Djurgårdens IF – Malmö FF

Tid: 2003-06-23 22:00, Plats:Olympiastadion, Resultat: 0-2

MFF besegrade svenska mästarna Djurgården på Stockholms Stadion, och gjorde det fullt rättvist. Genom att inte vika en tum – inte en millimeter – från sina intentioner, genom att hålla ihop defensiven över hela plan, genom att störa Djurgårdens spel i grunden, genom att spetsa avgörande med en triss i anfallsess; genom en taktisk triumf, genom outsläcklig kämpaglöd – har MFF en stormatch senare toppen inom räckhåll igen. Hedervärt, underbart.

Dryga tusentalet tillresta himmelsblå supportrar och – säkerligen – åtskilliga fler via kabel-TV fick se MFF ta ledningen tidigt på Stockholms Stadion. Sjunde minuten: Djurgården i ett anfall med mycket folk uppe, ser inte så bra ut, ska de ta över redan? Svar: nej. Thomas Olsson fångar upp bollen, kortpassar Skoog, vidare till Andreas Yngvesson, redan på språng upp på vänsterkanten. Han fortsätter springa med bollen och slår en underbar, framspelande crosspass tillbaka till Skoog, som hunnit röra sig till en helt fri yta uppe till höger in mot straffområdet. Tar emot bollen, driver den en bit och slår ett förstaklassigt, iskallt, perfekt avslutande skott förbi Andreas Isaksson. Och MFF har fått en smakstart på matchen.

Matchen är intensiv, tempot starkt, och första kvarten är MFF bäst med kompromisslös attack över hela plan. Sedan börjar Djurgården äta sig in i matchen. Efter att ha åstadkommit några halvchanser börjar de trumma samman ett tryck som känns ytterst oroväckande, men även om MFF trycks allt längre ner i banan reder man ut järnkaminska farligheter och skapar också några egna heta lägen, Andreas Yngvesson är själv inblandad i tre stycken i slutet av första halvlek.

Ledning, men farhågor i paus. MFF kan inte fortsätta matchen i knäet på Mattias Asper, säger Tommy Svensson i Canal Plus-studion, och samtidigt kan ju inte Djurgården fortsätta ha sådant oflyt i sina anfallstillfällen. Fast det kanske inte är fråga om oflyt, ändå – för MFF går ut i andra halvlek och spelar bara bättre och bättre. Trots att Jussi Nuorela tvingats utgå i paus på grund av ljumskproblem. Trots att Peter Ijeh, som spungit och jobbat mycket i första borde tröttna närsomhelst, trots att Djurgården borde ha tagit sig samman, justerat lite. Det har de kanske, men det märks inte.

Elva minuter in i andra halvlek smäller det igen. I ett fantastiskt anfall signerat kvällens suveräna MFF-offensiv Yngvesson-Skoog-Ijeh utökar MFF ledningen när Ijeh med kirurgisk målskyttsprecision direktlägger Skoogs inspel förbi Andreas Isaksson. Anfallstrion plus Kapten Mattisson radar upp sig och kör en repris på nyblivne pappan Bebetos (och hans brasilianska lagkamraters) målgest från VM -94 – tillägnad Jussi Nuorela med respektive, som fick tillökning i förra veckan. Grattis!

Djurgården ser konfunderade ut, säger Tommy Svensson i mitten av andra halvlek. Konfunderingen övergår strax i frustration. Källström får flera fina frisparkschanser, missar alla utom en grovt. Spelet låser sig för mästarna, och silvermedaljörerna har kastat bort nyckeln. MFF kontrollerar matchen tills domaren blåser av efter två minuters tillägg. På de ytor som naturligt uppstår då Djurgården försöker piska fram en fungerande offensiv har MFF en handfull möjligheter att punktera matchen, men Isaksson gör flera alerta ingripanden. Det gör förresten Asper också, trygg, stabil, säker.

Höiland har tagit steget in som mittback och Concha gör bra ifrån sig på högerkanten. Jon Jönsson gör ännu en bra match. Yngvesson gör en helgjuten, suverän insats på vänsterkanten: kämpastark i defensiven, oerhört rörlig och en dryg handfull riktiga smörpassar. Och att Peter Ijeh efter att ha varit borta från tävlingsmatch i sju månader – och inte spelat någon träningsmatch för att få upp flåset – spelar 88 minuter i absolut allsvenskt topptempo, arbetar hårt och dessutom gör mål igen och avgör matchen är förstås alldeles sanslöst.

Det ska bli högst intressant att se vilken matchbild som tar gestalt i torsdagens cupmatch på Malmö Stadion…

/TC

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners