GIF Sundsvall – Malmö FF

Tid: 2002-10-06 17:00, Plats:Idrottsparken, Sundsvall, Resultat: 1-0

Hjärnskakning på Peter Ijeh. Brutet näsben för Niklas Skoog. Tom Prahl uppvisad på läktaren. Allt hände i andra halvleken, då Sundsvall redan gjort det 1-0-mål som skulle visa sig avgörande, och MFF redan hunnit visa att toppformen är långt borta.

Eller ja, så långt borta behöver den kanske inte vara. Men man kan konstatera att kombinationen mycket oflyt och lite spel inte lämnar stora möjligheter för MFF att plocka de poäng som behövs för att rida främst i guldjaktlaget.

Det är svårt att möta Sundsvall. MFF har svårt för Sundsvall. Det är nu tredje raka förlusten efter den usla bortamatchen ifjol och årets hemmanederlag med 0-2. Det är dessutom som svårast att möta Sundsvall när de får första målet, vilket var precis vad som hände idag. I 33e minuten kunde Bergersen göra 1-0 efter ett vackert blixtanfall. Då hade MFF redan dessförinnan haft det motigt; nu var uppförsbacken ett faktum. Sundsvall höll sig hela tiden kalla, metodiska: lyfte fram sina kvaliteter och bidade sin tid. Det vill säga: spelade starkt fysiskt spel – som i matchens slutskede låg på väl smutsig nivå – och attackerade snabbt och distinkt när läge uppstod.

MFF:s kvaliteter var det värre med, i synnerhet de spelmässiga. Försvaret stod upp bra hela matchen, men då mittfältet endast en kort stund i andra halvlek hade kontroll på händelserna hamnade alldeles för stor del uppspelen hos backarna. Som är bättre på sitt huvudsakliga jobb – att freda, värja och grunda.

Matchen började i ett högt tempo, helt tydligt var det två lag sugna på tre poäng som möttes. Första målchansen till MFF i sjunde minuten, när Niklas Skoog nådde Peter Ijeh med en boll från mittplan. Peter avancerade in i straffområdet och sköt ett bra skott strax utanför. I 16e minuten vände Skoog snabbt och sköt ett skott som Fredrik Sundfors räddade, men sedan var det Sundsvalls tur att komma fram i ett par attacker. De bar ofta snabbe och företagsamme Cain Dotsons signum. Giffarna började etablera press, samtidigt började MFF:s tendens blir tydlig: det här såg ut att bli ännu en match där mittfältet hade svårt att erövra och hålla i bollen.

I 30e minuten blev Hasse Mattisson bryskt undanknuffad framför Sundsvalls straffområde och MFF fick frispark i bra läge. Bra var också Peter Ijehs skruvade skott, men någon meter för långt från målet. Spelmässigt stämde inte mycket, men ändå lyckades MFF skapa en del farligheter dels genom individuella prestationer, dels genom GIF-misstag och förlupna bollar. Lite MFF-press låg på lut, när Sundsvalls mål olyckligen inföll i 34e minuten. Bergerson med bollen på vänsterkanten, snabbt väggspel med Joel Cedergren på mitten, Bergersen med bollen igen fräckt förbi daniel Majstorovic och avslutning i hög fart utan chans för Asper.

Med målet i ryggen och säkrat kontrakt inom räckhåll stärktes giffarnas redan höga aggressivitet, och MFF lyckades tyvärr inte uppbåda tillräcklig egen för att riktigt koma igång. Innan paus två undantag från de långa planlösa uppspelen från en trängd backlinje: ett anfall med bra Erik Johansson-inlägg, ett till fint skott på mål av Niklas Skoog – Sundfors tippade till hörna – efter nickskarv från Ijeh.

I paus ett byte – Erik Johansson mot Peter Sörensen – fyra minuter senare ett till – Andreas Yngvesson mot Markus Rosenberg. Yngvesson fick lämna sin gamla hemmaplan på grund av krampkänning i låret och MFF gick mer eller mindre över till 4-3-3 med Rosenberg som tredje forward till vänster. Snart började MFF komma in i matchen, genom bättre aggresivitet och tempo. Ett par farligheter varav den bästa ett skott över av Olof Persson, två frampressade frisparkar i bra lägen och ett fint kontringsanfall pekade i helt rätt riktning, Om än det inte blivit riktigt hett, om än giffarna stundom avbröt sitt hållande av ställningen med någon attack och chans.

Så inföll den sextionionde matchminuten, vars skeende nog kan sägas – direkt eller indirekt – ha avgjort matchen. Peter Ijeh gjorde en bra löpning mot straffområdet men domaren blåste av honom för offside. Vilket inte var tillräckligt för Sundsvalls Joel Cedergren, som var tvungen att göra en vårdslös och alltigenom onödig knuff med handen på Ijehs axel. Ijeh föll och måste ha landat väldigt illa. Han var avsvimmad i en halv minut och fick hjälpas av planen, troligen drabbad av en lindrig hjärnskakning. Tom Prahl gav sannolikt sin upprördhet över situationen emfatiskt uttryck, för han blev uppvisad på läktaren strax efter. Elanga ersatte Ijeh.

Efter turbulensen och spelavbrottet gick matchen i stå ordentligt, och framför allt var alla spår av MFF:s början till vändning av matchen som bortblåsta. Sundsvall fick en chans att hämta andan och samla sig – de tog den. I 81a minuten blev Jon Jönsson varnad, efter att ha protesterat för domaren över Joel Cedergrens synbarligen hätska verbala attack på Jon efter en duell där MFF fick frisparken. Ja, det hade alltså blivit en ”sådan” match. MFF fortsatte försökta, men det ville sig inte. Flera gånger nästan… nästan fram, nästan förbi, nästan igenom, nästan… bra.

Hela sex minuters tillägg efter Ijeh-incidenten, samma matchbild. Det exakta förloppet gick dessvärre denne referent förbi, men i slutminnuterna fick alltså Niklas Skoog näsbenet knäckt, efter att enligt uppgift blivit sparkad liggande ner. Niklas opereras imorgon, och är förmodligen spelklar till den näst sista matchen mot AIK 28 oktober. I 89e minuten hade nämligen Niklas Skoogs medverkan i nästa match – Elfsborg hemma 22 oktober – uteslutits genom ett gult kort och avstängning.

Om VM-slutspelet kom olägligt för ett MFF i vårstim, kommer föreliggande sexton dagars uppehåll – föranlett av de två landskamperna – synnerligen lägligt. Och samtidigt som dagens himmelsblå insats lämnade mycket övrigt att önska är läget knappast utsiktslöst… ÖIS knappade tyvärr in tre poäng men ligger ett efter. Vinner Djurgården imorgon går de om, men bara med ett poängs försprång. Tappar de leder MFF fortfarande allsvenskan. Det har däremot blivit om möjligt ännu mer spännande.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners