Malmö FF – Cork City

Tid: 2004-06-27 20:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-1

MFF lyckades inte vända 1-3-underläget i intertotoreturen mot Cork City. Förmådde på hemmaplan inte ens allvarligt skaka, än mindre göra mål på eller ens hålla tätt för detta irländska amatörlag, som alltså går vidare med sammanlagt 4-1. Därmed torde årets 180 internationella tävlingsminuter (stopptid ej inräknad) utgöra ett förhoppningsvis svårslaget himmelsblått lågvattenmärke för 2004.

Jaha, där försvann två timmar av ens liv och kommer aldrig tillbaka.

De flesta av alla de oss som numera brukar samlas för att följa vårt Malmö FF:s öden och äventyr hade idag valt att stanna borta från det andra hemmet Stadion. Trist förstås med lite folk, men knappast upprörande, mitt i EM-slutspelet, mitt i sommaren och med en utöver det rent kuriosa ointressant motståndare på besök i en turnering som först efter en tre fyra omgångar kan komma att börja närma sig att gälla något: det vill säga den där uefacupplatsen. Dessutom visade sig alltså massornas beslut ovanligt klokt.

Till en början var det rentav lite trevligt med mer naken betong och mindre ljudabsorberande människokött: för man kunde njuta ohämmat av Patrik Anderssons flitigt ljudande kommandon och direktiv. Patrik tillbaka efter hälseneproblem, men av plan redan i paus – ett förutbestämt byte tagande det säkra före det osäkra, med den allsvenska omstarten bara tre dagar bort.

MFF ställde upp med en uppställning som i princip kan betraktas som ordinarie, med undantag av Lukanovic istället för Yngvesson, och såg med knappa tjugo minuter spelade också ut att ta börja ta kontroll över händelserna: allt mer sammanhängande bollinnehav, allt fastare rotat på Corks planhalva. Men inga direkta målchanser. Pressen som etablerades tvingade inte fram några blottor eller öppningar, snarare tvärtom. Cork sviktade lite, men hade inga problem att samla ihop sig kompakt och lyckades bra med att krympa MFF:s offensiva ytor.

Och varför det? Jo, för att MFF fortfarande har gigantiska problem med att få upp farten i anfallsspelet. OK, att hoppas på snabba omställningar mot ett lag som givetvis kommit hit med förstaprioriteten att inte gå bort sig och tappa sin ledning går ju inte. Men passningarna dröjer, skärpan saknas, genombrottskraften är för svag. Inläggen har börjat komma – men det är så svårt att begripa hur den avsevärda mellanskillnad i kunnande och kvalitet som tveklöst fanns till MFF:s fördel mot Cork kunde undgå att komma fram, komma fram och avgöra det här.

I andra halvlek presterade MFF en del målchanser – skott av Mattisson, nick av Majstorovic, nick av Lukanovic, ribbskott av Afonso – men nota bene blott en innan Cork tog ledningen i 58:e minuten på en snabb kontring. Kvicka ben, hunger på tomma ytor – något som i hemmalaget fanns bäst representerat hos Joseph Elanga och Hasse Mattisson, den senare klart bäst i MFF idag; löpvillig, företagsam, kreativ, skottvillig. Båda byttes ut i 66:e minuten.

– Vi kommer hit med stor ödmjukhet mot Malmö, som vi vill lära så mycket av. Era fantastiskt fina träningsmöjligheter, som vi inte är i närheten av… vi har inte ens ens riktig soccer-fotbollsplan att träna på, utan bara en plan för gaelisk fotboll.Men det här är en fantastisk dag för Cork, och för irländsk fotboll, och jag hoppas att vårt resultat kan bli en katalysator för utvecklingen av fotbollen på Irland, sa Cork Citys coach Stephen Neiland (?) – en för övrigt kuriöst imposant uppenbarelse i sin omfångsrika stofthydda, elegant emballerad i grå kostymväst av närmast tältmått – efter matchen, naturligt nog vältalig över sin och sitt lags bragd.

– Att det ser så uppgivet ut. Jag hade hoppats, önskat, trott att vi skulle trycka gasen i botten från början idag. Det är mycket att fundera på nu. Mot ÖIS måste vi spela flera klasser bättre, sa Tom Prahl efter matchen.

Innan matchen slog han fast att det var skamvrån som gällde om MFF inte gick vidare. Så – marsch in då! men låt skammen vara avrunnen och den tappade tråden återfunnen tills på onsdag.

Tobias Christoffersson


Heder åt den del av malmöpubliken som stannade kvar för att hylla det lag som ville vinna- Cork City.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners