Kalmar FF – Malmö FF

Tid: 2002-09-02 20:30, Plats:Fredriksskans, Resultat: 0-3

Det känns tjatigt att skriva, en sommar som denna, men det var fint väder på Fredrikskans, däremot blåste det lite väl mycket för att förutsättningarna skulle vara helt perfekta. Planen såg inte alls bra ut men enligt uppgift var den det förutom halkan. Tydligen hade man vattnat den innan och det märktes för spelarna stapplade omkring i första halvlek som om planen var frusen.

Det var toppen mot botten och vi som håller på Malmö FF vet att, av tradition, så är just sådana matcher de svåraste. Kalmar har under hela säsongen spelat bra men haft förtvivlat svårt att göra mål. Malmö FF har å andra sidan varit oerhört effektiva så även idag skulle det visa sig.

Det blev ingen bra match spelmässigt, kanske inte usel som många vill hävda, men definitivt inte bra. Malmö FF slog otroligt många felpassningar i första halvlek och högerkanten med Mete och Erik fungerade inte alls. Kalmar hade mycket bollinnehav men bollarna svepte antingen över målet, bredvid målet eller i famnen på Mattias Asper. Asper, som efter matchen fick reda på att han blivit uttagen till landskampen mot Lettland, hade en relativt lugn afton. Men han höll nollan och stod rätt placerad hela tiden. Enda bekymret var vid ett tillfälle då Jussi helt plötsligt bestämde sig för att ta en boll som Asper var på väg att plocka men det rädde ut sig den gången.

Mittförsvaret fungerade annars utmärkt igår och Daniel Majstorovic fick välförtjänt priset till bäste spelare i bortalaget. Ett bortalag som för dagen var iklädda ljusblåa tröjor, svarta shorts och svarta strumpor.

Inledningen av matchen bestod av chansartat spel. Kalmar FF hade mycket boll och kom runt på kanterna men oftast hade inläggen ingen mottagare. Hade man haft en tung forward på topp så hade man säkerligen gjort betydligt fler mål. Nu har man inte det utan det ser väldigt tunt ut och Asper kunde lugnt plocka ner bollarna i famnen. Malmö FF: s mittbackar stoppade effektivt alla anfallsförsök i mitten. Efter cirka femton minuter ser det ut som om matchen skall svänga över i MFF-favör men så blir det inte riktigt. Även Malmö FF skapar en del chanser men lyckas endast få ett skott på mål. Halvtidssignalen kommer nästan som en befrielse och man känner sig lite orolig inför andra halvlek.

Andra halvlek kör igång och det är lite förvånande att inte Prahl gjort något byte. Första kvarten av andra halvlek blir om möjligt ännu värre. Kalmar pressar och MFF: arna får försvara sig. Här är Kalmar nära ett ledningsmål men mittförsvaret och Asper reder ut situationen. Med tjugo minuter kvar gör Prahl två byten. Ut går Erik Johansson och Gudmunder Mete och in kommer Jon Jönsson och Olof Persson. Samtidigt drar man ner Yngvesson på mittfältet och spelar 4-5-1. Det tar cirka två minuter sedan kommer första målet. Jörgen Ohlsson slår en passaning från egen planhalva mitt i bana upp till Skoog som tar emot bollen med ryggen mot målet, vänder om och förlänger bollen ut på vänsterkanten där Joseph Elanga, som sprungit ifrån sin försvarare, tar emot bollen avancerar in i planen mot en utrusande målvakt och slår bollen i en båge förbi honom. Det var Josephs första målet den här säsongen och det kunde knappast ha kommit mer lägligt. Målet gjorde att Kalmarspelarna tappade tron på sig själv och sitt lag. Malmö FF tar över och skapar fler chanser. Niklas Skoog tar emotbollen avancerar förbi en back och skjuter ett distinkt skott och det är 2-0 i 82 minuten. Åtta mål och åtta assist hittills för en av Allsvenskans klart bästa spelare men ännu inget telefonsamtal från Lars-Tommy. I den 91 minuten punkteras matchen då Yngvesson kommer från sin högerposition ner mot kortlinjen och slår en boll snett inåt bakåt där Hasse Mattisson dyker upp och smäller in 3-0. Malmö FF har på två jämna matcher mot Kalmar FF målskillnaden 7-0. Det är dessa mål som kan bli viktiga i slutet av en tabell

Vi har nu 35 poäng och då borde kontraktet vara säkrat för nästa år. I fjol tog vi 32 poäng totalt varav endast tio på hösten. I år har vi tagit elva på fem matcher. Det ser onekligen bra ut men nu går vi in i en viktig fas då alla matcher och alla poäng är viktiga. Vi har två tuffa hemmamatcher mot HIF och IFK Göteborg och därefter tre tuffa bortamatcher mot Lanskrona BoIS, Örebro SK och GIF Sundsvall.

Bonus:
Det här har absolut inget med matchen att göra men jag vill ändå delge er följande berättelse:

Anders Palmér berättar om hans första träningspass med A-laget 1979. Bob var, som alla vet tränare, och han hade sagt till unge Palmér att träningen var klockan 15.00. Anders var på plats i god tid och satt och putsade sina skor och hängde upp sina kläder snyggt i omklädningsrummet redan klockan 14.00. Ingen annan spelare var på plats. Efter ett tag går han ut ur omklädningsrummet för att göra ett annat ärende. När han kommer tillbaka är övriga spelare på plats och hans kläder ligger slängda i en hög på golvet. På den plats där han hängt upp sina grejor står Krister Kristensson. Han vänder sig mot Anders och säger: ”Va fan gör du pågadjävel, det här är min plats!” Röd i huvudet och med allas blickar riktade mot sig rafsar Palmér ihop sina grejor på golvet och sätter sig på en ledig plats med blicken i golvet.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners