FC Thun – Malmö FF

Tid: 2005-08-23 22:15, Plats:Stade de Suisse, Bern, Resultat: 3-0

Malmö FF augusti 2005 är varken lag eller klubb för Champions League, så är det bara. Ingenting stämde, ingenting funkade i returmötet mot FC Thun. Individuella misstag blev möjligen avgörande, men MFF var aldrig på något sätt nära att påverka utgången av matchen. Men – trots allt så väntar nu UEFA-cupen…

Det går inte riktigt att skriva ett matchreferat den här gången. Dom som såg såg, dom andra behöver inte i detalj informeras. Om tilldragelserna på Stade de Suisse.

Inte precis för att tigande är vad som krävs för närvarande och framöver. Men istället för en tyst minut för begrundan och slututsuckande här en tänkt blank webbsida – som kanske också kan ses som en tabula rasa. Hoppet i det blanka pappret, det oskrivna bladet… eller nåt. Fyll i just Ditt förslag längs den streckade linjen.

Och här är inte heller platsen att som alla andra överallt denna dag – med allt ifrån ledsnad, lidande och ilska men framförallt engagemang till likgiltighet och illa dold skadglädje – älta och utreda alla orsaks- och verkanssamband som från årsplaneringen till tiondelsmissen bidrog till att fastställa koordinaterna vilka de nu är till den plats där ingen av oss vill vara men likförbannat finner oss avstjälpta.

Hur olyckan gick till är smärtsamt bekant, så den svarta lådan kan alltså kastas bort. Men en ordentlig haverikommission måste utses – och sättas i arbete omgående. Kan hända är en vitbok att gå lite för långt, men den hade definitivt fått många intresserade läsare.

”Sämst när det gäller” är en gammalt fint travesterande uttryck som länge slentrianmässigt kunde appliceras på många svenska idrottsprestationer. Igår utgjorde MFF med oönskvärd tydlighet en kollektiv uppenbarelse av begreppet – tyvärr inte första gången i det internationella spelet de senaste åren, tvärtom regel mer än undantag sedan de fina matcherna mot Nottingham för… längesen.

Allt som kunde bli fel blev det – samtidigt. Det kan man konstatera utan att gå in närmare på skuld- och ansvarsfrågor eller invägande av olika faktorers respektive betydelser för ”den uppkomna situationen”. Det är inte så ofta nuförtiden man får se en genomklappning ske samtidigt med en totalbaklåsning, en serie hjärnsläpp och en zombieparad – men igår fick man.

Men genom all gallas spyende, fast också – nota bene -genom förnuftets röst, hörs ändå en liten stryktäck viskning att om den där bollen från Elanga mot (”till” är i detta fall ett opassande ordval) Höiland inte blivit som den blev så kunde det ha blivit annorlunda. Inte för att någonting dittills talat för det, men matcher kan byta ansikten, ändra karaktär, ofta genomgripande, ibland dramatiskt. En paus, ett domslut, något fullkomligt slumpartat är allt som krävs. Men inte med tre mål upp och X prestationsnivåer upp till en realistisk möjlighet.

Nu krävs en eller givetvis flera motrörelser, för att hindra mörkret att gripa om sig och undergångsstämningen att förlama. För rent krasst är läget på intet sätt dåligt, rent kliniskt sett. Ja, klubben missade chansen till en dans med de stora elefanterna och ja, klubben missade 30-40 miljoner. Ja, försvarande av guldet ser väldigt, väldigt svårt för att inte säga orealistiskt ut. Men inte omöjligt; det är 21 poäng kvar att spela om. Och MFF är inne i UEFA-cupen; mer europaspel väntar och skulle det bli ett gruppspel kommer det att göra stor nytta i utvecklingen.

Optimism är en svår konst och stundom en ovärdig hållning, men pessimismen är värre – den är meningslös.

/Tobias Christoffersson

P.s. Skribenten ber om ursäkt för den sent inkomna texten. D.s.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners