Malmö FF – Rosenborg BK

Tid: 2005-05-12 22:35, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 4-2

MFF fick revansch för överkörningen på Lerkendal; genom bra spel och stark dominans i en första halvlek då norrmännen var obegripligt ”väck”, och genom högkaratiga avslut av anfallarna i andra. Marcus Pode begick drömdebut med mål på övertid och satte en stilfull punkt för MFF:s insats i detta första nordiska mästerskap.

Med i princip tomma läktare och påtvingade bortastället var väl MFF så nära att spela bortamatch på Malmö Stadion som man varit sedan IFK Malmö trillade ur Allsvenskan… men trots tröjtrixandet lyckades inte notoriskt hemmastarka Rosenborg framkalla några Lerkendalsvibbar som hjälpte dom. Som om det skulle behövas – med en finalplats i Royal League och handfullen miljoner inom räckhåll och med förra mötets överlägsenhet i ryggen.

Men det var inget säger inget som tydde på att Rosenborg hade något att spela för i en första halvlek som blev den raka motsatsen till lagens förra möte. Om Rosenborg inledde avvaktande, så fortsatte de ointresserade och bortbleknande. Därmed inte sagt att det krävs ett sådant, fullständigt avtänt Rosenborg för att ge MFF en chans, men skillnaden var onekligen påfallande.

MFF tog sig däremot in i matchen på ett spännande sätt. Kanske var det den uteblivna pressen som gav möjligheten, men det såg ut som om laget bestämt sig för att våga vägra höga tjonguppspel. Med en uppsamlande och bollfördelande Daniel Andersson mer i Thomas Olssons position och en inspirerad Hasse Mattisson i favoritpositionen som rivig löp- och spelmotor längre fram tog centrala mittfältet snart kontrollen, förtjänstfullt kompletterat av arbets- och spelkapabla kanter med Yngvesson och Osmanovski. Med åtskilliga one-touch-kombinationer av snabba markbollar och skarvar satte MFF ett ovanligt men attraktivt signum på sin första halvlek – och Rosenborg hängde inte alls med.

Och efter 22 minuter kom det välförtjänta ledningsmålet. Markus Rosenberg tog emot en djupledsboll, vände runt och serverade en lysande framspelning till Afonso, som avslutade distinkt med en bredsida i bortre hörnet. 1-0 – och vilket anfallspar! Minuterna efteråt åstadkom Rosenborg en dubbelchans med Ödegaard i centrum, men i första läget hann Abelsson fram att bryta, och i andra räddade Asper till hörna. Efter halvtimmen hade MFF en chans, när den norska målvakten var överspelad.

Det vore konstigt om det inte varit ”ett annat” Rosenborg som trädde in i andra halvlek. Med endast ett måls underläge fanns ännu goda chanser till seger och Royal League-final – och norrmännen samlade ihop sina koncepter igen. Tre hörnor och några såna där breda anstormningar mot ett MFF som ofrånkomligen såg passivare ut, och eftersom Rosenborg inte är Gefle eller Landskrona var det kvitterat efter drygt tio minuter, 1-1 på returen från en bra reflexräddning av Asper.

Men om det egna spelet och aggressiviteten viker är det ju hemskt behändigt att ha en spelare tillhands därframme kan skapa något stort och farligt ur minsta möjlighet. I Afonso och Rosenberg har MFF två, och bägge skulle få visa prov på sin ovärderliga förmåga. I 61:a minuten Afonso, ryckte åt sig en boll på högerkanten och ryckt förbi sin hopplöst jagande back in i straffområdet, fintade till sig skottläge, fintade igen och sköt i stolpen. En enastående soloprestation, som verkligen skulle ha suttit där – men dessbätte dröjde det bara minuten innan utdelningen kom. Rosenberg sökte på nytt Afonso, en norrman nickade undan, men Stensaas snubblade istället för att ta emot bollen och hade Afonso fritt fram i samma position. Och den här gången missade han inte – en välavvägd och självklar men inte mindre vacker chipp över målvakten gav 2-1!
Nu öppnades matchen upp och farten ökade lite, och i 69:e kvitterade Rosenborg igen efter ett vackert anfall och nytt mål av Johnsen, som lite väl ensam fick sikta in en nick på inlägg. Men bara fyra minuter senare tog MFF ledningen igen, och nu var det Markus Rosenberg som fick bygga på sitt suveräna Royal League-facit med ännu en balja. Efter att varit en bit från händelsernas centrum och med ett huvud som börjat hänga lite visade han snarare visshet än glädje efter sin kliniska, superba vändning och avslut på Olof Perssons fina passning. 3-2!

Därefter hade Rosenborg inte energi nog att jag ännu en kvittering och sedan ledning. Istället avslutades matchen med ett dröminhopp som också var en drömdebut. Marcus Pode gjorde första tävlingsframträdandet i MFF-tröjan – och efter halvannan (övertids-)minut på plan skarvade han snyggt in 4-2 efter mycket bra förarbete av Lolo Chanko. Grattis till debuten – och det var faktiskt ett inte oviktigt mål. För fyran innebär att MFF också i siffror kan visa att man trots uteblivet avancemang stått upp bra och spelat jämnt med det bästa motstånd turneringen kunde erbjuda: norska (4-4) och danska (2-2) mästarna.

Tobias Christoffersson

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

*En halv miljon norska kronor ytterligare till kassan. Royal League har gett intäkter på över fem miljoner. Kan man få en hygglig Allsvensk spelare för.

*Rosenborg sade sig ha råkat ta fel matchställ med sig. Enligt domarna och TV-bolagen var dräkterna för lika så någon måste byta. Enligt Royal League (och UEFA för den delen) är det hemmalaget som måste byta. Dags att sparka deras materialförvaltare kanske för ryktet säger att man råkade glömma även i matchen mot FC Köpenhamn.

*Drygt 1400 personer kommer för att se Malmö FF möta Norska mästarna. På måndag kommer Kalmar FF och då kan man räkna med en publiksiffra på mellan 15 000- 20 000. Har jag missat något?

*Marcus Pode gjorde sitt första mål i tävlingssammanhang exakt 1 minut och 30 sekunder efter han blivit inbytt.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners