Malmö FF – IF Elfsborg

Tid: 2002-10-22 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-0

I en tät kampmatch mot Elfsborg saknade MFF den avgörande spetsen för att ta tre poäng och på allvar skugga Djurgården i guldstriden.

Saken var klar – det skulle bli en rysarmatch mot Elfsborg.
Men det finns rysarmatcher mot Elfsborg och det finns rysarmatcher mot Elfsborg.
Man kan som bekant rysa såväl av fasa som av välbehag.
Måstematchstämningen inför boråsarnas besök ifjol var fasansfull.
Väl behaglig är egentligen MFF:s situation i år i jämförelse, fast det är ju så lätt man glömmer och förskjuter perspektivet. Så det blev en måstematch mot Elfsborg i år igen.

Men någon rysarmatch blev det likväl inte. För…
– Det blev en batalj, en kamp. Hade vi fått ett tidigt mål hade vi kunnat spela ut. Nu fick vi istället mindre mod ju längre matchen led, och vi blev allt mer desperata. Vi hittade väldigt få vägar fram, sa Tom Prahl efter matchen.

Mycket riktigt. Men det blev inte en batalj utmärkt av en stridens hetta, snarare stummare stångande.
Och ändå började det så bra. Första tio femton visade ett taggat MFF att man lärt sin läxa, laget gick hungrigt ut för att ta kommandot i matchen direkt. Tryck etablerades snabbt genom ett par farligheter med Peter Ijeh och Markus Rosenberg inblandade. Kämpatag från Yngvesson, vältajmad från-start-debut av Vestergaard och ett par kvalificerade brytningar av Olof Persson förstärkte intrycket.

Sedan hände något, oklart vad. Men intentionerna frös inne, speluppbyggnaden inställdes, och i dess ställe allt fler missar och långbollar. Efter schabbel i försvaret fick Elfsborg sin första målchans, men Mattias Asper räddade skottet bra. MFF återtog förvisso initiativet, och under tio bra minuter mellan 28 och 38 stod framtidsmännen Rosenbergs och Jönssons speluppfattning i förgrunden:
28: Efter en hörna som nästan nådde Daniel Majstorovics skalle dröjer sig Jon kvar lite och får en bra nick på mål.
32: Markus Rosenberg frispelar Peter Ijeh som emellertid står offside.
33: Rosenberg slår ett fint inspel mot Ijeh.
35: Jon Jönsson petar en påpasslig pass ut till Yngvesson som fixar hörna.
36: En möjlig straffsituation när Rosenberg och en elfsborgsförsvarare trasslar ihop.

Men utan det där riktigt farliga, alltså och Elfsborg etablerade sig på MFF:s planhalva och skapade ett par farligheter. Men halvlekens sista målchans skulle bli MFF:s och den för dagen inte alls oävne, men lite bleke och tröge skyttekungen Peter Ijeh, i tyslig avsaknad av sin framspelare Skoog. I 44:e minuten löpte han dock helt rätt på en långboll och fick till en perfekt lyftning förbi Elfsborgs målvakt som var långt ute. Men – i stolpens utsida. Närmare målet kom ingen denna kväll på Malmö Stadion.

Det är ju om än matchen var jämn inget snack om att MFF var det bättre laget. Den här matchen kunde man vara ett bättre lag än Elfsborg genom att skapa många farligheter och några målchanser, vilket var vad MFF förmådde. Men det räcker inte för att vinna en match, den här matchen, vilket var vad MFF behövde.

Andra halvlek fortsatte enligt samma mönster. Stångande och stångande men ingen ultimat udd, inte det där sista. Ijeh, Rosenberg, Jönsson, Yngvesson, Sörensen, Johansson när han kom in – alla kan de berömmas för sina intentioner och möjligheter, men också beklagas för sin oförmåga för kvällen att ta vara på dem.
Men i 62:a minuten var det nära, när Peter Ijeh på ett overkligt sett rotande och fifflande lyckades behålla bollen med en svärm elfsborgare omkring sig och dessutom frispela Markus Rosenberg, vars skott emellertid gick över.
Och i 76:e minuten var det nära, när Erik Johansson ryckte sig förbi och slog ett sådant där perfekt inlägg som Peter Ijeh nickat i mål tidigare – men inte ikväll.
Eller i någon av slutminuterna, när Erik Johansson på väg in i straffområdet smekte iväg en av sina gudabenådade yttersidor mot bortre krysset, men hade hunnit några steg för nära mål för att bågen skulle få plats att sträckas ut.
På stopptid flera desperata försök med samma signum som matchen i stort.

– Vi är mycket nöjda med vårt försvarsspel. Vi väntade oss att MFF skule komma mer längs marken eller på kanterna, men istället blev det många höjdbollar och det var bra för vår del. En oerhört viktig poäng för oss ikväll, sa Elfsborgs tränare Anders Grönhagen efter matchen.

– Vi är inte i bästa form. vi har inte gjort mål på de senaste två matcherna och vi skapar inte så många öppna chanser idag. Vi höll nollan idag och det är et plus – men det här är ju en match vi ska vinna. Gör djurgården sitt jobb nu, har vi inte så mycket att säga till om, sa Tom Prahl efter matchen.

Prahl var nöjd med från-start-debutanterna Jeppe Vestergaard och Markus Rosenberg, och kunde också meddela att Olof Persson – som fick kliva av efter 60 minuters spel – fått en rejäl stukning och förmodligen är borta nästa match mot AIK, på söndag. En match vars exaktare förutsättningar står klara sent torsdag kväll, då Djurgården mött Sundsvall.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners