IF Elfsborg – Malmö FF

Tid: 2004-04-19 21:00, Plats:Ryavallen, Resultat: 1-5

Elfsborg tog ledningen, men MFF vände på Ryavallen och körde över också boråsarna med hela 5-1! Afonso blev den store segerkreatören med sina tre mål – två av dem på frispark – och en assist. Dessutom: Patrik Anderssons första MFF-mål sedan 1992, allsvensk debut för Behrang Safari – och serieledning.(Dessutom är Tobias Grahninteavstängd…)

Press nära på så de inte kan börja rulla boll, fart och så helst ett tidigt ledningsmål. Där i förhandssnacket nyckeln till Elfsborgs första allsvenska poäng, i tredje omgångens hemmamatch mot Malmö FF. Och precis den drömstarten fick boråslaget: när Lasse Nilsson i 14:e minuten högklassigt avslutade den kontring som föranletts av att Afonso tappat bollen på mitten – då hade MFF inte riktigt kommit in i matchen. Och Elfsborg trummade på lite till, vann mer på mitten, ägde bollen, och pressade i 16:e Kaisern till att schabbla med en rensning så det blev hörna.

Sedan kom MFF in i matchen, och det definitivt genom första målchansen i 25:e minuten, ett ruskigt bra volleyskott av Niklas Skoog just under ribban, men Johan Wiland stod rätt placerad. Några minuter senare blev samme Skoog stämplad ett par meter utanför straffområdet, lite till höger. Utmärkt frisparksläge, och han verkade sugen att ta den själv. Men i år har regerande skyttekungen fått lite konkurrens om frisparkslägena: Afonso fick slå den. Och som han slog den! Hade inte synts till mycket i matchen så långt, men fick nu chansen att visa en av sina suveräna kvaliteter. Visst, muren måste ha varit felplacerad, Wiland tog själv bortre delen av målet och reste sin mur att täcka den närmre. Men att se luckan, och utnyttja den så samtidigt kallblodigt och vackert! Afonso skruvade lätt bollen till höger om muren och in nere till höger. 1-1.

Blott fyra minuter senare kom ledningsmålet. Uppspel långt bakifrån från Chanko, Skoog fångade upp och spelade lysande fram till Afonso inne i straffområdet, så gott som ren med Wiland. Och Wiland agerade bra, gick ut och motade första avslutsförsöket, men elfsborgbacken som skulle rensa bollen var hårt stressad. Rensningen blev en fjutt som närmast lade upp bollen för Afonso som, påpasslig och igen kylig, sköt bollen i mål. 1-2.

Blott fyra minuter senare utökades ledningen. Ett långt Elanga-inlägg nådde Höiland från höger på väg in att utmana, Elfsborg värjde till hörna. Afonso slog den, till synes rätt lös och oprecis inåt mitten av straffområdet. Men där fanns Daniel Majstorovic; han tryckte sig förbi sin bevakning och råstångade in bollen i vänstra stolpens insida och i mål. 1-3!

Och MFF gick alltså till paus med en ny 3-1-ledning! I detta läget på Stadion häromveckan hade Örebro redan varit knäckta en stund, Elfsborg visade däremot bättre takter, och MFF kunde aldrig etablera det sanslösa totalövertaget från hemmapremiären. Men själva matchen var förstås vunnen, och även om Elfsborg även i andra hade en hel del boll och anfall, förblev MFF-defensiven solid. Det inte Chanko sopade undan stod backlinjen emot, med undantag av ett skott precis utanför och ett i stolpen. Och visst rullade MFF boll, och skapade dessutom många fler målchanser än de fem som resulterade: Johan Wiland själv var skillnaden på fem och åtta i målprotokollet.

Efter 77 minuter skaffade Igor Sypniewski – denna kväll inte i de hetaste lägena, men med i spelet och nyttig – MFF ännu ett bra frisparksläge, ett par meter utanför straffområdet, denna gång till vänster. Fram Afonso. Muren stod säkert bättre placerad denna gången, men vadå? en mur kan man väl skruva bollen över. Och Afonso smekte bollen, igen, precis lagom över muren, dalande ner och in till vänster. Vackert. 1-4.

MFF gjorde tre byten i andra halvlek. Med tjugo minuter kvar bytte Jon Jönsson av Tobias Grahn, Andreas Yngvesson bytte av Igor och Behrang Safari fick göra allsvensk debut på Joseph Elangas plats. Safari hann visa några prov på fin teknik.

I 81:a minuten var Afonso nära att bli fyramålsskytt med ett rappt skott mot vänstra stolproten, men Wiland lyckades mota till hörna, en hörna som gav MFF tre chanser i oredan i straffområdet. Den första fick Patrik Andersson, den andra fick Jon Jönsson, den tredje fick också Patrik – och nu tryckte han dit den utan pardon. 1-5, och härligt att se lagkaptenens stora målglädje. Fyra mål på fasta situationer, det lär gjuta bävan i motståndarbröst.

Summa summarum: en klar, självklar MFF-seger på Ryavallen – inget man skämts bort med på senare år. dessutom andra raka femettan och ledning av den ännu unga serietabellen. På tur: ett riktigt kraftprov, när Bosse Johanssons Blåvitt kommer på besök. Det borde bli lite folk på lördag.

Rättelse: Grahn inte avstängd!
Man ska vara noga med vilka källor man baserar sina påståenden på – och det faktum att den aktuelle ppv-leverantören skrev slutresultatet till 1-4 borde föranlett skepsis också till andra ”fakta” under sändningen… Tobias Grahn fick igår sin andra varning, och är alltså på intet sätt avstängd i nästa match. ’säkta.

Tobias Christoffersson


Tom Prahl om matchen:
”Ja det här är ett spännande lag vi har planen. Det svajar lite här och där och organisationen är inte alltid klockren men vi har mycket spetskompetens i många spelare. Idag är det Afonsos tur. Han avgör matchen till oss med sina individuella prestationer. Jag tror inte han haft ett skott på mål tidigare. Det är en inledning av matchen där Elfsborg är aggressivare än vi. De vinner mitten med sina tre man och får fram ett antal bra bollar till sina forwards. När sedan kvitteringen kommer så ändras matchbilden. Vi är naturligtvis väldigt nöjda med att kunna vinna med 5-1 här uppe. Jag behöver inte förklara så mycket mer. Vi har vi har väldigt många goda spelare som kan avgöra. Vinsten är inte frukten av ett överlägset spel. Elfsborg har mer boll än vi medan vi skapar fler chanser. Elfsborg har inte så många riktigt farliga chanser och det visar att vi kan spela det här spelet även om det svajar lite ibland.”

Blandat:
Afonso Alves gjorde sina första Allsvenska mål för Malmö FF

Patrik Andersson gjorde sitt första mål för Malmö FF på över 11 år. Senast var avslutningsmatchen mot AIK 1992.

10 mål på två matcher

10 mål- sju målskyttar, tre anfallare, två mittfältare och två backar

Behrang Safari gjorde allsvensk debut

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners