Malmö FF – Halmstads BK

Tid: 2005-07-17 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-1

Den här gången fick MFF i alla fall spela med 11 man i drygt en halvlek… och dessbättre skulle slutresultatet visa sig vara fastställt när Anders Andersson fick se rött efter 52 minuter. Herr Store Fastställaren: Hasse Mattisson, som gjorde bägge målen och en outtröttlig insats både framåt och bakåt.

Och allsvenskan har vänt. Tre och en halv vecka efter att ljuset åter börjar ransoneras har så fler matcher spelats än som återstår. Efter tre ”spegelmatcher” de närmsta två veckorna – HBK, Häcken och Elfsborg – lär vi få en fingervisning om MFF gör kalenderåret sällskap mot mörkare tider – eller visar sig berett axla solens mantel som ljusspridare och livgivare. Den första inger dessbättre – om än inte med eftertryck – förhoppningar om den senare möjligheten.

Pode glänste
För MFF gjorde en bra match mot HBK, igen, och trots en utvisning, igen, fick tändning, hårt arbete och en hel del målchanser också belönas med tre tunga poäng. I startelvan fick glädjande och spännande Marcus Pode på nytt chansen från start, och han tog den verkligen. Glänste rejält vid ett par tillfällen i första halvlek med kreativ initiativförmåga och spel- och passningsskicklighet. Och genombrottskraft: hans ryck in i straffområdet och dragning förbi HBK-back efter passning av Jesper Bech i 23:e minuten var en av matchens höjdpunkter; dessvärre nådde inte hans inspel Mattisson framför mål.

Mönsteranfall bakom 1-0
Matchen började dock inte speciellt lovande. Trögt och sävligt från bägge lagen, där MFF framstod trögast och sävligast. I sjunde minuten fick Anders Andersson en varning för sen ankomst till närkamp i sjunde; konstigt då att han ändå var först på bollen (eller möjligen på bollen först – eller möjligen på bollen åtminstone i samma ögonblick som Turboska länder)… Men bara minuten senare fick han sin revansch, när han bröt en HBK-tendens till anfall på mitten och vände spelet med en boll ut på vänsterkanten. Elanga till Afonso snyggt till Pode, som klackade tillbaka till Afonso. Inlägg från honom, och in från höger i straffområdet Hasse Mattisson, som gick upp och skallade bollen mot ”fel” hörn och därmed ställde Conny Johansson på helt fel tyngdpunkt att kunna rädda – däremot helt rätt att se bollen segla in i mål till 1-0! Underbart anfall! Vackert avslut! Smakstart på matchen!

MFF hetare
Ett noll var i själva verket också dess första farlighet, och i ruset efter målet började man drömma om den där urladdningen som hittills uteblivit i år. Två HBK-farligheter minuterna efter nyanserade dock förväntningarna; den ena turligt upprunnen efter en serie motlägg, den andra ett giftigt skott på mål som Asper säkert boxade ut till en fin Elanga-Pode-kontring.
MFF gled helt enkelt in på en räkmacka i matchen och presterade resten av halvleken ett alltmer övertygande spel. Matchen var dock aldrig annat än helt jämn, och lagen bytte ett antal farligheter med varann innan MFF tog över definitivt sista tio innan paus. Fast, även om HBK var nära att rinna igenom ett antal gånger med centrala kombinationer och djupledspilar som fick MFF-defensiven att se stillastående ut, kom handenfull MFF-anfall losskastade från kanterna närmare den där riktiga hettan framför mål.

Nära självmål
I 31:a bra frispark av Afonso (som fälldes magnifikt framspelad av Pode), i 34:e ytterst nära HBK-självmål när en desperat back tofflade Hasse Mattissons vassa inlägg (förekommet av Persson-långpass till Afonso, som gjorde en snabbförnedring-av-motståndare-och-pass-fram) i ribbans underkant. I 44:e minutenett sånt där dödligt inlägg av Elanga (efter förarbete Pode-Afonso) mot en Höiland ren framför mål. Jodå, MFF dominerade sista kvarten av första.
Men 1-0 stod sig halvvägs, och det var med varma applåder i ryggen MFF gick till paus.
– Vi gör en ganska bra första halvlek, där vi skapar fler målchanser än på länge. Alla tar kampen, som man måste göra mot HBK, både om första- och andrabollarna. Och vi gör ett bra mål, tyckte Tom Prahl efter matchen.

Dramatisk minut
Första minuterna av andra halvlek är egentligen mer än måttligt surreella, och det intensiva förloppet då försätter åtminstone publiken i ett hyfsat labilt känslomässigt tillstånd, upphävt först av slutsignalen. Eller vad sägs om minut 46? Avspark HBK, men Turbo fumlar med bollen och sju sekunder in i andra halvlek har MFF en lysande målchans. Den hinner gå så långt att Afonso kan göra ett inspel bakom HBK:s målvakt som är en bit ut i straffområdet. Inspelet fångas emellertid upp av en HBK:are som kan slå en framåtpassning till målvakten, som därmed helt regelenligt kan fånga. Och i sekvensen efter är det HBK som överrumplande anfaller, Turbo spelar fram Thorvaldsson som från höger får på ett inte föraktligt men knappast skräckinjagande skott – som lyckas klämma sig in mellan stolpe och Asper. 1-1 – och sex sekunder senare är minut 46 äntligen över.

Afonso+Mattisson=2-0
Minut 52 är däremot betydligt bättre. Afonso får bollen i bra läge inne i straffområdet och alla väntar på snabb fint och skott. Och Afonso fintar, men han skottfintar, och lägger istället en smygande listig boll fram till Hasse Mattisson som kommer instormande, hyvlar ur sig två dragningar och slänger in bollen strax vid sidan om målvakten. Helt olika spelstilar, kynnen, mentaliteter (och så vidare) i lysande framgångsrikt samarbete – är det inte precis så man vill se dagens MFF? Självklart! 2-1!

En man mindre igen
Men som en ofrånkomlig konsekvens av klyschan att en match varar i 90 minuter måste tyvärr minut 52 – enligt gängse (SvFF-stödda) tideräkning – följas av minut 53. Och i den kommer Anders Andersson avgjort för sent in i en närkamp med Dusan Djuric, och dobbarna är före. Varning nummer två > utvisning > och MFF är ånyo decimerat mot HBK. Och precis som på Örjans Vall låter inte Prahl rockaden dröja: ut med Pode in med Olsson och tre centralare mittfältare med Bech nerdragen mellan dem och Afonso, kvar på topp som fiskare och mottagare.

Afonso tog över
Och liksom häromveckan förändrades förutsättningar och möjligheter. Men där man på bortaplanen fick vara nöjd med en inkämpad poäng med mersmak var nu läget ett annat – det fanns en ledning att bevaka och bevara. Och med detta lyckades MFF, och betydligt mer därtill. HBK tryckte på och tog över bollinnehavet, men som så ofta i liknande lägen utan att lyckas vaska fram några riktiga målchanser. Jo en, i 59:e minuten, då den var full kalabalik i MFF-straffområdet och ett utsträckt HBK-ben kunnat innebära kvittering. Men, istället blev det Afonsos match. Vilket det i och för sig redan var, efter Hasse Mattissons – han hade ändå assisterat till bägge målen och med önskvärd – och av tränaren önskad – tydlighet visat att han också kan låta sina kvaliteter komma lagkamraterna till nytta. Tre heta målchanser hade han, varav åtminstone två ”skulle” suttit. 1) skott i flykten i 65:e, TV-räddning av Johansson 2) sjuk dribblingssekvens i straffområdet fem minuter senare, skott ur nollvinkel på väg förbi bakom samme Johansson 3) nick i helt öppet läge i marken och över efter vackert förarbete av Bech (i vägg med Thomas Olsson) till Elanga.

Hasse bättre än nånsin?
Men trots att Afonso såg ut att under matchen ta sig ur sin lilla formsvacka med hårt arbete och nyputsad briljans i några enskilda situationer – så var det här självklart Hasse Mattissons match. Och en stor sådan.
– Det är sådant man som tränare tycker är extra roligt, sa Tom Prahl om Hasses insats, och tänkte särskilt på de burop som ett slag ackompanjerade ex-lagkaptenen vid in- och avbyten. Ikväll var det dock hyllningssånger, många och varma. Och oerhört välförtjänta – Hasse har inte varit bättre sedan genombrottssäsongen -97, och har alla möjligheter att toppa den om han fortsätter så här.

Anders Andersson var under sin tid på plan med i matchen på ett helt annat sätt än senast, även om det fortfarande, fullt naturligt, verkar vara en bra bit kvar till toppformen. Jesper Bech var aktiv och fick mycket beröm av Prahl efter matchen, men söker ännu sin roll och sin position i laget – rätt naturligt det också i andra tävlingsmatchen…

Häcken tredje gången gillt på torsdag – och det lär behövas lika många poäng på Rambergsvallen.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners