Malmö FF – Enköpings SK FK

Tid: 2003-05-18 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 4-0

Måstematch – och MFF levererade, äntligen! Fyra sköna mål, nollan hållen, plus i målskillnaden. Många målchanser, stor kreativitet och rörlighet framåt, inga tabbar bakåt. Två spelmål för Niklas Skoog, total dominans, mer eller mindre helgjutna insatser från alla spelare. Visst, Enköping bjöd inte mycket motstånd, men det gjorde inte Kalmar ifjol heller. Då kom Vändningen, kanske har den kommit igen.

Ihållande regn – ändå mycket folk
En timme innan avspark förmörkades himlen och med kvarten kvar anmälde ett ihärdigt, ihållande hällregn sitt intresse att övervara söndagens allsvenska fotbollsmatch på Stadion. Ett faktum som i kombination med två andra – hemmalagets tröga säsongsinledning och i jumbonykomlingsgästerna seriens kanske minst publikdragande lag – borde fått vändkorsen att rosta till en smula. Men icke – 10 462 personer slöt upp och visade att de ännu hoppas på sitt MFF. De skulle belönas för sin tillit.

MFF bemästrade vätan
De första minuterna var trevande, och det kanske inte är så konstigt: det tar väl en stund att vänja sig vid att gå ut och spela fotboll i duschen. Regnet höll alltså i tyglarna inledningsvis, det såg rejält halt ut, och det kändes troligt att det var flytlösa MFF som om någon skulle spelas spratt av den extra motståndaren vätan. Men efter en knapp kvart och några hörnor och farligheter syntes hemmalaget ta sig samman och inse att det var i marknivå de himmelsflikarna skulle bli synliga, och bit för bit började ett lapptäcke att sys ihop. Först ut Erik Johansson, som i tolfte minuten utmanade och med osedvanlig kraft slet sig förbi två bevakare och kom i skottläge. Hörna.

Kreativt men många felpass
Nu radade MFF upp farligheter, när ett passivt Enköping, som för all del hade ett par lägen men främst lade sig vinn om att behålla vaksamheten och inte göra misstag, lät MFF föra matchen. Det är ett scenario som brukar passa de himmelsblå illa, och det såg inte heller alltför löftesrikt ut: kreativt och initiativrikt, men också många misstag.
– Vår första halvlek är rätt krampaktig, många felpassningar och vi fick inte tag på mitten, tyckte Tom Prahl efter matchen.

Spelsugen Skoog nätade
I den 23:e minuten kom det lysande undantaget: Andreas Yngvesson slog en intelligent, vacker djupledsboll för Niklas Skoog att springa på till vänster utanför straffområdet. Och med Skoogen spelsugen och även rapp i steget gick det vägen: han tog sig förbi en gubbe och fångade upp bollen, vände bort nästa och spikade fast en säker avslutning: 1-0 till MFF – äntligen (spel-)mål för Skoog, äntligen riktigt jävlaranamma och killerkyla i kombination med kunnandet! Det omtalat viktiga tidiga ledningsmålet hade infallit.

Tog över fullständigt
Efter målet kom Enköping upp och pressade lite utan att åstadkomma något, i 22:a minuten stod Joseph Elanga för en fin prestation när han på bekant manér tog sats och utmanade från mittplan. Flera steg fram, några steg in och respektingivande kanon – som saknats länge – avlossad i bra läge: skottet i burgaveln. I 29:e minuten en enköpingskontring med Hermansson inblandad som kunde blivit farlig, men Daniel Majstorovic hann mota bollen till hörna. Sedan var det MFF för hela slanten. Sista kvarten av första halvlek dominerade blått fullständigt och sköljde över Enköping i våg efter våg av offensiv rörlighet.

Stark offensiv med Yngesson/Johansson
Precis som vid den här tiden ifjol hittade kantspelande Erik Johansson – helgjuten idag – och Andreas Yngvesson de roller som – då som nu – stundtals fick MFF att se ut som ett 4-2-4-spelande lag: de bägge rörde sig nästan helt fritt över offensiv planhalva och turades om spela fram och bli framspelade av de likaledes rörliga och företagsamma anfallarna. Ett sådant här spel är förstås bara möjligt med hårt slitande centrala mittfältare och ytterbackar som fyller på och agerar över stora ytor. Sådana hade MFF igår. Det ska bli oerhört intressant att se om det här spelet går att etablera mot en motståndare som AIK, som väntar i nästa omgång.

Grattis Erik från ”Samba”
Paus med belåtenhet, men utan den förnöjsamhet som ett mål till hade inneburit. På den behövde publiken emellertid bara vänta fyra minuter. Med de flesta spelarna nere på MFF:s planhalva nådde en lång boll Markus Rosenberg, som höll undan sin bevakning och spelade Niklas Skoog. Även han attackerades hårt och det var läge för frispark, men domaren lät spelet gå – ett gott beslut: Skoog crosspassade ut till höger där Erik Johansson sprungit upp längs kanten. Och på sin 27-årsdag gav han sig själv den finaste presenten: utmanade på väg in mot straffområdet och försköt med en läcker kroppsfint den attackerande enköpingsförsvararens tyngdpunkt på ett förödande sätt, medan han själv behöll jämvikten och i farten passerade två gubbar till innan han med ett distinkt vänsterskott sköt bollen i nät. Grattis Erik från ”Samba”, grattis Malmö – 2-0!

Fortsatt måloflyt för ”Ante” och ”Mackan”
Tre minuter senare var trean mycket nära, när Niklas Skoog fick bollen i straffområdet och sköt, varpå målvakten lämnade en retur som Yngvesson högg på – och det borde blivit napp, men Yngvesson dras med starkt måloflyt. Igen svarade han för en stark offensiv arbetsinsats, och det är inget snack om att det var rätt av Prahl att satsa på honom i startelvan. Detsamma gäller i lite mindre utsräckning ”Mackan” – de är med och åstadkommer så mycket, men får inte till det där allra sista. Tack och lov fanns det denna afton de som fick det, för efter 2-0-målet fanns det bara ett lag kvar på plan och något annat än en klar, tydlig, seger hade varit beklagligt.

…men Höiland klev fram igen
Men när målfärdigheten sviktar där den förväntas, återfinns den på andra, mer oväntade håll. Jon-Inge Höiland har sedan han fått förtroendet på högerbacken gått från klarhet till klarhet i ljusbå tröja, komplett för sin position, mogen och formstark. Och målfarlig: i 65:e minuten tryckte han in sitt tredje mål för säsongen. Med avstamp från sin högerkant väggspelade han sig med fölsegrisen – inte det enda exemplet på ett gryende, löftesrikt samspel dem emellan – till straffområdet där han helt enkelt klippte till. Bollen in i det hörn kantkollegan värmt upp – och 3-0. Efter allt oflyt och saknad slutspets var det en fröjd att se tre målprestationer utmärkas av en sådan naturlig beslutsamhet: ”klart bollen ska i mål, såhär och såhär bara, det ska väl inte vara så svårt. Nej, just det.”

Skoog föste in fyran
Nästa mål skulle varit Rosenbergs, han hade åtminstone två bra möjligheter under matchens slutkvart: ett skott målvakten inte kunde hålla, en nick i ribban och ner. Daniel Majstorovic hamnade också i bra skottläge en stund senare efter ett anfall framjobbat av Yngvesson, men det blev Niklas Skoog som i 85:e minuten fick sätta fyran. Efter lysande förarbete och ett inlägg av Erik Johansson som studsade på en enköpingsarm slängde sig Skoog fram och föste in bollen. Avslutningsvis två ingripanden av Mattias Asper som tillsammans med ett från den första halvleken tyder på bra form inför återkomsten till gamla hemmaplanen Råsunda nästa måndag.

”MFF höll djurgårdsklass”
När övriga Malmö trånar mellan hägg och syren är MFF-våren kommen sen, med islossning först den artonde maj.
– Det här var ett bra avstamp för oss, nu ska vi visa att vi kan vinna på bortaplan också, sa Tom Prahl. Två chanser väntar: AIK och sedan Öster. Nästa hemmamatch först om en knapp månad. Då kan Peter Ijeh vara tillbaka. Mot Enköping återvände Thomas Olsson från sin långa skadetid och kunde göra allsvensk MFF-debut. Under sin tid på plan hann han visa några små prov på just de kvaliteter han värvats för att tillföra: passningskicklighet och blick för spelet.
– Efter 2- och 3-0 visar MFF djurgårdsklass, sade Enköpings hårt prövade tränare Peter Lenell.
Vilket förstås låter trevligt. Men den fina ljusblå insatsen tinade upp infruset hopp om att det allsvenska språkbruket kan komma att ändras, och att det fram i oktober heter att Djurgården i början av säsongen höll MFF-klass.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners