Assyriska FF – Malmö FF

Tid: 2005-05-08 19:00, Plats:Råsunda, Resultat: 0-2

En stabil insats och en säker seger. Så kan man sammanfatta gårdagens match mellan Svenska mästarna Malmö FF och nykomlingen Assyriska FF. Mycket var bra igår men en del kan bli ännu bättre.

Niklas Skoogs skada öppnade för Afonso Alves och Markus Rosenberg som anfallspar. Yksel fick ta kanten och Rawez Lawan tog ett sig ett steg närmare startuppställningen i och med sin bänkplats.

Afonso tog sin anfallsplats och kritiken om att vara mer aktiv på allvar och var stundtals på det där viset då det verkar som om han kommer från en annan planet. Han flyter fram med bollen. Två mål, en i ribban och ytterligare chanser var hans facit mot Assyriska.

Det är märkligt det här med anfallare. Man tycker det går trögt för Rosenberg, dessutom en missad straff igår. Ändå har han pumpat in mål i Royal League och ligger i topp i den Allsvenska assistligan. Det lossnar naturligtvis snart. Kanske redan mot Rosenborg på torsdag?

Yksel är en trollgubbe. När han kom ifjor var han otränad och ringrostig. Igår var han lysande. Han kan hålla i bollen, blir aldrig stressad, och slår finurliga passningar. Dessutom spelar han med hjärtat. Det strålar om honom.

Malmö FF tar tag i taktpinnen direkt i matchen och skapar chanser direkt. Det dröjer dock till den 18 minuten då Rosenberg snor bollen och frispelar Afonso som iskallt slår den förbi Assyriska målvakt Erland Hellström. Det var bud på fler chanser men halvleken slutar 1-0. Assyriska har inte ett skott på mål under första halvlek.

I andra halvlek dröjer det inte mer än fem minuter innan det är dags för Afonso igen, denna gång framspelad av Thomas Olsson. Dessförinnan har Markus Rosenberg hunnit med att missa en straff.

Malmö FF äger matchen och det är inte förrän sista kvarten som Assyriska rycker upp sig lite. Dock slår man bort alldeles för många enkla bollar och är inte speciellt tunga framåt. Malmö FF borde vunnit med fler mål. Målskillnad kan vara viktig i slutet och det är mot sådant här motstånd man skall passa på. Men bristen på aggressivt motstånd gör att man stannar upp. Stundtals är det väldigt lågt tempo i matchen och här borde man kanske försökt lägga in ännu en växel. Men det är klart. Man har en hel del tunga matcher i benen och ett par tuffa matcher framför sig den närmsta tiden.

2700 åskådare på Råsunda är naturligtvis inget annat än ett fiasko. En klar nackdel för Assyriska men säkert en fördel för Malmö FF. Vi trivs här och vi brukar göra bra ifrån oss. Det snackas om en halv miljon i förlust för Assyriska i en match som borde vara en kassasuccé istället.

En fyra hundra MFF-are på plats satte dock färg på tillställningen. Det är inte ofta bortaklacken överröstar hemmaklacken på Råsunda, med undantag av Stockholmsderbyn, men igår var det så. Var det tvunget att tränga ner folket i en hörna trots att övriga läktaren var avstängd?


/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners