Malmö FF – Hammarby IF

Tid: 2002-08-24 17:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-1

Innan matchen blev han hyllad av Svenska Spel som juli månads bäste spelare. 45 minuter senare har Anders Frisk gett honom sitt livs första röda kort. Det svänger om Malmö FF:s skytteligaledare Peter Ijeh.

Låt oss först konstatera att Malmö FF inte gör en bra första halvlek, tvärtom konkurrerar den med den uppe i Borås om att vara årets sämsta. Man börjar hyggligt de första tio minuterna men tappar sedan allt. Man fick ett tag för sig att man var tillbaka i fjolåret tjongfotboll med rädda spelare och meningslösa långbollar fram till två hårt hållna anfallare. Hammarby spelar verkligen inte den gladfotboll som utlovades, däremot spelar man smart med tuff press på bollhållaren samt stängde effektivt av bollvägarna fram till Skoog och Ijeh. Första halvlek var klart i Hammarbys favör men för Malmö FF var det en pina. Inte ett skott på mål på 46 minuter. Hammarbys ledningsmål var dock en delikatess. Pablo Pinones-Arce tar emot en passning på volley och förlänger bollbanan över sig, vänder om, nickar den framåt och slår till på volley otagbart för Asper. Ett mycket snyggt mål.

”Det är en jämn allsvenska. Det finns inga dåliga lag. Anders börjar få ordning på laget. Vi var inte tillräckligt aggressiva. Vi jobbade en och en istället för som ett lag och vi slog för mycket långbollar. Det var absolut inte meningen att vi skulle tjonga iväg bollarna på det viset” sade Tom Prahl efter matchen

Minuten efter målet blir Peter Ijeh utvisad efter att ha ”slagit” Suleyman Sleyman i nacken. Hammarbyspelaren faller som en fura och vrider sig i plågor. Dessutom tar han sig för ansiktet(!). Tre minuter tidigare har Max von Schlebrügge ramlat i straffområdet, och fått frispark, efter en kamp om bollen med Peter Ijeh. Det intressanta är att Peter inte har kroppskontakt med Hammarbyspelaren när denne ramlar. Troligtvis påverkade även denna händelse Anders Frisks bedömning vid utvisningstillfället. Jag försvarar inga slag i ansiktet. Det hör inte hemma på en fotbollsplan men hade slaget skett på axeln eller ryggen, hade ingen reagerat.

”Peter blir dragen i tröjan och viftar till med armen. Det verkar som om det kvittar om man slår hårt eller löst. Allt blir utvisning” sade en utåt sett lugn Tom Prahl efter matchen. Anders Frisk själv ville inte kommentera händelsen och det är väl en konstig inställning. Anders Frisk har en märklig förmåga att hamna i fokus de matcher han dömer. Han dömer nästan konsekvent i alla matcher till bortalagets fördel. Enligt uppgift har Malmö FF nu 13 matcher i rad på hemmaplan utan vinst med Frisk som domare. Senast vi vann med honom på planen vara mot Trelleborg i fjol. På bortaplan naturligtvis! Enligt en undersökning fuskar en fjärdedel av de Allsvenska spelarna för att skaffa sig fördelar. Man kan konstatera att ett par av dem fanns på Malmö Stadion igår.

Inför andra halvlek stuvar Malmö FF om. Ut går Mikael Roth och ersätts med Brian Steen Nielsen. Joseph Elanga går ner på vänsterbacken och Erik Johansson går upp på topp och Malmö FF spelar 4-3-2. Enligt Tom Prahl är det inte så stor skillnad att spela med 10 man istället för elva som man kan tro. Malmö FF kommer in mer hungriga och aggressiva och visar att man inte gett upp kampen. Dock utan något snabbt resultat. man spelar jämt men inte mer. Matcherna mellan MFF och Hammarby brukar också bli en kamp mellan de båda f d Västeråsspelarna Daniel Majstorovic och Peter Markstedt. Det är tufft men ärligt och det är så fotbollen skall vara. Markstedts varning var dessutom helt feldömd den också. Både han och Ijeh är nu felaktigt avstängda nästa match.

I den 61 minuten kommer kvitteringen. Joseph kommer i en fantastisk löpning på vänsterkanten, förbi två motståndare och slår ett fantastiskt inlägg som en framrusande Jörgen Ohlsson sätter pannan till. Trots ömmande ljumskar så fortsätter Joseph att villigt löpa på kanten. ”Joseph är en märklig man. Sätter man honom tio meter upp i banan som mittfältare så tappar han sin roll och kommer fel in i olika situationer. Som back gör han ett jättejobb. Det är Elanga och Skoog som vänder matchen till oss” menar Tom Prahl och fortsätter. Vi är jättebesvikna på första halvlek men i andra räddar vi ansiktet”

På 93 minuter skjuts det tolv skott varav sju går på mål och det skapas fyra hörnor

Matchen slutar 1-1 och efter att ha spelat femton omgångar utan ett oavgjort resultat så har vi nu två i rad. Som matchen utvecklades skall vi väl vara nöjda med en poäng. Förra matchen borde vi vunnit, denna kanske vi skulle förlorat. Alla poäng är viktiga. På de fyra första höstomgångarna har vi tagit åtta poäng. I fjol tog vi endast tio poäng på tretton omgångar.

Låt oss nu lägga den här matchen bakom oss. Vi är fortfarande med i toppen och vi skall sälja oss dyrt.

Efter att ha läst olika forum och inlägg så verkar ingen vara nöjd med Anders Frisks insatser utan alla lags supportrar verkar tycka att just deras lag är mest missgynnat. Själv tycker jag att Miro Ukalovic är bästa domaren för tillfället. Han verkar ha en bra känsla för spelet och kan fotboll.


Fortfarande har vissa inte förstått att man inte kastar in saker på arenan. Igår var det dags igen och böter i 10000-kronors klassen är att vänta. Pengar som Malmö FF kan använda till betydligt vettigare saker. Ingen domare har någonsin ändrat ett beslut för att någon försöker skada honom.

Det har varit en lång het sommar för Malmö FF och gårdagen var inget undantag. Strålande sol och mycket folk på läktaren. 12500 på plats och snittet ligger nu, med fyra hemmamatcher kvar på dryga 12100. Detta innebär att snittet kan hamna på cirka 13500 under säsongen 2002. För elva år sedan låg snittet på 4000! För tre år sedan stod Malmö IP klar med sina 7500 platser. Tanken var att vi skulle spela våra matcher där samt flytta ett fåtal stormatcher till Malmö Stadion. I år hade vi inte kunnat spela en enda match där! Nu behövs det en ny modern fotbollsarena till Malmö. Restauranger, konferenslokaler, loger, souvenirbutiker, MFF- museum, storbildsskärmar och plats till minst 25 000 sittande under tak vid internationella matcher. Sittplatser som under Allsvenskan kan plockas bort till ståplatser efter behov. En arena för framtiden som vi kan vara stolta över och inte en sliten och obekväm nostalgitripp för ett fåtal kultursnobbar. Låt malmöborna om några år kunna säga; Vi har Sveriges bästa fotbollslag och vi spelar på Sveriges bästa fotbollsarena.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners