Gefle IF – Malmö FF

Tid: 2005-10-16 19:00, Plats:Strömvallen, Resultat: 2-1

De himmelsblå stod upp, gjorde en riktigt bra match på konstgräset och vann fullt rättvist med 2-1 – men för den polkagrisrandiga zombiernas vaktparad som gästade dem gick det inte fullt lika bra på Strömvallen. Allsvensk tredjeplats, hyfsad säsongsavslutning, bli kvitt den pinsamma konstgräsnojan – inte tillräckligt intressant för MFF:arna denna eftermiddag.

Som enda allsvenska lag håller Malmö FF nollan i sina matcher på konstgräs – ja poängnollan alltså. Facit 2005: sedvanlig plattmatch på Idrottsparken i Sundsvall, följdriktig uppföljare på Borås Arena, konsekvent fullbordan på Strömvallen i Gävle. Eller ska det vara Sömnvallen? För det är ju inte riktigt det omtalat mästarovärdiga underlaget i sig som fällt våra stolta hjältar gång på gång… hade ett eller åtminstone ett halvt rejält dagsverke presterats vid något av tillfällena torde utfallet blivit annorlunda. Fast det får vi förstås aldrig veta.

OK, det är lätt att vara spydig och vräka ur sig en massa dynga från skrivbordet eller tv-soffan – men det finns ju heller inte så mycket annat att fylla referatet med den här gången… Förutom det rappa, effektiva och vackra målet av Marcus Pode i 13:e minuten, efter ett snyggt anfall och utmärkt förarbete av Afonso, Anders Andersson och Jesper Bech, så hade MFF inte en målchans värd namnet på hela matchen. Visst, spela på ledningen, släppa upp ett Gefle ovant att föra matcher och så slå in och försegla med ett par sylvassa kontringar, varför inte? Men när Gefle så till slut fick utdelning på sitt spelövertag och MFF bara inte orkade vara där eller nånstans några avgörande gånger för mycket, när Gefle vände matchen på tre minuter – då hände ingenting.

2-1 inföll i 64:e minuten. Den påföljande kvarten åstadkom MFF ett säger ett anfall värt namnet (mycket folk med upp, visst tempo, men Yksel Osmanovski valde att ta ett långskottsavslut som gick över); det är faktiskt inte riktigt klokt. Däremot var Gefle ytterst nära att få in ett tredje mål när på en hörna i 69:e minuten Mattias Asper gjorde ett helt feltajmat försök till ingripande och blev överspelad, men Olof Persson räddade på mållinjen.
– Första halvlek var väl okej, men den andra var nästan en katastrof, sa Tom Prahl till ppv-tv efter matchen.

MFF hade ett par bra kombinationer på högerkanten mellan högerbacken för dagen Hasse Mattisson – Höiland avstängd – och Jesper Bech och några gånger också Pode. Med tio minuter kvar av första halvlek slog Daniel Andersson en lång genomskärare mot Afonso, som ryckte in i straffområdet, men tappade kontrollen. Tre minuter senare gjorde Afonso ett nytt bra ryck in i straffområdet efter en sån där Bech-Mattisson-kombination. Och med tio respektive nio minuter kvar av matchen var han inblandad i två farligheter till. Därmed är MFF:s offensiva utfall för kvällen återgivet. Någon vänsterkant fanns inte. Några centrala spelvägar öppnades inte. Och något annat att tala om återstår egentligen inte – om man inte vill fördjupa sig i beskrivningar av hur passivitet, håglöshet, slöhet och ointresse legerade ännu ett pottebläck att slänga på en plattmatchhög som i år tyvärr inte är så där alldeles liten.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners