BK Häcken – Malmö FF

Tid: 2005-07-21 22:00, Plats:Nya Ullevi, Resultat: 1-0

Målvaktens lott är stundom svår. Ikväll var den skoningslös. Mattias Asper var bäste man i 84 minuter – sedan ledde ett fatalt misstag till att MFF tappade… åtminstone en eller tre poäng mot Häcken i femtonde omgången. Men denna enskilda situation är missvisande: det var ute på plan som MFF visade den avgörande oförmågan.

Jesper Bech hade två. Marcus Pode en och en halv. Behrang Safari noll. Allsvenska matcher från start. Tillsammans hade de tre ingen och det är klart att de märktes. De tilltänkta spetsarna i MFF-offensiven saknade koordination och samspelthet med övriga laget. Övriga laget saknade till stor del nog pigga fötter och huvuden – igen. Svårare än så är det inte att förklara insatsen i årets tredje match mot Häcken; åtminstone till synes, utifrån.

MFF är utan tvekan hårt brandskattat, och det är klart att täta ändringar – det vill säga utebliven kontinuitet – i laguppställningen sätter sina spår; oroande dock att inget tyder på att de lär minska framöver. Försvaret var och är förblit solitt – Abelsson går från klarhet till klarhet – men de två främre lagdelarnas konstruktiva arbete hackar och hackar.

Nej, det var inte en käftfull bottenslam som i Sundsvall eller Borås – men självklart är det självbevarelsedriftigast att glömma den här matchen så fort som möjligt. Inget skulle förstås vara skönare än om ett facit inom sju dagar singlar ner i famnen och säger att ikväll var en nödvändig del av laddningen inför Maccabi Haifa-matchen, att kvällens match var en logisk förutsättning för den övertygande segern i Champions League-kvalets första match.

Tills dess och för närvarande återstår att älta åtminstonde några – flyktiga – intryck. Det främsta: Behrang Safari. Sammanlagt otillräcklig därframme, men ändå en högst godkänd debut och med ett par riktigt fina prestationer. Speed, slitstyrka och en teknik i man-mot-manlägena som sånär blivit utslagsgivande nog för ett par frilägen. Bara fortsätt så, så…! Redan i 6:e minuten var det nära, då han efter Häckens första hörna starkt vann boll, förlorade, vann tillbaka, spelade Mattisson och sprang upp för att få bollen igen av Bech och nicka till hörna MFF. Matchens första möjlighet.

Tidigt i matchen började MFF vinna en del boll på mitten, men man lyckades inte göra något vettigt i uppspelsfasen, en tendens som dessvärre skulle rota sig alltmer efterhand. Med ännu ett – i sanning – nytt anfallspar blev det mest chansbollar åt dem till, få om någon kombination med. Och visst – det kunde ju ha gått hem. Något motlägg kunde studsat rätt, löpväg och bollbana kunde ha smält samman på rätt yta nån gång. Men också inte; sånt är nu en gång godtycket.

I 17:e minuten hade Häcken ett trippelläge, där Mattias Asper briljerade för första gången med två fina räddningar. I 35:e var Dioh Williams helt ren in mot mål, men Abelsson hann ifatt när han tvekade ochfick undan bollen – till Elanga som rensade tätt över mål… Häcken dominerade starkt sista kvarten av första. En kråka i anteckningsblocket som dröjde sig kvar: ”känns lite som i mars/april”… rätt lunkigt tempo, många missar, dåligt samspel, kantigt och trubbigt.

Marcus Pode lyckades tyvärr inte komma in i matchen, och byttes i halvlek till förmån för Yksel Osmanovski; det är tveksamt om han lyckades något bättre. I 49:e minuten gick Asper ut och blockerade ett hastigt tillrunnet friläge för Häcken, ett par minuter innan kvävde han en annan farlighet i sinn linda med vältajmat ingripande. Och tur var det, för på övre två tredjedelarna av planen framhärdade lågtrycket. MFF kom inget vart alls, undermåligt passningsspel till följd av undermålig rörelse – men fick i alla fall till en farlighet i 64:e, när Behrang Safari hade bra nickläge efter förarbete av Chanko och Daniel.

I 68:e minuten hade Häcken en målchans till, signerade mycket alerte Jonas Henriksson, som från vänster kom loss från Peter Abelsson och in mot straffområdet. Mattias Asper vågligt ute, och lyckades med närmast desperat – men framgångsrik – satsning störa och få honom att tappa kontrollen. Detta kom nu att bli Häckens sista farlighet på end ryg kvart. För matchen öppade sig betydligt, och det var MFF som såg ut att tjäna på det. Ett par hyfsade anfall, en farlighet när Höilnads inlägg sånär nått Safari eller Yksel och (dåligt) skott över av Chanko efter (bra) bortvändning i straffområdet.

Vidare i 83:e minuten bra nick av Abelsson på inlägg av Mattisson och skott över av Yksel, men sedan – – – gunatt. Kotring av Häcken med Williams på språng, Abelsson ser ut att ha lite svårt hinna i löpduellen, så Asper rusar ut för att förekomma. Men rensesparken blir en fjuttespark, bolllen går rakt till Williams som lugnt kan ta något steg och skyffla över bollen, in i tomt mål. Grymt, förstås. Hårt och grymt för Mattias, som gjort en riktigt bra match… så långt.

Ja, mer finns egentligen inte att säga. För nu.


Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners