FC Köpenhamn – Malmö FF

Tid: 2003-02-01 12:00, Plats:Birkeröd, Resultat: 0-3

Så var det då dags för de första av många träningsmatcher mot danska lag. Överlägsna serieledarna FC Köpenhamn stod för motståndet. Närmare tusentalet himmelsblå supportrar hade tagit sig till Birkeröds träningsanläggning och det var som vanligt hög stämning med hejarramsor, flaggor, raketer och rökbomber i en salig röra. Vädret var klart men kallt och nästan vindstilla. För första gången i världshistorien skulle Malmö FF spela en match på tredje generationens konstgräs och det skulle visa sig bli lyckosamt.

Första tio minuterna är lite avvaktande från Malmö FF:s sida och FCK skapar de hetaste chanserna. Dock jobbar sig di himmelsblå in i matchen och skapar sin första klara målchans i femtonde minuten efter en fin framspelning av Niklas Skoog till Markus Rosenberg. I den sjuttonde minuten är det så dags igen den här gången med 1-0 som resultat. Malmö FF fortsätter att skapa chanser bland annat nickade Daniel Majstorovic precis utanför efter en frispark strax utanför straffområdet. I en halvtimmes spel gör Rosenberg sitt andra mål för dagen. Malmö FF vinner mittfältet och försvaret spelar stabilt. FCK-spelarna ser bekymrade ut och när man till slut, i jakten på att få in bollen, tar händerna till hjälp så slutar det med gult kort. I andra halvleken byter man ut anfallsparet och in kommer Peter Ijeh och Andreas Yngvesson. Malmö FF fortsätter att skapa chanser och spelar stundtals ut FCK-spelarna.
I den 58 minuten spelar Joseph Elanga fram Peter Ijeh som nickar i ribban men det danska försvaret kan rensa undan till hörna. En väl slagen hörna av Kristian Bergström nickas på mål men FCK-målvakten Magnus Kihlstedt gör en bra räddning. Danskarna var vid det här laget lite småirriterade och försökte störa Daniel och Olof i mittförsvaret. Med tjugo minuter kvar börjar Köpenhamnsspelarna ta över lite mer och MFF:arna tappar lite av sitt initiativ. Jörgen Pettersson gjorde sitt för att skapa oro i Malmö FF:s försvar och både Lee Baxter och Daniel Majstorovic fick jobba för att rensa undan bollen. I den 72 minuten gick Erik Johansson ut och ersattes av Jon Jönsson på högerkanten. I den 82 minuten kommer Andreas Yngvesson löpande på vänsterkanten drar ett par man och smäller in ett distinkt skott i bortre burgaveln helt otagbart för målvakten och det står 3-0 till Malmö FF.
När slutsignalen ljuder stormas planen av segerrusiga supportrar. Detta var ljusår från fjolåret där första matchen mot danskt motstånd slutade med 0-5 efter att man blivit utspelade av Bröndby.

Markus Rosenberg om sina mål:
”Första målet är en skarv från Niklas. Målvakten tror att jag skall ta den men istället släpper jag den, rundar honom och stöter in den. Andra är en passning från Skoog, skott med vänsterfoten och den går in i bortre stolpen”

Tom Prahl om matchen:
”En bra start jämfört med i fjol då vi blev utspelade och vi har ett eget spel i 65 minuter. FCK är ett spelskickligt lag och leder man ligan med nio poäng så det är svårt att dominera i 90 minuter. Det är det bästa och mest konsekventa försvarsspel vi haft på länge sen passar väl FCK oss eftersom deras spelstil påminner väldigt mycket om oss själva. Vi gör de första målen och det avgör så man skall inte dra alltför stora växlar av detta men det var mycket som var bra; mittbacksparet var säkert, Joseph var jätteduktig som ytterback och Hasse och Lolo ger mig en tankeställare. Att två så centrala mittfältare som löper så mycket fungerar så bra är intressant. Sen har vi fyra forwards som sköter sig bra. Det var mycket som var bra.”

Om supportrarna:
”Det var inte så länge sedan det stod ett tiotal personer och såg våra träningsmatcher. Det är ett stort intresse för oss och vi har många trogna fans. Naturligtvis är det både stimulerande och roligt. Det är väl bra att man har förväntningar, det har vi själva också. Vi hoppas kunna göra en lika bra säsong som i förra året och jag tycker att vi har spetsat laget i år så det är klart att vi vill göra bra ifrån oss. Nu är detta en träningsmatch men visst är det skoj.”

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners