Spartak Moskva – Malmö FF

Tid: 2005-01-13 20:00, Plats:Antalya, Resultat: 1-2

Det var två spel- och träningströtta lag som möttes i finalen. Det syntes direkt hur spelskickliga och duktiga att vårda bollen ryssarna var. Man chock öppnade också med att gör 1-0 redan i den tredje minuten. En boll slås fram mot yttermittfältaren. Joseph försöker rensa undan men bollen går fram och man kan slå ett perfekt inlägg som nr 19 Cavenaghi rusar fram mot första stolpen och får pannan på. Bollen träffar i bortre stolpen och in. Mattias Asper är chanslös.

Men MFF spottar upp sig lite och i den åttonde minuten får man en hörna som Markus Rosenberg nickar utanför. Två minuter senare avancerar Hasse Mattisson upp i banan från sin högerbacksposition, passar Niklas Skoog som tar emot bollen, vänder bort sin motståndare och slår en passning fram mot Hasse som fortsatt löpningen. Bollen placeras säkert bakom målvakten och det står 1-1.

Ryssarna har under första halvlek mycket boll och känns väldigt tunga. Malmö pressas tillbaka precis som mot Besiktas. Mattias Asper som även idag är strålande gör ett par bra räddningar. Malmö verkar sega och har svårt att vårda bollen när man erövrar den. Det blir hafsigt spel och mycket felpassningar. Malmös förändringar i laget inför matchen kan också ha påverkat en del. Holgersson var duktig som mittback, Hasse strålande först som högerback och sedan som högermittfältare när Johan Nilsson Guiomar kom in i. Han tröttnade mot slutet och kände säkert av sin ömmande vad en del också.

I den 38 minuten så för Malmö FF en kanske avgörande fördel till skänks från domaren. Deduka får sitt andra gula kort och blir utvisad och det verkade väldigt hårt dömt. Ryssarna gick ner på en trebackslinje resten av halvleken som var rätt händelselös.

Till andra halvlek gick Joakim Nilsson ut och Johan Nilsson Guiomar kom in. Från att bra ha haft 40 procent av bollinnehavet så skulle nu Malmö FF föra matchen vilket man gjorde allt eftersom matchen led men i början såg det lite tafatt ut när inget av lagen ville anfalla. Naturligtvis var lagen trötta och man ville hushålla med energin och inte ta ut sig mer än nödvändigt. Fast att Malmö FF hade betydligt mer boll i andra så skapades inte många målchanser. Det var mest skott långt utifrån eller så fastnade man i ryssarnas försvarsmur. I en period på cirka tjugo minuter mitt i andra halvlek var tempot och ambitionsnivån väldigt låg, snällt sagt. Malmö gör två byten för att få in lite friskare ben på båda kanterna och sakta men säkert så biter man sig kvar på ryssarnas planhalva. Dock är felprocenten i passningsspelet alldeles för högt.

Matchen sluta 1-1 efter full tid och det är dags för förlängning 2x 15 minuter med Golden Goal. Spelarna får av domaren dock en välbehövlig andningspaus innan. Två minuter in på första förlängningskvarten så gör Malmö FF ännu ett byte. Ut går Joseph Elanga och in kommer unge Rawez Lawan. Malmö FF har nu fyra spelare på planen under 20 år varav tre är lärlingar. Malmö har nu väldigt mycket boll men Spartak Moskva har den hetaste chansen men Asper räddar.

Förlängningskvart två är bara någon minut gammal när Marcus Pode kommer på högerkanten spelar i sidled. Rawez hoppar över bollen som istället går till Rosenberg utanför vänstra delen av straffområdet. Han tar ett par steg och lägger bollen i en båge mot bortre stolpen och där dyker Niklas Skoog upp och sätter pannan till. Bollen studsar ner i marken och förbi Spartaks målvakt som gör ett tveksamt ingripande. Bollen över linjen. Matchen är över och de himmelsblå har vunnit turneringen som man blev inbjuden till som utfyllnad när Werder Bremen sent tackade nej.

Totalt sett måste Malmö FF vara jättenöjda med turneringen och träningslägret. Dags att sikta in sig på Royal League nu. Välkomna him ti Malme pågar!/Patrik Jandelin


Kommentarer:
Året började med en cupseger mot internationellt motstånd
Men det gjorde även 2004. Vem minns inte triumfen på Idrottsparken i Öresundsbroen Cup

Det är med pokalerna i turneringen som med kebaben och falafeln i Malmö.
Det finns ingen liten eller medium. Bara stor och extra stor.

Rawez Lawan har bara tillfälligt tagit över nr 2 i laget. Han skall ha nr 27 i år.

Apropå Rawez. Kom från Kvarnby IK till Malmö FF inför den här säsongen. Har spelat en hel del i B-laget under förra säsongen. Blir uppflyttad som lärling till A-laget inför den här säsongen och spelar den 13 januari i finalen mot Spartak Moskva. Det kan man inte vara missnöjd med som spelare.

Oavsett vad prissumma råkar bli. 13 dagars träningsläger av högsta kvalité, all inclusive och tre träningsmatcher mot meriterande motstånd och vi åker hem med en check också. Helt åkajj som Olof Persson hade uttrycket det.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners