IFK Göteborg – Malmö FF

Tid: 2003-04-14 21:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 3-0

Det blev ingen favorit i repris. Inte alls. Efter en jämn första halvlek med behärskat men chansfattigt MFF-spel blev två göteborgsmål på fyra minuter för svårt att resa sig ifrån för det skadedrabbade himmelsblå manskapet.

Göteborg visade upp ett fantastiskt vårväder och mängder av MFF-supportrar hade invaderat stan med förhoppningen att få uppleva en lika magisk match som fjorårets. De senaste årens matcher mellan Malmö FF och IFK Göteborg har ju varit målrika och denna kväll skulle inte visa sig vara annorlunda.

Båda lagen kom till matchen med delvis nya uppställningar. IFK Göteborg spelade 4-3-3 med Hasse Blomqvist, Martin Ericsson och Martin Crossa på topp. Malmö FF däremot hade på grund av sina skadeproblem på mittfältet tvingats ändra om. Olof Persson gick upp på mittfältet och ersattes av Jussi Nuorela.

Innan matchen intervjuades Tom Prahl där han klargjorde för alla att årets upplaga av IFK Göteborg är ett helt annat lag än fjoråret. Detta skulle visa sig vara en helt korrekt analys. IFK Göteborg var det bättre laget i det mesta. Man pressade tillbaka Malmö FF, vann mittfältet och skapade chanser. Efter matchen mot Örebro så undrade folk om det var Malmö FF som var bra eller ÖSK som var dåliga. Den frågan kan man ställa även efter gårdagens match. Var IFK så bra eller var det Malmö FF som gjorde dem bra. Helt klart är att det såg mer än lovligt tamt ut i försvarslinjen vid deras mål. Vid båda två målen som Hasse Blomqvist gör så får han komma in i boxen rättvänd utan att bli attackerad.

Efter 35 minuter tvingas Louay Chanko gå ut och ersätts med Jon Inge Höiland. Det innebär att Malmö FF spelar med sex försvarsspelare och ändå släpper vi in tre mål.

Tom Prahl:
”Jag gratulerar Bosse och IFK till en jättebra match. Det här har IFK längtat efter att ha varit nerkörda en längre period. En sådan här urladdning kan jag tänka mig gör oerhört gott för självförtroendet och hela klubben. Vi mötte ett bättre lag och vi var väldigt besvikna över vår första halvlek. Vi hade tur som inte låg under redan i pausen. Jag tycker vi började andra halvlek bättre och var mer optimistiska och friskare när de gjorde 1-0. Då bestämde vi oss för att åtminstone försöka hitta på något offensivt så vi bestämde oss för att dra ner Skoog och sätta in Yngvesson. Vi hade förhoppningar om att det skulle lyckas men då hade de redan gjort 2-0 och då är det inte så himla lätt. Blåvitt är rappare, kvickare och mycket hungrigare i de allra flesta situationerna. Vi är väldigt besvikna att vi inte kan uppträda på samma sätt. Men som sagt jag gratulerar IFK till segern och vi får hem och slicka såren. Det svider naturligtvis. Framför allt att vi inte kan spela bättre och vara rappare.”


IFK Malmös hemmapremiär lockade 800 personer till Malmö IP. Igår hade ca 1200 malmöbor tagit sig 30 mil norrut en måndag för att se Malmö FF

Att gå i innandömet på Gamla Ullevi är som att gå i Lustiga huset på Liseberg. Med bara några meters mellanrum ser man både Hasse Blomqvist, Tomas Ravelli och Leif ”Loket” Ohlsson.

”Göteborg var en stolt fotbollsstad igen” skriver Simon Bank i dagens Aftonbladet. Jag tror väl att en hel del ÖIS:are har något att invända mot det.

Hasse Blomqvist är värd all framgång och beundran efter sin långa frånvaro från svensk fotboll men måste han explodera just mot Malmö FF.

Ibland döms spelarna snabbt. När Martin Crossa efter tio minuters spel missar öppet mål kommenterades det direkt med att ”jag trodde de hade köpt en målskytt”

Simon Bank igen:
”Det finns större klackar, det finns mäktigare – men ingen svensk klubb har fans som sjunger lika vackert som MFF.”
Kan inte annat än att hålla med. MFF Support höll världsklass de sista 20 minuterna trots underläge 0-3.


/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners