Besiktas JK – Malmö FF

Tid: 2005-01-11 20:00, Plats:Antalya, Resultat: 4-5

Statistiskt så var denna matchen väldigt lik den mot Vitesse men verkligheten var en helt annan. Besiktas hade mycket bollinnehav, precis som Vitesse, men producerade massor av målchanser. Det var högre tempo och betydligt bollskickligare spelare som Malmö FF ställdes mot.

Besiktas är ett hyggligt europeiskt lag och att spela oavgjort vid full tid samt vinna efter straffar är en fjäder i hatten. Sen må det vara hur mycket träningsmatch det vill.

Det som var mest glädjande var inställningen och respektlösheten som fanns hos di himmelsblå krigarna. Aldrig ge upp, stå upp och ge igen. Turneringen ger oerhörd viktig erfarenhet och ju fler internationella matcher spelarna får desto bättre är det. Till och med matcherna i den så nerskrivna Royal League är viktiga. Louay Chanko knuffades, Daniel slet i tröjor, Yksel och Niklas ständigt nersparkade eller nertryckta men reser sig om och om igen och Rosenbergs iskalla blick mot Ibrahim och med malmöitisk självsäkerhet ”Va de nått?”. Många var de som kämpade och slet och tillslut gav det resultat

Första halvlek började bra med ett kanonskott av ”volleykungen” Thomas Olsson men sedan tog det stopp. Yksel hade ett par halvchanser framspelad av Rosenberg men på det hela gick det tungt för Malmö FF. Besiktas låg på men i och med Malmö FF:s låga försvarsspel så blev det mycket bollinnehav men få riktigt heta chanser. Två gånger tvingades dock Mattias Asper att göra kvalificerade räddningar för att nollan skulle vara intakt.

Tempot var betydligt högre och spelet tuffare i närkamperna än i förra matchen mot Vitesse. Det gjorde att det blev mängder av felpassningar från båda lagen. Där märktes ringrosten från uppehållet tydligast. Konditionsmässigt märktes dock ingenting. Det var full fart i 90 minuter.

Malmö FF gör ett byte till andra halvlek. Ut går Thomas Olsson och in kommer Joakim Nilsson. Andra halvlek startar som den första slutade och efter 52 minuter får Asper göra ännu en räddning när John Carew kommer helt fri. Malmö går i andra halvlek högre upp i sin press och detta ger resultat framåt men skapar också fler blottor bakåt. Spelet blir mer öppet. I den 59 minuten slår Niklas Skoog en passning snett framåt mot en framrusande Markus Rosenberg som håller undan sin motståndare avancerar framåt och slår bollen enkelt förbi en utrusande målvakt.

Tyvärr dröjer det bara fyra minuter innan kvitteringen kommer. Jospeh Elanga blir bortsprungen av Veysel som slår en passning snett inåt bakåt. Här kommer Ibrahim Akin i full karriär och skjuter ett otagbart skott i mål.

Spelet böljar fram och tillbaka och ett tag känns det som om det skall bli oavgjort. Men i den 83 minuten är det dags igen. En lång svepande boll förbi Elanga på högerkanten, bollen in i straffområdet där en fri Veysel får ta emot bollen, vända om och skjuta ett skott i Aspers högra sida. Nu var det uppförsbacke igen.

Men killarna ger inte upp och turkarna tror nog innerst inne att segern är klar.

Men så händer det. Yksel blir fälld en bit inne på Besiktas planhalva. Louay slår bollen ut på kanten till Joseph Elanga och nu kommer ett svepande inlägg förbi målvakt och mål men ut till en friställd Daniel Andersson som klipper till. Den turkiske olycksgubben Toraman stoppar skottet med armen och det är straff. Toraman blir utvisad efter att ha varit inne på planen i två minuter.

Niklas Skoog slår säkert straffen i den högra sidan. Det är kvitterat och det är bara sekunder kvar av matchen.

Vid en normal turnering hade detta räckt för Malmö FF. Man hade vunnit gruppen på bättre målskillnad. Men nu är det EFES PILSEN CUP och då blir det straffläggning. Ingen match får sluta oavgjort.

Straff 1: 3-2: 77 Hassan slår bollen säkert i högra sidan. Asper slänger sig i vänstra

Straff 2: 3-3: Louay Chanko slår bollen hårt i vänstra sidan. Målvakten går rätt men det är otagbart

Straff 3: 3-3: 28 Dogan slår en bra straff vid högra stolproten men Asper räddar

Straff 4: 3-4: Yksel Osmanovski slår bollen säkert i högra sidan . Målvakten till vänster.

Straff 5: 4-4: 14 Juanfran slår bollen i vänster hörn. Asper till höger

Straff 6: 4-5: Markus Rosenberg chippar bollen mitt i målet strax under ribban. Målvakten till vänster

Straff 7: 4-5: 6 Atan slår bollen mitt i målet men Asper räddar

Straff 8: 4-6: Daniel Andersson slår en säker straff till höger. Målvakten till vänster.


Malmö är i final på torsdag där man möter antingen Spartak Moskva eller Borussia Dortmund Dessa två lag möts i morgon och matchen direktsänds på Eurosport
/Patrik Jandelin


Kommentarer:
*Det extra passet med straffträning gjorde susen.

*Starkt av en turkisk domare att blåsa straff mot ett turkiskt lag i Turkiet i den 92 minuten.

*Rosenberg är så het så det är löjligt just nu. Han är osynlig stora delar av matchen idag men får en bra chans och sätter den. Och vad gör pågen vid sin straff? Jo chippar den mitt i målet, strax under ribban!

*Nu är vi dessutom garanterade prispengar. Den här turneringen blir bara bättre och bättre.

*Kan någon tala om för TT och tidningarna att vi vann med 6-4 och inget annat. Det stod 2-2 vid full tid. Malmö FF slår in fyra straffar och Besiktas två. Det blir 6-4, inte 6-5.

Ny ramsa?:
”Vi har vatt i EFEN PILSEN CUP-final”

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners