Malmö FF – Djurgårdens IF

Tid: 2003-09-21 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-1

Inför största hemmapubliken någonsin i en icke-derby-match gjorde MFF ännu en stark match i årets allsvenska och besegrade Djurgården fullt rättvist med 2-1. Mästarnas försprång i tabellen minskade, samtidigt som Niklas Skoog med mål 19 och 20 ökade sin redan suveräna skytteligaledning. De himmelsblå åt sig in i en tät första halvlek och gick till paus med 1-0, för sedan att blixtra till med lysande anfallsspel och utökad ledning på straff. Djurgården reducerade i slutet och skakade fram lite stopptidshysteri, men MFF förlorade varken vunnen kontroll eller några av de tre poängen.

Med den osannolika förköpssiffran på till slut uppåt 25 000 sålda biljetter var en publikfest sedan länge garanterad till hemmamatchen mot Djurgården. Och tur det, för det vresiga vädret tidigare på söndagen hade nog i ”normala” fall skrämt bort en del publik. Nu var det väl bara det allra sista tusentalet som skrämdes kvar hemma och hindrade lappen på luckan – slutsiffran landande på 26 812, högsta siffran någonsin i en match utan derbykaraktär. Fantastiskt, igen – och årets snitt ska därmed också ha klättrat över de 18 000, också bästa någonsin.

Publikfest, men ingen fotbollsfest i meningen attraktivt, underhållande spel, massor av chanser och granna mål.
Åtminstone inte i första halvlek. Matchen var väl helt enkelt för viktig. Första halvlek kännetecknades av täthet och kamp mellan två starka lag. Lite som en brottningsmatch, där kontrahenterna ömsom insnärjda i varandra, ömsom vankade runt mot varandra – sökande grepp, öppningar, parerande utfall, frustande, svettande.

Djurgården inledde bäst, Arneng, Bergtoft och Johansson på mittfältet kom distinktare in i matchen än MFF:s formering av två slitvargar, en spelfördelare och en individualist. Slitvargarna slet men saknade decimetrar, spelfördelaren slet också och individualisten blev inte med alls. Detta perspektiv skulle dessbättre komma att förändras, och det med råge. Inga riktigt farliga lägen skapade av mästarna, men en rad halvfarliga som kändes oroande. En levande vänsterkant med Stenman och så lagets patenterade anlopp mot straffområdet från centrala mittfältare, MFF motade från boxen men släppte upp lite för mycket.

Några frisparkar och ett ordentligt – och riktigt bra – anfall – i 13:e minuten, startat av Thomas Olsson och
avslutat av Tobias Grahn – hade MFF haft halvvägs in i första halvlek, i övrigt några sekvenser men inget
spelövertag eller ihållande press. Dock kändes det som om laget börjat äta sig in i matchen allt mer, Chanko
och Mattisson hade jobbat över de där decimetrarna på sin sida, Grahn hade lyckats med ett par grejor och
anfallarna hade fått sätta lite press. I 24:e minuten ett inlägg av Chanko från vänsterkansten in i straffområdet.
En kvick, enkel boll som ingen djurgårdare hindrade från att flyga fram mot Niklas Skoog – som i en vänding
Nickade den i marken och i mål! Med tanke på hur svårt det kan vara, ibland över flera matcher, att
åstadkomma det där som är själva vitsen med spelet fotboll: mål, tillkommer vissa mål på ett märkligt
okomplicerat sätt. De liksom bara händer och hux flux är allt förändrat. Det här var ett sådant mål. Men det var
givetvis underbart.

Ledningsmålet förändrade inte matchbilden drastiskt, men MFF kom fram mer nu. Både Skoog, Ijeh och Grahn jobbade bra med att ligga på och ständigt irritera backar och målvakt, och Andreas Isaksson såg mycket riktigt rätt stressad ut emellanåt. I 34:e minuten hade Tobias Grahn en fin möjlighet. Efter förabete av Thomas Olsson och Joseph Elanga lyckades Grahn sånär lägga bollen förbi nämnde Isaksson. Ett till MFF-anfall och stark press i slutminuterna och flera bra målchanser: skott strax utanför av Ijeh och ett rungande skott i stolpen av Grahn efter att han ryckt in från sin vänsterkant, spelvändningen uppdriven av Hasse Mattisson.

Med 1-0-ledning i paus syntes förutsättningarna goda för en lycklig utgång av matchen, och sju minuter in i andra förbättrades de ytterligare när MFF fick straff! Detta efter ännu en förstklassig prestation av Tobias Grahn, som på vänsterkanten löpt på ett långt uppspel bakifrån, ryckt och tryckt sig förbi två passiva djurgårdare och ångat på in mot straffområdet. En av de bortgjorda, Markus Karlsson hann ifatt nog för att klara av det enda han var mäktig till i situationen: kapa Grahn på väg mot mål. Solklar straff och misstänkt, men utebliven frilägesutvisning. MFF:s straffskytt Niklas Skoog stegade fram – varför måste man förresten alltid stega fram och slå straff? – och slog in den ljuvligt lugnt och säkert till höger samtidigt som Isaksson sprätte iväg till vänster. 2-0 och öronbedövande jubel hos rekordpubliken.

I en stor match hade MFF nu sin stora period. Uppeldade av den utökade ledningen som gav medvind trots motvinden radade hemmalaget upp fina anfall och målchanser. Tobias Grahn var magnifik i sina bästa stunder, i hans ypperliga förmåga att utmana och ta sig förbi motståndaren man mot man – eller för all del man mot ett par män – har MFF fått ännu ett dödligt vapen till sin arsenal och ännu en spelare som ensam kan avgöra en match.

Men Djurgården visade att man är en bättre lag än till exmpel Hammarby och lyckadesvrida sig ur det grepp som såg att kunna leda till en ny förnedring. Järnkaminerna mötte MFF-anstormningen med sekvenser av bra eget spel och och höll matchen vid liv, även om MFF dominderade klart. Och jodå, visst blev det en sån där gastkramande stopptidsavslutning igen: i 80:e minuten gjorde inbytte Bapupa 1-2 på ett snabbt anfall.Och med alla de matcher Djurgården vänt och vunnit just genom sina starka avslutningar i bakhuvudet for hjärtat förstås upp i halsgropen. Och de sista minterna blev ordentligt svettiga, en cykelspark från inbytte Aziz Corr med flera kvitteringslägen, men också möjligheter för MFF att slutligt döda matchen.

Slutresultat dock ändå äntligen 2-1. MFF har snuvat mästarna och huvudkonkurrenterna på samliga allsvenska poäng i år, och ser till att hålla guldastriden öppen ett tag till. Nu väntar AIK på söndag, men först en ohyggligt intressant onsdagkväll framför dator, radio, text-tv och vadsomhelst för inhämtande av information från två viktiga håll: Lissabon förstås men också Göteborg, Där kamraterna helst ska öppna guldstriden än mer när den där retliga hängmatchen äntligen blir av.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners