Malmö FF – SønderjyskE

Tid: 2006-03-04 14:30, Plats:Heleneholms IP, Resultat: 0-2

MFF fick inte till det något vidare i träningsmatchen mot SønderjyskE. Efter en första halvlek i långsamt tempo försökte laget varva upp efter paus, vilket inte funkade alls. Det var istället SønderjyskE som kom igång med kvicka anfall – två mål på två minuter blev resultatet, och MFF hade inget att sätta emot.

Knappt två små futtiga anteckningsblocksblad; en halvlek med MFF bör helst inte låta sig nedtecknas på så blygsamt utrymme… men det hände inte vidare mycket på Heleneholms IP mellan halv två och kvart över denna eftermiddag. På med danska mått mätt långväga besök SønderjyskE, som – liksom MFF i Odense i lördags – fick den äran att spela i sina himmelsblå tröjor (och vita byxor); någon nyans ljusare och det hade varit som att se MFF av 1986 springa ut på plan. Bara illusionen av en doft av en sådan hågkomst var nog för att grumla koncentrationen de första matchminuterna.

MFF och matchen plockade upp ett sävligt tempo och tycktes trivas bra med det. Därmed inte sagt att det såg direkt dåligt ut, det var mycket vårdande av boll i korta passar, få bortslagna bollar och låg felprocent. Men också få riktiga initiativ, i princip inga genombrottsförsök man mot man och mycket spela-upp-vända-spela-ner-sedan-inte-mer över mittplan. Av de möjligheter MFF åstadkom var Niklas Skoog eller Afonso inblandade i de flesta. Niklas fungerade bra som target, flera gånger fångade han upp bollen och lade fram den till löpande lagkamrater, men han hade – fullt förståeligt, med tanke på hans skadefrånvaro – svårt att på sedvanligt vis lirka runt och klura sig loss själv.

Halvlekens läckerhet stod Afonso för, när han elegant fintade bort en dansk och sköt bra strax utanför straffområdet. I läget efter hade även Yksel ett bra skott, men det var tre minuter före paus som han stod för MFF:s hetaste målchans i matchen. Christian Järdler (eller var det Daniel Andersson) spelade in bollen i straffområdet, och Yksel högg som en kobra och lyckades skarva bollen framför målvakten så den seglade över honom mot mål. Men en dansk hann precis rensa på linjen, synd – för det var riktigt snyggt.

En av anledningarna till att MFF sett ganska trubbigt ut i första halvlek var att ytterforwardarna hamnat för brett, för nära sidlinjerna och för lite inåt straffområdet. I andra halvlek blev det bättre, särskilt på högerkanten, där Ulrich Vinzents började ta för sig på ett helt annat sätt. Afonso prövades i nummer tio-rollen, och hade utöver skottet ett par fina öppnande passningar som sånär givit framstormande anfallare helt fria ytor. Och i början av andra halvlek ett fint samarbete med Behrang Safari, som lade fram bollen för Afonso att skjuta på. Men – sedan försvann han dessvärre ur matchen. Det gjorde även Behrang Safari, rent bokstavligt, då en smäll på foten tvingade honom till byte; Jesper Bech tog över framme till vänster.

En kvart in i andra halvlek var det som om det var dags. MFF drog nästan från en pass till en annan upp tempot och fick bättre fart – men tyvärr inte bättre kvalitet. Ulrich Vinzents och Niklas Skoog samarbetade väl i en situation, men totalt sett såg det lite ut som om MFF inte riktigt hängde med i den egna farthöjningen; det blev fler långa uppspel och lagdelarna gled isär allt mer. Jo, ett riktigt fint anfall blev det i 70:e minuten: Afonso drev upp bollen på vänsterkanten och passade Jesper Bech, som bröt in i straffområdet. Bollen till Anders Andersson, han breddade åt höger till Ulrich Vinzents, som spelade fram Niklas Skoog till ett bra skott på mål ur dålig vinkel.

Sen dog det lite, som Såren Åkeby sa efter matchen. Dödsorsak: den straff Sönderjyske förvaltade till 0-1 i 74:e minuten. Upprinnelsen såg inte bra ut: Raoul Kouakou kom – lite nonchalant, vad det verkade – efter i en löpduell med lille, snabbe anfallaren Sörensen och tvingades till en fällning. Ojusteheten var det inget snack om, men nog hjälpte dansken till en del i fallet, och dessutom kan det ha varit först i fallet som han verkligen kom in i straffområdet. Två minuter senare fick MFF en typisk kompensationsfrispark i halvbra läge till höger utanför straffområdet. Men istället för att ta vara på möjligheten slarvslogs den, och danskarna kunde kontra. Snabbt som ögat var det två mot en och sedan två mot ingen; säkert – och snyggt – avslut förbi en chanslös Asper och 0-2. Med mindre än kvarten kvar lyckades inte MFF mobilisera några reducerings- och än mindre kvitteringskrafter, SønderjyskE hade däremot bud på 0-3 efter en ny löpduell mellan Raoul och Sörensen.

En match att inte tänka mer på utan glömma. Svårt att hitta några nämnvärda ljusglimtar, men…
… Christian Järdler såg bra ut så länge han orkade i sin första match för året.
… Anders Andersson såg stundtals riktigt bra ut, flera fina passningar och en gedigen arbetsinsats. Balansduon Andersson turas om att leda och mana på, och vem som än bär bindeln kommer laget nog att i praktiken ha två kaptener i år. Kan bli riktigt, riktigt bra.
Fast den största ljusglimten är ju att det här inte var en allsvensk match. Nu väntar tre ”svenskmatcher” mot TFF, GAIS och så Umeå nere på träningslägret i Holland, där även ett inhemskt lag ska bjuda motstånd. Sen börjar det dra ihop sig.

/Tobias Christoffersson


Om ni undrar varför Järdler spelade i 23 istället för 16, som är hans nummer, så beror det på att man Malmö FF spelar med fjolårets tröjor nu på försäsongen. Här fanns ingen 16 eftersom det varit ett målvaktsnummer tidigare. I och med leveransen av de nya tröjorna är detta utagerat.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners