GIF Sundsvall – Malmö FF

Tid: 2005-05-22 19:00, Plats:Idrottsparken, Sundsvall, Resultat: 2-0

MFF misslyckades i och mot Sundsvall – igen. När laget toppade en andefattig förstahalvlek med en totalt frånvarande andra kunde det inte heller gärna gå på annat sätt. Platt, bedrövligt och riktigt, riktigt dåligt. Sundsvall däremot genomförde sin match perfekt och avgjorde fullt rättvist med två snygga mål inom loppet av fyra minuter.

Det känns egentligen ganska onödigt att öda ord på att beskriva söndagskvällens tilldragelser på Idrottsparken i Sundsvall. Förutom att det var den gamla vanliga historien var det i en sådan blek och urvattnad version att tystnaden känns som den enda relevanta återberättandeformen.

Tänk, i halvlek kändes det som att det mesta kunde bli bättre. Att den möjliga förändring av matchbilden som MFF:s hyfsade avslutning av den mållösa första skvallrade om skulle komma och då vara MFF till godo. Förändringen inträdde, men entydigt till det sämre. Kanske hoppades man att Sundsvall skulle börja bli trötta och inte hålla uppe pressen, samtidigt som MFF fick mer utrymme för sin större spelskicklighet att fälla ett avgörande. Men Sundsvall tog inte slut. Sundsvall skruvade upp: lade sig ännu tätare, sprang ännu mer, satte MFF:s speluppbyggnad på centrala mittfältet slutligt ur spel. Ändå var Daniel Andersson bäst i MFF igen – för att han i alla fall försökte och fortsatte försöka matchen igenom.

För visst var det den rätta inställningen som verkade saknas. ”En genomklappning av elva man”, sa Tom Prahl efter matchen, och det är ju ett sätt att uttrycka saken. ”Löpningar! Löpningar! Löpningar!” skrek han ursinnigt i mitten av andra halvlek, och det är ett annat. MFF:s första skott på mål kom i den 65:e minuten. MFF:s andra och sista skott på mål avlossades på stopptid. På Sundvalls ”målchock” i 55:e och 59:e minuten svarade MFF med en ”lojchock” som varade matchen ut. Vilket förstås är obegripligt, alldeles obegripligt.

Två okej målchanser hade MFF ändå, bägge givetvis i första halvleken. Först när Jon-Inge Höiland med en imponerande rusch fångade upp en förlupen boll efter en duell – mellan Markus Rosenberg och en back – och slog ett farligt inlägg. Sedan när Rosenberg själv kom loss och ryckte mot mål men avslutet gick utanför. Sundsvall hade ett par halvchanser utöver målen, men genomförde matchen på ett mycket övertygande sätt. Bara att gratulera hemmapubliken till att de än en gång fick se sitt lag igen vända en dålig trend i serien genom att besegra MFF…

Visst har spelschemat varit tufft, Sundsvallsmatchen var den tredje på en vecka. Och en eller ett par plattmatcher brukar det bli om året. Men nog borde det finnas en ranson tändvätska särskilt sparad för att äntligen kämpa ner detta Sundsvall. Är det liksom inte lika bra att försöka få nåt vettigt gjort när man nu tar sig hela vägen upp? Kanske är det ett reellt alternativ att nästa år helt enkelt lämna walk over? Ett minusmål till i statistiken bara och i gengäld sparad tid och kostnader… Nåväl, bot och bättring mot ÖIS på söndag, tack.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners