja, personligen vill jag ha min makrill rökt och kallskuren, så… låt oss hoppas på bättre takter.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners