GIF Sundsvall – Malmö FF

Tid: 2004-08-14 18:00, Plats:Idrottsparken, Sundsvall, Resultat: 3-2

Ännu en svängig match med ett tidigt ljusblått ledningsmål – men den här gången gick det inte vägen. Och det fanns egentligen ingen anledning därtill heller: ett framför allt offensivt torftigt MFF lyckades aldrig pressa detta ständiga Sundsvall något särskilt, och giffarna fick alltså än en gång dra längsta strået.

Det kändes som om chanserna var större än på länge. Stabilitet, fyra raka, serieledning och senast undansopade av det där andra spöket, TFF – nog var det dags för MFF att rå på det satans Sundsvall, som ”snott” så många poäng de senaste åren. Dags att – om än bara för egen del – stänga, regla och spika igen norrlandsfönstret.

Men nej. Nej, nej; inte. Det Sundsvall vars långsamma allsvenska matchfart börjat närma sig kräftgången satte ner foten på sitt konstgräs och tog ett bestämt kliv framåt. Giffarna genomförde en bra match från början till slut och kan utan tvekan känna att de vann en rättvis seger. Inte för att MFF var chanslösa eller ens ordentligt dåliga; kvällens bortalag på Idrottsparken skapade chanser nog att kunna vinna. Men den himnmelsblå insatsen var tveklöst ett rejält nerköp från de senaste, och den goda trenden sedan omstarten efter EM är om inte bruten så störd.

Ändå började det på bästa sätt. Efter några GIF-halvanfall första minuterna fick MFF frispark på mittplan i sjätte minuten. Lolo Chanko lyfte fram den mot en ganska gles yta i straffområdet, och medan bollen studsade tryckte Daniel Majstorovic sig fram mot den från höger – samtidigt som Jonas Wallerstedt som markerade honom snubblade till -, sträckte ut och sköt in! 0-1-ledning till MFF, oerhört plötsligt!

Efter ledningsmålet såg helt rätt matchbild ut att ta gestalt, det där lugna, behärskade, kontollerande MFF tog tag om mittfältet och började oglamoröst men effektivt rulla ut Sundsvall. Daniel och Chanko såg bra ut ihop, Jon var om än från kanten klart med i matchen, samspelet med defensiven klanderfritt. Dock lämnade uppspelsfasen övrigt att önska, och efter några tydliga farligheter från Sundsvall runt mitten av halvleken löstes konturerna av överlägsenhet bort – för att inte komma tillbaka mer denna kvällen.

Men chanser saknade de himmelsblå som sagt inte. Sista kvarten av första halvlek hade MFF två gyllene lägen till utökad ledning, det främsta i 39:e minuten när Daniel Majstorovic – lysande idag – bröt och spelade upp till vänster centralt där Andreas Yngvesson löpte upp. På väg in i straffområdet lade han fram bollen perfekt till Afonso som hamnade ur vinkel nere vid vänster kortlinje, men vände upp och chippade över Fredrik Sundfors i GIF-målet. Det var 2-0, men Sundfors fick i vanlig ordning upp någon lem som först måste ha ryckt till i tids- och rumväven, sedanstoppat bollen. Afonso fick en chans till på returen, men då kom en annan sundsvallsspelare emellan.

Å andra sidan hade Sundvall två målchanser också, först efter en för lös bakåtnick av för kvällen högerbackspelande Hasse Mattisson (Johan Guiomar Nilsson var tänkt startman, men insjuknade), sedan när aktive Jonas Wallerstedt rann igenom mellan MFF-försvararna men halkade till just i avslutsögonblicket. Och på det tredje skedde det – för hemmalaget. Med två minuter till paus gjorde Bergersen ett solomål som såg hemskt ut med hänseende till MFF-defensiven, men vid närmare beskådande var åtminstone delvis turligt. Begersen föll in från sin vänsterkant mot straffområdet – Mattisson hängde inte med i bevakningen – och sökte Ljungberg med framspel/väggspel, Höiland tryckte på så passen studsade ut igen – till Bergersen, nu med fart rakt in i straffområdet. Säkert avslut, 1-1.

I halvlek två justeringar: Yngvesson och Afonso bytade plats, liksom Chanko och Jon. Och visst, det förra hade funkat tidigare, det senare kunde vara värt ett försök. Men intrycket -
trots några klara chanser – från första halvlek av MFF:s anfallsspel som lite fattigt, torftigt bestod. Mycket chans i uppspelen, inte det där riktiga trycket. Niklas Skoog såg bra ut, fick mycket gjort med sin spelstil, men mest längre ner i banan. Afonso var mycket litet med i spelet och långa stunder osynlig, och med undantag av en handfull lysande långpassningar och något framstöt kom inte Daniel Andersson heller med i anfallsspelet så värst.

I femtionde minuten tog Sundsvall ledningen. Inlägg från Bergersen förbi fyra MFF:are till vänster i straffområdet nådde Ljungberg mitt i. Han kollrade bort Elanga, väggade med en kollega och avslutade snyggt. Där var MFF-backlinjen mer borta än på länge. Efter ledningsmålet behöll Sundsvall kommandot, men sex minuter senare svängde matchen igen. MFF framme i anfall, Chanko inlägg från höger. Jon Jönsson (?) spelade Afonso ren med en klack, men Sundfors lyckades boxa bort också detta avslut. Faran emellertid inte över: Afonso erövrade bollen igen på vänsterkanten, fintade och slog inlägg. Inlägget genom straffområdet till Niklas Skoog, som slängde sig fram och stötte in 2-2!

Kvitterat och halvtimmen kvar; vissst kändes det som om detta skulle ordna sig. All tid fanns att tända till, komma igång, äntligen trycka dit dom där norrlänningarna till slut. Men nej. Nej, nej; inte. MFF skapade otroligt nog inte mer alls i matchen. Inte en chans, inte en farlighet – och hur det kom sig är svårt att begripa. Men eftersom man ju har ljusblå glasögon på sig ser man vad MFF inte gör, inte vad Sundsvall faktiskt nog ändå gjorde. Det vill säga tog över matchen, kontrollerade den. Och inte bara det: i 68:e minuten såg de dessutom till att vinna den. Lite retligt mål; missad bevakning igen vid inlägg, och en GIF:are kunde relativt ostörd nicka till synes knappast dödligt, men bollen studsade och slog i bortre stolpen, och på ”returen” var en annan GIF:are framme och stötte in bollen.

Tja, inte så mycket mer att säga. Ju längre matchen led (och många med den), ju plattare framstod dagens MFF-upplaga. Och sånt här händer, såna här matchprestationer utspelas. Kanske än mer efter fyra raka segrar. Men. igen mot Sundsvall, och igen och igen. Men det här är verkligen inget som en ny derbytilltvålning av HIF inte suddar ut – där en något angelägnare svit att jobba vidare på.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners