Malmö FF – Kalmar FF

Tid: 2005-05-16 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

”En seger för fotbollen”… den gamla fåniga klyschan göre sig faktiskt visst besvär efter kvällens match på Malmö stadion. Jovisst, det är imponerande att hålla nollan och göra det länge, det är imponerande att neutralisera skickliga motståndare och utveckla det lilla man kan till fulländning. Bra, Kalmar. Bra gjort. Men när den där nollan då spricker – – – hallå ut i världsalltets tomhet och mörker. Den oförmåga som Kalmar visade upp när man hamnat i den tydligt artfrämmande och akut prekära situationen att behöva gå framåt och skapa något, spela fotboll liksom, den var en väldigt långt från imponerande syn.

MFF genomförde däremot en alldeles lysande match, precis allt man kan begära. Utom förstås ett par mål till, men prestationsmässigt var Rosenbergs stolpskott och Afonsos decimeter-utanför mål, så… hatten av. Underbart att se sitt lag med lugn, beslutsamhet och ren, självklar skicklighet spela ut detta Kalmar, och det detta Kalmar kommit att stå för.
– Vi gör en jättebra match ikväll. Det är första gången i år som vi får ihop två bra halvlekar. Vi fortsatte att spela och vi var kalla, kyliga och skickliga. Deras press bet inte. Ändå var det nervöst in i det sista, men det hade känts grymt att tappa poäng. Det här var en bra vinst för oss, gott för självförtroendet. Många spelare i laget är på väg, sa en jovialisk Tom Prahl efter matchen.

– Vi underpresterar, och om vi underpresterar kan vi inte slå Malmö. Vår förta halvlek är inte bra, vi slår bort alla passning i omställningsspelet. Ändå lever vi med i matchen i 90 minuter, ganska fantastiskt egentligen. Vi har varit bra på att stressa motståndarna till dåliga passningar – men här är vi inte ens inne i situationerna. Vår sämsta match i år, tyckte å sin sida Nanne Bergstrand.
Man kan väl konstatera att med Daniel Andersson på motståndarmittfältet föll den där idén med att stressa motståndaren rätt platt… Daniel stressade på egen hand livet och andan ur åtminstone tre kalmarmittfältare bara under första halvleken, så det kan vara ett tips ha någon liten annan idé i reserv till nästa gång.

Fast visst skymtade alternativa händelseförlopp förbi. Även om det inledningsvis såg lovande ut, med ett MFF som behärskat tog över mittfältet med en omutlig Daniel, en Thomas Olsson på spelhumör och en formstark Hasse Mattisson som sökte kombinationer med anfallare och ytterbackar så uppstod aldrig någon farlighet. Den första de facto till Kalmar, när Olsson tappade bollen till Augosto – ungefär där Brian Steen Nielsen brukade göra det – och så hade gästerna plötsligt lite yta. Matchbilden såg ut att glida mot det bara alltför väntade mönstret: stort, tempofattigt bollinnehav misslyckas spela sig genom välorganiserad köttmur.

Men den här gången körde MFF inte fast, tog frustrationen inte över, straffades inte spelövertaget med ett kontringsmål i baken. Första farligheten i 32:a minuten när Hasse Mattisson slängde sig fram mot en snygg framspelning från Markus Rosenberg, men det var när två Kalmarbackar pressades att ta varsitt gult kort i minut 34 och 35 som matchen tände till, och slutligt vägde över. MFF-passarna blir lite rappare, och bägge varningar kom till följd av utmaningar som lyckats och kom förbi – först Yksel, sedan Rosenberg. Och i den 37:e var det dags – och som det var dags. Thomas Olsson breddade spelet ut till Elanga, som Yksel. Yksel några steg fram, snabb pass som nog var tänkt som väggspel till Afonso. Afonso drar sig med sin enastående balans och svajande lätthet – det är verkligen en paradox att dessa snudd på koreograferade rörelser är det dödligaste vapen allsvenskan känner – in i Afonsoläget, skjuter och får äntligen klockren träff. Bollen stänker in upp mot bortre krysset. Avgrundsvrålet är förlösande. Ett underbart mål.

Innan paus hinner Thomas Olsson göra en Brian Steen till och Kalmar får fler heta lägen i ett. Innan paus hinner också Daniel Andersson varnas för… trams? Kalmarfrispark i bra läge, men det är mycket folk som ska trängas i muren det tar en evinnerlig tid innan den kan slås. Då tar Daniel och tittar fram mellan benen på en Kalmarspelare i vad som ser ut som en drift med det omständliga i allas placering. Jubel från läktaren, medan domare Fröjdfeldt belönar skojfriskheten med ett kort.
– Jag pratade med domaren och han var av uppfattnin´gen att Daniel förlöjligade… spelade Allan, som man säger… men jag tycker han missuppfattade situationen. Vi vill väl ha något leende på plan också? tyckte Tom Prahl efteråt.

Andra halvlek var skön att se. Kalmar som insåg att de inte kunde fortsätta som hittills men inte visste vad de skulle göra med denna insikt – klackens ”Backa Kalmar!” från målet och framåt var klockrent. De flyttade upp positionerna lite håglöst, vilket bara gav MFF ytor att i ofta jolmigt tempo visa upp sin överlägsna spelskicklighet. Markus Rosenberg, som också denna match haft det motigt – väl uppvaktad, och tyvärr lidande av att många passningar från mittfältet dröjer, fler snabba tillslag och Kalmar hade förnedrats – tände till sista tjugo och förtjänade verkligen ett mål, särskilt i 26:e minuten då han efter några snabba drag avlossade ett skott av samma kaliber som Afonsos målskott – hårt i stolpen! I sista minuten hade han ytterligare en möjlighet när han utmanad i svårt läge och pressade Wastå till en fin räddning. Däremellan spelade han fram Afonso framför mål, men avslutet gick decimetern utanför.

Sammanfattningsvis, en värmande, imponerande seger med precis hela laget delaktigt. Försvaret var felfritt idag med Abelsson och Andersson bredvid Persson – som tagit bra steg framåt med passningsspelet de senaste matcherna – i varsin halvlek.

Få se nu: seger över BoIS, seger över Kalmar… det verkar vara i vår de gamla spökena ska avlivas. Då passar det väldigt lägligt att ställa kosan till Sundsvall på söndag. Fast först förstås en repris på Landskrona IP i cupen.

Tobias Christoffersson————————————————–

*Just nu leder Malmö FF både Allsvenska tabellen och Maratontabellen på herr- och damsidan.

*Eftersom det var över sjutton tusen i strålande väder ifjol och det ”bara” kom sexton tusen idag när det blåste kallt och regnade innan matchen så skriver väl media om publikkris imorgon i Malmö.

*Inte en gång till någon försöker skämta på en fotbollsplan för då åker ni ut. Det här är allvarliga saker tänkte nog Peter Fröjdfeldt.


/Patrik Jandelin, Malmö FF

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners