Örebro SK – Malmö FF

Tid: 2002-10-01 21:00, Plats:Eyravallen, Resultat: 2-2

Trots tvåmålsledning efter dryga kvarten fick MFF bara med sig en pinne från Eyravallen, och missade därmed det gyllene läget till fyrapoängsledning i allsvenskan.
Tom Prahl tror nu det krävs åtta poäng till för att vinna serien.

Det kändes som om manegen var krattad för en riktig rysarmatch.
Visst hade Örgrytes och Afonsos måndagstriumf mot Djurgården bibringat en enastående möjlighet till att – så att säga – rycka i allsvenskans sista kurva och få en ideal position in på upploppet. Men himmelsblå vänner under senare år har vant sig vid att sådana chanser sällan om ens nånsin har tillvaratagits, så chansen blev snarare till en oro över risken för press och nerver.
Därtill det faktum att mittfältsnavet Ohlsson/Mattisson inte kunde delta.
Därtill motståndet – ett oberäkneligt ÖSK; starka på hemmaplan och med en bronspeng inom räckhåll.
Därtill formen – fortfarande lite segvibbar kring lagets prestationer.
Därtill cupraset mot Djurgården allra färskast i minne.
Summa summarum: krig, kamp och nervdaller att vänta och oavgjort hade nog varit rätt okej ändå.

Domaren blåser till spel, första fem tillhör ett heltänt ÖSK, som ligger på hårt och högt och stressar MFF till ideligt tjong. Förväntningar bekräftas. Men tio minuter senare står det icke desto mindre 2-0 till MFF! Hur?
Efter idogt jagande inledninsvis av Andreas Yngvesson uppstår någon farlighet och i tolfte minuten en hörna. Matias Concha slår den, sådär, och domaren blåser som så ofta av för frispark till försvarande laget. Eller nej, det gör han inte alls – han dömer straff till MFF! Häpnaden får anses total både på och av plan, men jodå. Domaren har upptäckt att ÖSK-backen Mikael Danielsson hållit fast Jon Jönsson i armen. Korrekt dömt, men… hårt. Och inte riktigt läge att klaga.

Niklas Skoog missade MFF:s senaste straff, så nu var det anfallskollegan Peter Ijehs tur att pröva lyckan, och det blev… inte jackpot men väl tjugoett – mål tjugoett! Han lurade ÖSK-keepern Anders Karlsson att slänga sig genom att finta skott och drog sedan upp bollen i nät till vänster.

Nu fick MFF luft under vingarna. Målet följdes av ett fint anfall uppdrivet av Yngvesson, där Mikael Roth fyllde på bra på kanten och slog ett inlägg som Erik Johansson omvandlade till ett bra skott. Två minuter senare spelade Peter Ijeh Erik Johansson på högerkanten, Erik utmanade, ryckte från sin bevakning vid kortlinjen och slog ett perfekt inlägg. I straffområdet stod Peter Ijeh som vanligt helt rätt placerad framför mål, omgiven av fyra ÖSK-spelare som frapperande nog inte någon av dem tyckte det var mödan värt att markera skyttekungen det minsta. Det var Ijeh mot Karlsson igen när Eriks inlägg närmade sig, Karlsson fläkte sig åt vänster, Ijeh nickade behärskat in till höger. 0-2!

ÖSK hade efter den fina inledningen utöver ett par distansskott för Asper att säkert ta hand om inte haft mycket att komma med och efter MFF:s andra mål gick matchen lite i stå med blå fördel. I 30:e minuten förändrades bilden. Efter att Peter Ijeh klackskarvat bollen vidare till Andreas Yngvesson, missade denne sitt uppspel och Örebro kunde vända spelet. På väg in i straffområdet var Jussi Nuorela klart före Einar Brekkan efter bollen, men Jussi missade också sin rensning. Brekkan kom ensam med Asper, väntade ut honom och avslutade kallt. Reducering.

Resten av halvleken tillhörde Örebro, som sporrade av målet fortsatte anfalla och bygga upp sitt spel. MFF föll tillbaka, hade svårt att vinna boll och saknaden av den rutinerade och väl inspelade duon Ohlsson/Mattisson kändes – naturligt nog – påtaglig. Men när spelet framåt klickade höll de bakre leden ihop desto bättre. MFF-försvaret redde ut det mesta med Daniel Majstorovic i spetsen.

Efter paus fortsatte till att början med den negativa tendensen. Örebro behöll initiativet och kom fram i attack efter attack, ofta uppdrivna av den oerhört energiske Mikael Danielsson och med vassa Johan Wallinder och Einar Brekkan eller för dagen framstående target playern Paul Oyuga inblandade.

Emellertid lyckades MFF komma in i matchen igen, stärkta av det kosnekventa, distinka försvarsarbetet. Matias Concha – som en del ringrostmissar till trots gjort en imponerande snabb comeback – jobbade fram två bra möjligheter efter ”upplopp” på sin kant, på den andra fixade Erik Johansson en hörna som blev farlig. Strax efter bröt Daniel Majstorovic högt, drev upp bollen och fullöljde sin löpning så att han fick tillbaka bollen av Yngvesson uppe vid straffområdet och sånär spelade fri Niklas Skoog. Skoog, ja, oftast bättre ju längre matchen lider, började nu på allvar sätta sin prägel på skeendet. Med sextio minuter gångna hade MFF övertagit kontrollen.

Och glädjande nog växte också det nykomponerade mittmittfältet. Innan han tvingades utgå – krampkänning? – i 81:a minuten hann Peter Sörensen lyfta sig rejält och med härlig energi spela ut hela sitt register. Det var ett slag sen. Två MFF-möjligheter till avgörande av matchen, först ett direktskott av Peter Ijeh efter Sörensen-skarv, sedan en fin prestation av Erik Johansson, när han utmanade och tog sig förbi 2-3 ÖSK:are och slog inlägg.

Sista kvarten skulle dock matchen vända igen. MFF hade haft många nästan-riktigt-farligt-lägen, verkade ha koll och började väl allt mer tänka på resultatet. Som vanligt farligt. Med unge anfallaren Heresh Kuhi inbytt fick Örebro en vitamininjektion och kom tillbaka med ett par målchanser. MFF hade en chans i matchens slutskede, en ytterst spektakulär sådan, solosignerad Peter Ijeh. Han fick bollen i ensamt läge på övre mittplan och började jobba sig framåt, utåt högerkanten. Erik Johansson slöt upp och gjorde sig spelbar för en enkel pass, men Ijeh valde att utmana de två försvarare han hade i ryggen. På Fredrik Norback vände och vred han och vände och vred igen nere vid kortlinjen, fintade sig förbi och drog helt sanslöst två ÖSK:are på väg in till mål. Hamrinaren var ytterst nära att lyckas, men Anders Karlsson kunde precis avvärja skottet ur minimal vinkel.

Istället blev det Örebro-hörna som i 87:e minuten seglade över hela klungan till Einar Brekkan, som nickade fram bollen för Heresh Kuhi att klippa till på. Snabbt, snyggt och kvitterat. De återstående minuterna (tre tilläggs-) hade MFF-fullt sjå med att rida ut stormen, men lyckades och kunde till slut bärga en poäng. Snöpligt förstås med tanke på smakstarten och chansen till ryck i tabellen, men klart rättvist sett till matchen som helhet. Och – tabelläget förbättrades ju faktiskt till två poängs ledning.

– En jämn match, där vi lyckades hålla i bollen bättre under första trettio av andra halvlek, men sedan blev vi ängsliga, kommenterade Tom Prahl för Canal+.
Och på frågan om hur MFF skulle vända trenden:
– Jag hoppas vi behåller den här trenden, för då leder vi serien.
Patenterat Prahl-svar… men MFF-tränaren tror att det för guld behövs åtta poäng av de tolv som finns att slåss om de fyra återstående matcherna. Den allsvenska segraren kommer att ta 50 poäng. Nästa inkasseringsmöjlighet väntar på söndag, i Sundsvall.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners