FC Köpenhamn – Malmö FF

Tid: 2005-04-28 22:35, Plats:Parken, Köpenhamn, Resultat: 2-1

MFF är utslaget ur Royal League. Trots ledningsmål i en välspelad första halvlek där MFF hade flera vassa chanser, fick FCK kvittera innan paus och kunde ta ledningen en dryg kvart in i andra efter en fatalt misslyckad inspark av Asper.

Royal-League-returmöte mellan svenska och danska mästarna, i Parken. FCK piskade att vinna, MFF att ta poäng. Den lite sansade blå (för kvällen rödvitrandiga) elvan med Mattisson/Yngvesson på kanterna – och Abelsson istället för Patrik – skvallrade måhända om huvudsakligt fokus på den där ena poängen, men det var faktiskt MFF som skapade farligheterna i en första halvlek kännetecknad av högt tempo, mycket ytor och två lag sugna på att anfalla och göra mål. FCK inledde bäst med flera snabba utspel till kanterna högt upp följt av bra inlägg – men MFF-defensiven undanröjde det mesta relativt besvärsfritt och föreföll aldrig särskilt pressade. Hasse Mattisson slog ett bra inlägg mot Yngvesson i 24:e minuten, men annars hade MFF inte mycket framåt…

… innan Markus Rosenberg plötsligt gjorde mål i den 26:e! Niklas Skoog drog igång anfallet nere ifrån mittplan, ett par korta passar framåt centralt och så hade Rosenberg läge i straffområdet. Han missade dock, men bollen gick ut till Yngvesson vänsterifrån som gjorde ett inspel tillbaks och andra gången gillt missade inte Rosenberg: klippte till direkt, otagbart för målvakten, 1-0!

Nu följde MFF:s bästa period i matchen. Hasse Mattisson var framträdande på sin för-dagen-placering (?) på högerkanten; stark i närkamperna, flera bra framspelningar. En av dem (förvisso kort och okomplicerad) fick Markus Rosenberg längst ut på högerkanten i ett läge som ställde tre framryckande FCK:are och gav ”Mackan” fritt fram mot mål. Han satte av just så snabbt och starkt som han kan och fick på ett bra avslut strax utanför – där var 2-0 riktigt nära.

Men, ack – kvittering inföll, med blott fyra minuter kvar av första halvlek, och det såg inte vackert ut. Ännu ett snabbt FCK-inlägg, snett bak mot mitten framför straffområdet, en petpassning fram till Peter Möller, som ofattbart nog befann sig i ett veritabelt defensivt vakuum. Ett par meter in i staffområdet kunde han oattackerad chippa in bollen över Asper. Sorgligt att se, och intrycket av att det där var rätt onödigt bet sig fast.

Fast onödigare skulle det bli. Närmare bestämt sexton minuter in i andra halvlek. Då Asper sköt en inspark i ryggen på Zuma som inte gjorde några misstag på gratischansen utan gav FCK ledningen med 2-1. Då hade matchen redan ändrat ansikte, men inte såtillvida att FCK tagit över, utan såtillvida att den öppna, konstruktiva, trevliga första halvleken ersatts av en tilltäppt och tätad, grötigare och ruffigare, tjongbollad och klumpfotad andra.

Med ledningsmålet till skänks blev det FCK som drog nytta av den redan tidigare timade scenförändringen. MFF kroknade ordentligt efter målet, men kom tillbaka och manade fram en fem minuters period av stark press efter att Afonso (och Chanko) bytt av Yngvesson (och Mattisson), kommit in och börjat utmana. Två FCK-varningar, ett par frisparkar och farligheter talar sitt tydliga språk.

Men räckte gjorde det inte. MFF-offensiven rann ut i Faelledparken och FCK kunde avrunda med ett par högkaratiga matchpunkteringsmöjligheter – och efter tre minuters stopptid var saken bøf: exit MFF ur Royal Leauge. Laget har ingen som helst anledning att skämmas över sin insats, men grämelsen över att diskvalificera sig för finalen – dit Göteborg lunkat sig på en bekvämare resa – så tillsynes onödigt lär avklinga endast långsamt. Dock skulle en näven-i-bordet-seger över Rosenborg reparera mycket och hålla geisten uppe inför sensommarens Champions Leauge-kval.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners