Malmö FF – AIK

Tid: 2002-10-28 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 5-0

Med en överraskande 4-3-3-uppställning gör MFF en fantastisk match; vinner med 5-0 över AIK och håller guldstriden levande ända in i det sista.

– Svenska tränare får ibland kritik för att de är för stela, och har svårt att byta system, samtidigt är den konsekvensen också en styrka. Efter Elfsborgsmatchen tog jag ett snack med spelarna, där de fick föra fram sina egna synpunkter. Det blev en lista på 7-8 punkter – de viktigaste att vi spelade mer längs marken, fick med ytterbackarna i spelet mer och hade mer spel genom lagdelarna. Och även om själva systemet inte är lösnignen kände vi att om vi körde på med 4-4-2 fanns risken att vi hamnat i samma situation som i matchen mot Elfsborg.

Tom Prahl förklarar bakgrunden till AIK-matchens 4-3-3-uppställning med Ijeh-Rosenberg-Skoog i anfallet och Johansson-Mattisson-Jönsson på mitten, och vittnar samtidigt om samma kraftsamling och gemensamhet i lag och ledning som strålade så starkt på planen. Från några obestämda steg på gungflyn i hemmamatchen mot Hammarby hade laget och spelet alltmer gått ner sig i ett segt träsk och kommit allt längre ifrån vårens och sommarens succéspel. Guldchansen kändes realistiskt sett bortspelad i de sorgligt otillräckliga insatserna mot Örebro och Elfsborg. Dags för allra sista chansen, vinna-eller-försvinna. Och så var två månaders svacka plötsligt bara borta. Otroligt.

Tempot var stenhårt direkt från början. Bägge lagen öste på för fullt och gjorde allt för att få det där tidiga ledningsmålet. AIK upprättade nästan med ens en anfallskorridor på sin högerkant som MFF halvleken igenom hade mycket svårt att stoppa: Corneliusson och Rubarth anföll besinningslöst och i straffområdet cirklade Ayorinde och Andersson, hela tiden på vippen att hitta helt rätt. MFF å sin sida hade inledningsvis – begripligt nog – lite svårt att hitta positionerna på mittfältet, men försvaret var alert – Olof Persson fortsäter växa för varje match, hans placeringsförmåga är imponerande – och samlade upp bra.

Den himmelsblå anfallstrion sprang på allt. Sprang och sprang, pressade och balanserade på offsidens knivsegg på ett sätt som borde stressa upp såväl AIK-försvare som linjemän. När anfallarna är så aktiva, blir även de långbollar vi kanske sett lite för mycket av med ens mer meningsfulla, speciellt som de denna kväll också slogs med ökad precision, särksilt från herrar Vestergaard och Majstorovic.

Men det var inte en långboll, utan ett alldeles lysande förarbete av Markus Rosenberg som frispelade Peter Ijeh i den 10e minuten. Markus fick centralt på övre mittplan, lyckades hålla undan för två AIK:are. Samtidigt sprang Ijeh åt vänster ur central position till höger och fick bollen på djupet. Då var Daniel Andersson i AIK-målet redan på väg ut, och Ijeh bara fortsatte åt vänster. Accelererade förbi en Andersson i obalans och tryckte in bollen i mål. Många forwards skulle ha hunnit tveka, och kanske försökt finta genom att knycka till och ändra riktining. Men Ijeh verkar så otäckt väl veta vad han gör, som om han på bråkdelen av en sekund gör en knivskarp analys av läget och så utför. Exekuterar.

1-0 efter tio minuter och en smakstart i matchen. Som fortsatte vara jämn och spännande. Fler AIK-anlopp på högerkanten, bejublad varning på Jimmy Tamandi sedan han vräkt ner Markus Rosenberg, flera fina kombinationer mellan MFF:s forwardtrio och ett underbart MFF-anfall i 26e minuten, med alla lagdelar inblandade. Jönsson till Skoog, Skoog till Vestergaard på kanten och så ett inlägg av bästa Elanga-snitt som Daniel Andersson tvingades tippa till hörna. Nyckelord: rörlighet.

Efter en halvtimmes spel tvingade Markus Rosenberg AIK-försvarare nr 2 att ta till ojusta medel för att förmå stoppa honom: Benjamin Kibebe varnades. Och det började bli tydligt att AIK på några punkter hade avsevärda problem att ta hand om den blå offensiven. Samtidigt som de inte riktigt kom fram i någon het målchans, och frustrationen ökade hos gnagarna.

Istället: mer MFF. I 39e minuten en välavvägd pass från Hasse Mattisson ut till Peter Ijeh på högerkanten. Han drog en AIK-back så totalt som det bara går, försökte spela in, men det blev hörna. Vilket inte skulle visa sig vara så dumt alls. Mattisson slog hörnan, lång och bakirfån vräkte sig Daniel Majstorovic fram och stångade in 2-0! Ett viljemål if there ever was one, och Il Maestro förkroppsligade i sin målsekvens hela lagets inställning i matchen. ”Härligt, underbart!”

Så paus, tio minuter innan vilken Jon Jönsson tvingats stiga av med vad som såg ut som en sträckning; Peter Sörensen in, och han fungerade faktiskt bättre än Jon hunnit med. Efter paus försökte AIK:arna flytta upp allt de kunde för att åstadkomma press, vilket de lyckades med, men utan det där lilla flytet och ännu utan att skapa någon het målchans. Samtidigt fick MFF stora ytor att kontra på. Efter 56 minuters spel ”äntligen” första AIK-chansen, när bollen höll på att gå mellan benen på Mattias Asper. Dock är han placerad strax bredvid målet och det blir hörna.

Efter en kvart av andra halvlek hörna till MFF. Mattisson igen, lång hörna igen, men ännu längre bak ifrån kommer igen Il Maestro uppsmygande och vid bortre stolpen möts ånyo hans huvud och bollen, denna gång på ett elegantare, mer behärskat sätt. Mål blir det ickedestomindre – och det är 3-0!

Tre noll – i denna vinna-eller-försvinna-match mot ett av höstens bästa lag… och det bara fortsatte. Som vanligt i en från början helt jämn match där resultatet svängt över i ena lagets favör, kan detta lag spela ut hela sitt register, medan det andra, slagna laget i samma utsträckning finner sin förmåga förverkad, försvunnen. Och AIK är ett slaget lag. Som förvisso fortsätter försöka, men utan geist.
MFF-anfallarna fortsätter att duka upp läckerheter för publiken, ivrigt understödda av övriga laget. Markus Rosenberg har nu en gång för alla fått sitt genombrott i allsvenskan, denna afton inte på något sätt i sina respektingivande anfallskollegers skugga. Han var ytterst nära att sätta 4-0 med en lobb i nättaket, vilket hade varit honom väl förunnat, men istället tvingades han gå av plan efter 73 minuter och är sannolikt borta på lördag. Riktigt tråkigt.

AIK fick en kvalificerad målchans till i mitten av andra halvlek; en nick i straffområdet skruvade sig lurigt, men Mattias Asper sträckte ut fingrarna och tippade till hörna. Asper, som var felfri idag utan att ställas på värre prov, men utstrålande en växande trygghet – att vara”där” och mota olle i grind.
Yngvesson ersatte Rosenberg – fortsatt 4-3-3, nu med Johansson allt centralare i banan – och tog hela tre minuter på sig att bli med i målprotokollet… Niklas Skoog löpte sig fri med bollen på vänsterkanten, samtidigt som publiken såg Yngvesson löpa sig helt fri till höger in i straffområdet. Men såg Niklas? Passningen dröjde, det började kännas försent… Skoog alltmer trängd ute på kanten… men jodå! visst kommer en perfekt lyftning in till Yngvesson, som ensam i fart mot målvakten avslutar hårt och kallt. 4-0!

Några chanser till, innan otroliga 5-0 på stopptid. Igen på hörna, denna gång av Matias Concha. Yngvesson nuddade eventuellt bollen med skallen, men det var Peter Ijeh som var där och stötte in den. Domaren blåste av, och spelare och ledare fick motta stora ovationer från klack och publik. Tala om sista intryck!

Och en fotbollskväll på Stadion till det där exklusiva MFF-minnenas bankfack är ett faktum.
Från A till Ö, från minut 1 till 90 gjorde hela MFF en fantastisk match. Alla ska hyllas. Oavsett vad som händer i sista omgången. Att få uppleva denna totala resning – moralisk, taktisk, spelmässig. Och bara att på lördag kunna bänka sig – om på Örjans Vall eller Glorias, vid TV, radio, text-tv eller internet – vid allsvenskans sista omgång och uppleva att chansen finns. Att MFF efter en timme och fyrtiofem minuter kan vara svenska mästare… det är alldeles fantastiskt. När hände det senast? Lilla silver-året -97? Nix. Stora silver-året 96? Nix. Det var väl 95 eller 94? Hursomhelst… ett tag sedan.

30 procents chans, tror Prahl. Kanske är den mindre. Men det kvittar, den finns.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners