Malmö FF – Djurgårdens IF

Tid: 2003-06-26 22:30, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-4

Det blev ingen repris på måndagens triumf mot svenska mästarna. MFF saknade den avgörnade aggressiviteten och den defensiva kontrollen från matchen på Stockholms stadion. I kombination med två tidiga baklängesmål samt en starkare motståndaruppställning och en svagare egen slutade matchen hela, osnygga 0-4 för MFF- trots stunder av riktigt bra anfallspel.

Det borde ha känts avslaget när domare Anders Frisk blåste till spel sena avsparkstiden 20.30 på Malmö Stadion – matchen hade blivit ”nedsnackad” från flera håll innan och på ståplats syntes något nuförtiden så ovanligt som tomma fläckar betong på kanterna. Men de som hade kommit höll stämningen uppe bra, och MFF började matchen piggt.

Tidig djurgårdsledning
Emellertid tar Djurgården ledningen redan i fjärde minuten. Slitstarkt och spelskickligt biter sig Kim Källström fast framfö MFF:s straffområde, och småningom går bollen ut till en alldeles omarkerad Samuel Wowoah på MFF:s högerkant. Han får tid att slå ett flackt inlägg, som Baxter slänger sig ute en bra bit för att mota. Han når bollen men, får inte undan den längre än till Andreas Johansson en bit bak. Med Baxter ute i straffområdet kan han utan större svårighet slå bollen i mål.

Lovande MFF-offensiv
En tråkig inledning, förstås, men med insatsen på Stadion i färskt minne visste man i alla fall att MFF kunde få bukt med Djurgården. Och mellan minuterna nio och fjorton fick MFF igång spelet. Thomas Olsson och Jon Jönsson avslutade två bra anfall med varsitt skott, Ijeh syntes igång i löpningar och passningar, Rosenberg slet och gjorde sig spelbar. I fjortonde minuten MFF:s först riktiga målchans när Yngvesson slet bollen från en fumlande djurgårdsförsvarare och nådde Chanko i bra skottläge. Hyfsat skott, och på returen fick Ijeh sånär kontroll på bollen.

Tveksam straff gav 0-2
Och så inträffar två minuter senare den händelse som kanske sätter avgörande prägel på matchens resultat: domare Frisk blåser straffspark till Djurgården, enligt TV-bilder och de flesta vittnen efter en eventuellt ojuste brytning av Elanga en meter utanför straffområdet. Källström kliver förstås fram och sätter straffen säkrast möjligt, och nu är mardrömsstarten ett faktum. MFF var på väg in i matchen på allvar, men nu kunde Djurgården – redan – känna lugn och tillförsikt, vilket märks. Samlade lagdelar och kontroll, och så två blixtsnabba anfall minuterna efter straffen där trean på det senare bara är en nyklippt Wowoahtånagel borta.

Djurgården fightades bäst
Mot mitten av förta halvlek började det bli uppenbart att det är Djurgården som kommit rätt in i matchen också fightingmässigt, laget vann boll högt upp och kontrollerade småningom mittfältet, samtidigt som backlinjen lyft sig flera klasser mot i måndags. Egentligen gjorde de precis vad MFF gjorde då, samtidigt som den himmelsblå defensiven hade stora problem med att hitta markeringen under de snabba anfall som lite lättvindligt uppstod och rann ner uppifrån plan.

Stark avslutning på första…
Ändå – sista dryga tio av första halvlek kom MFF tillbaka och dominerade matchbilden med infralls- och stundom framgångsrikt offensivt spel, låt vara att Djurgården softade lite och höll ställningarna. Chanko växte in i matchen och låg bakom många fina passningar och positionsskiften; samarbetet med högerkollegan Concha funkade utmärkt.Två inlägg från hans fot gav målchans för Markus Rosenberg efter 34 respektive 37 minuter, bägge gångern avar ”Mackan” uppe bra ch nickade, men Isaksson kunde freda sitt mål.

…ändå 0-3 innan paus
I 45:e minuten frispelade så Chanko Rosenbeg helt, men Frisk hittade en offside, som måste varit hårfin. Istället, i samma minuts slutsekunder, det första djurgårdsanfallet på tio minuter, snabbt upprullat på den MFF:s högerkant där den blå offensiven spirat bäst. Igen nådde Baxter inlägget men lyckades inte helt få bollen ur farligt område, och den här gången är det Johan Arneng som kunde sikta in bollen i halvtomt hemmanät. 0-3 i paus – läge att ringa Ängelholm och be Jonas Axeldahl komma ner för ett inhopp? Nja, det var inte i brist på anfallslägen halvleken förlorats.

Yngvesson på språng
I halvlek plockade Prahl ut Jon Jönsson, tog in Majstorovic och skickade upp Olof Persson på mittfältet. MFF inledde andra halvlek bra, nu med Andreas Yngvesson tongivande. I 47:e minuten gjorde han en härlig löpning och kämpade sig förbi sin back,som tvingades till ojustehet och MFF hade utmärkt frispaksläge, alldeles utanför straffområdet till vänster. Peter Ijehs skott var farligt, men lite missriktat. Efter en djurårdshörna fyra minuter senare vaskade Ijeh fram ett två-mot-två-kmntringsläge för sig själv och Rosnberg, de bägge avancerade en bra bit upp mål, men den avgörande passen gick snett. Igen.

Matchen planade ut
När MFF inte fick den tidiga målutdelning som hade varit nödvändig för att hålla drömmen om en vöndning levande, tappades sugen och matchen planade ut. Djurgården kunde lugnt bevaka, MFF försökte och försökt men för vare minut med allt mindre tro. Några halvchanser och så i 69:e minuten en hel: Yngvesson jobbade sig in i straffområdet från vänster, hans inspel nådde Chanko lite längre bak till höger. Utmärkt skottläge och skottet blev bra, men strax utanför.

Istället för tröstmål – 0-4
Det var allra, allra sista chansen. Nu kunde vilset, övergivet hopp möjligen ställas till ett tröstmål och lite snyggare siffror. Så då gjorde förstås Djurgården 0-4 i 85:e minuten – inbytte Makondele fick läjligt mycket tid ch flera chanser mitt framför MFF:s mål och till slut kämpade sig bollen över mållinjen. Dessförinnan hade MFF haft några nästanlägen till, helt enligt det mönstret matchen igenom.

Trycket ökar inför HIF-matchen
Så det var alltså det, MFF ute ur cupen, Djurgården vidare. Hade domsluten avgörande inverkan?Hade saker sett annorlunda ut med Asper i mål och Mattisson på plan – med Skoog frisk? Eller var rentav spelprogrammet att skylla, där kvällens match var dömd till att bli en mellanmatch mellan urladdningen på Stockholms Stadion och derbyfesten mot HIF på måndag? Svårt att säga, men med i och med valet att nedprioritera cupmatchen står i alla fall en sak klar – trycket ökar ännu mer till HIF-matchen. Fyra dagar kvar.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners