Malmö FF – Halmstads BK

Tid: 2005-02-19 14:30, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

MFF fortsätter vinna, MFF fortsätter imponera, Markus Rosenberg fortsätter göra mål – och med 1-0 över Halmstad ryckte MFF också åt sig initiativet till avancemang och fortsatt spel i Royal League.

MFF:s starka, dubbla seger över Brann och elementen i söndags blåste nytt liv i Royal League-grupp 3 och det nästan förlupna hoppet om MFF-avancemang – men något annat än seger över HBK idag hade fjärmat chanserna igen. En måste-match, med andra ord, och måste-match också för Sven-Åke Lövgren & Co på Fritidsförvaltningen, som en vecka efter snömatchernas snömatch på Stadion hade garanterat en spelbar plan. Några luriga tuvstudsar och lite småslir i grusgräset blev det, men fotbollsförhållandena var åtskilligt och beundransvärt normaliserade igen.

Efter förra årets kamp om guldet har på kort tid en speciell rivalitet mellan MFF och HBK hunnit utvecklas. Två jämna, riktigt bra matcher i allsvenskan ifjol (2-1, 2-2) följdes av 3-1 till Halmstad i Royal League – en vecka efter att MFF till slut bärgat guldet och HBK snubblat på mållinjen – i en match betingad av mörkblå revanschlusta och ljublå likgiltighet.

Årets första möte lagen emellan blev en – särskilt för årstiden – högintensiv tävlingsmatch mellan två välorganiserade lag. Då Halmstad kunde vara rätt nöjda med den poäng man sägs ha från start och MFF var tvungna att ta tre, var den matchbild som rullades upp naturlig: hemmlalaget kopplade greppet om händelserna och behöll det genom hela första halvlek. Och indikationerna från Brann-matchen bekräftades: fortsätter MFF utvecklas i den riktning steg redan tagits kommer det här att bli det bäst och skickligast spelande blå manskapet sedan, ja… 1997. Eller 1988?

Ett lag som varit bara lite mindre stabilt i försvaret och inte så helt obenäget att förivra sig som HBK hade garanterat fått släppa in fler mål mot MFF idag. Men Janne Anderssons lagbygge är impregnerat mot såväl defensiva läckor som felaktiga beslut, och trots att MFF med ett brett register spelade sig fram till många möjligheter blev få riktigt farliga. Första halvlek rymde egentligen bara en klar målchans, då vid en frispark i 27:e minuten Daniel Andersson nickade i ribban och returen sköts tätt över.
– Klar fördel Malmö i första halvlek. Det märks att de är längre framme än vi och har spelat fler matcher. I första halvlek utsätter vi deras backlinje för för lite hot, sa Janne Andersson efter matchen.
– Vi är bra i vårt passningsspel i första halvlek, sa Tom Prahl.

Mållöst i paus och osäkert i vilken vågskål matchen skulle väga över, spelövertagets som gav utdelning eller neutraliserandets som red ut stormen. Svaret dröjde tre minuter. Daniel Andersson gjorde en ny stormatch idag, och utöver att dominera och strukturera mittfältet tillsammans med Thomas Olsson – och med assistans från Yksel, Chanko och Skoog – stod han för en handfull suveräna öppnande passningar. En av dem nådde Niklas Skoog, som attackerades, litgrann sökte… och fick frispark i bra läge mellan straffområdet och kortlinjen till höger. Lolo Chanko slog en skruvad boll mot bortre delen av klungan framför mål. Där stötte Daniel Andersson bollen inåt och så var han framme och högg, och avslutade, och gjorde mål, igen – regerande skyttekung Markus Rosenberg!

Men ledningsmålet till trots var det HBK som övertog initiativet under första halvan av andra halvlek. MFF misslyckades att på samma framgångsrika sätt som tidigare spela sig till, genom och ur ett par situationer och det räckte för att ge Halmstad utrymme att åstadkomma farligheter. I 61:a minuten sköt Patrik Ingelsten i utmärkt läge decimetern utanför Aspers högra stolpe. Dessbättre skulle det visa sig bli HBK:s bästa chans i matchen.
– Man dominerar inte en match i 90 minuter, och HBK ger aldrig tappt. Efter målet blev vi lite försiktiga och samtidigt kanske lite trötta på mitten, sa Tom Prahl efter matchen.

Men MFF kom tillbaka igen, återvann kontrollen och arbetade hem matchen med idog kamp i varje situation och sansad bollägo och kan lägga ännu en seger och ännu en mycket väl genomförd match till handlingarna i mappen märkt ”2005”.

/Tobias Christoffersson

P.s. Peter Abelsson är nu definitivt helt varm i MFF-tröjan. En helt felfri insats idag, med pondus och många modiga brytningar och kliv upp. Härligt att se! D.s

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners