Malmö FF – Hammarby IF

Tid: 2003-08-17 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 6-0

MFF vinner över Hammarby med 6-0.Inte med två ett, ett noll eller tre två. Inte med tre noll, fyra ett eller fem två. Inte ens med ”helsingborgssiffror” 5-0. Det var inte nog idag.

6-0. Sex noll. Hammarby förlorar med sex noll i den livsviktiga hemmamatchen i jakten på allsvenskans yppersta topp. Det Hammarby som inte låtit sig besegras av MFF på två år, det Hammarby som med en stark trupp och med tränare Linderoth etablerad seglat upp som den allvarligaste guldkonkurrenten till Djurgården. Den Linderoth, som sällan sagt sig bli så förnedrad som efter kvällens match. Senast utblommade allsvenske brassen Dede tyglas, mittfältsdominanterna Fjörtoft/Jensen raderas ut, mittförsvaret havererar. Hammarby har tydligen inte vunnit på Stadion sedan 1985, och de får fortsätta vänta. Så långt Hammarby.

Var det året efter bajrarnas senaste triumf i Malmö, alltså 1986, eller kan det ha varit 1988? Då om inte minnet sviker Janne Möller gjorde sista målet på straff för att liksom fullborda utklassningen, senast MFF besegrade Hammarby med 6-0? Men då var söderbröderna ett bottengäng, idag är de guldkandidater. Vilket även MFF vill vara, även årets MFF. Därför var seger ett måste och förväntningarna hos storartade 21 3xx ingen annanstans ställda. Och så går dom och vinner med sex noll. Inte med två ett, ett noll eller tre två. Inte med tre noll, fyra ett eller fem två. Inte ens med ”helsingborgssiffror” 5-0. Det var inte nog idag.

Ändå är sex noll ett bländverk, en spektakulär sifferkombination som får en att kippa efter andan, ett sista definitivt kvitto på att här har en utklassning ägt rum. För själva matchens del hade allt väsentligt egentligen hänt vid två noll. Då MFF hade tagit över en inledningsvis jämn match, strypt Hammarbys offensiva syretillförsel och etablerat ett brett, chansrikt anfallsspel och gjort ett par mål.

Efter en glad och öppen inledning av matchen de första tio minuterna, med flera goda MFF-intentioner – framför allt visade bägge anfallarna direkt att de var med i matchen – men också med lite hammarbtryck gick matchen över till en mer sluten, kampbetonad fas utmärkt av mittfältsdueller. I tolfte minuten ett bra anfall av MFF över hela plan från Joseph Elangas smidiga brytning och vårdade uppspel via Skoog och Höiland till Ijeh. Hmmarby kontrade, men Olof Persson stod beredd och spelade Tobias Grahn på vänsterkanten; spelet vändes igen och nu fick Alexander Östlund ta till en full fällning bakifrån vilket gav honom en varning.
Så här långt en bra match mellan två bra lag med låg felfrekvens.

I tjugoandra minuten en situation som såg illavarslande ut: Pinones-Arce lyckades sno bollen av en lite seg Hasse Mattisson på nedre mittplan och satte fart framåt. Men Elanga bröt igen, och händelsen skulle minst av allt visa sig signifikativ för matchen. Men Hammarby hade första riktiga målchansen, och de flesta trodde nog gästerna skulle ta ledningen när Pinones-Arce på perfekt inlägg från Kennedy Bakircioglü fick fritt nickläge ensam alldeles framför mål. Han fick också bra träff, bollen var på väg mot nättaket – men Mattias Asper gjorde en makalös enhandsräddning, och på returen hade Daniel Majstorovic hunnit ikapp och rensade på mållinjen. Hur konstigt det än låter med det dä sex noll blänkande och glimande, är det inte fel att kalla Aspers ingripande matchavgörande.

För direkt efter räddningen kunde MFF kontra. Niklas Skoog tog emot bollen och drev vidare upp, passade Peter Ijeh till höger vis straffområdet. Ijeh grundlurade sin attackerade back, tog sig två steg inåt, sökte skottläge och hittade: välriktad skruv förbi måvakten – i stolpen! Bollen studsade ut till höger där den kommit ifrån. Där fanns nu Erik Johansson, som utan att tveka dundrade upp bollen i nättaket. 1-0!
Springa sönder.

En smakstart MFF, men matchen höll sig ännu jämn, och lite slarvigt MFF-spel efter målet kunde ha bjudit in Hammarby, men de tillvaratog dessbättre inte någon av gratismöjligheterna. I 34:e minuten Tobias Grahns första riktigt goda prestation: han bröt och vände spelet och drog upp ett anfall långt nerifrån plan, med Skoog/Ijeh med på noterna direkt – som de var hela matchen. Minuten senare blev ordningen den omvända. Under MFF-press spelade Peter Ijeh fantastistk fram Niklas Skoog till rent läge med Hammarby-målvakten Covic, som dock var bra framme och lyckades fäkta undan bollen när Skoog försökte dra sig förbi honom i sidled. Men inte bättre än att bollen gick rakt till Tobias Grahn strax utanför straffområdet till vänster. Han hade i princip öppet mål, och skottet han fick på ar inte rysansvärt men fullt tillräckligt – mål direkt för debutanten och 2-0!

Och det är nu, sista tio av första halvlek, som det blir tydligt, det enorma arbete i det tysta herrar Chanko och Mattisson bedrivit matchen igenom: kvadratcentimeter för kvadratcentimeter har de erövrat mittfältet och nu härskar de. Fjörtoft och Jensen är redan söndersprungna ochsönderstressade, satta ur spel. Hammarby försöker komma igen, men det funkar inte. Istället kan MFF kontra och kontra och vaska fram nya målchanser. Grahn har vuxit in i matchen och rör sig nu mer som forward över stora ytor, men har ännu att växa in i MFF-spelet – nu såg han mer ut som som ett inte integrerat komplement till det suveräna anfallsparet. Halvleken avslutas med ett giftigt Ijeh-ryck och skott strax utanför.

Pauser kan vara farliga, såväl i matcher som i serier. Lag i medgång måste stanna upp och kan tappa rytmen, lag i motgång får tid att samla koncepterna och börja om. Därför var det riktigt skönt när MFF och matchen i andra halvlek bara fortsatte där den slutat för kvarten vila. MFF fortsatte spela bra, med framför allt den vältrimmade högerkanten Johansson/Höiland med i anfallsspelet och Niklas Skoog dominant på ytorna strax utanför straffområdet – han var tillbaka i sin gamla, lite tillbakadragna roll, vilket kändes synd för målproduktionen men han var å andra sidan lysande. Och det skulle ju visa sig att oron över skytteligaledarens ställning var obefogad.

Ett par grymma MFF-anfall med mycket folk inblandade, innan Hammarby hade sin i princip sista chans i matchen när Dede utmanade med lurigt skott, Asper dock obesvärat räddande. Hammarbys sönderfall var nu utom allt tvivel. All struktur i spelet var borta, det enda som hände var att Dede försökte lite desperat trixa på egen hand, oavsett var han befann sig. Tänk att det kan skilja så. Samma lag, samma spelare – och helt ombytta roller mot vårmötet på Söderstadion. Hammarby – bevisligen ett bra lag, med alla kvaliteter som krävdes för at kunna vända en sån här match, dessutom fick de en hel de gratis när MFF under en period slarvade betänkligt med passningar och uppspel. Men – helt oförmögna. Härligt att se, just för att man upplevt de ombytta rollerna.

MFF kontrollerade matchen stort, över hela plan, genom hela laget. Och började spela ut, liksom testa offensiva kombinationsmöjligheter. Lite missar, lite bolldrällande och soloförsök
Frustrerade i mitten av andra halvlek, sedan rann det till, och det ordentligt. Häng med nu:
79:e minuten. Lolo Chanko tänjer sig bakåt, bryter en boll och vänder spelet. Löper upp ochspelar in till Ijeh mitt framför mål. Han har tvåbra avslutsförsök, men Covic räddar och lämnar retur. Och där, strax till vänster står han och väntar, Niklas Skoog. Slår in sitt mål nummer 14 och MFF:s tredje för dagen – 3-0!
83:e minuten.Mattias Conchan har varit på plan i en minut när han driver upp med bllen över hela plan och slår en perfekt stickare till Skoog, som är trängd men frispelad och lägger in 4-0!
86:e minuten. Markus Rosenberg har inte varit inne mycket längre förrän han får göra mål. Skoog snurrar runt och serverar framstormande ”Mackan” på silverfart, avslutningen är tveklös. Härligt att de trogna bänkvärmarna får vara med och njuta segerglädjen. 5-0, otroliga 5-0 – igen!
88:e minuten. Frispark MFF två meter utanför straffområdet. Och så här långt gånget är det ju nästan självklart att det ska bli mål. speciellt när det är Skoog som tar sats för att lägga den. Och han gör det – han gör sitt tredje frisparksmål för säsongen lika elegant som han gjort de andra – lättar upp bollen mot vänstra krysset. Nästan helt äkta hattrick, mål nummer sexton och ofattbara 6-0!

Matchen är så strax slut – 7-0 hinner faktiskt också bli nära, men det hade nästan varit smaklöst. ”Dags att knäppa till Hammarby”, sa Prahl innan matchen. Större understatement får man leta efter. MFF-tempen följer denna säsong frossans rytm med häftiga kast upp och ner – söndag kväll nåddes en ny febertopp. Det var ett privilegium att få vara närvarande och njuta. Nu emotses en gnetig uddamålsvinst på Örjans Vall nästa söndag.

/Tobias Christoffersson

Fotnot: 21374 i publik är den 14 bästa allsvenska publiksiffran genom tiderna på Malmö Stadion i en icke derbymatch. Hemmasnittet ligger nu på 17997 personer.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners