Örgryte IS – Malmö FF

Tid: 2002-08-17 16:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 2-2

Trettio mil norrut bjöd man på Göteborgskalas och mer än tusen personer från Malmö hade anammat inbjudan trots vår egen festival. Kanske inte så konstigt med tanke på att huvudattraktionen var en seriefinal i fotbollens Allsvenska. På den bokade puben och dess omgivning vid Järntorget var det knökfullt med himmelsblå supportrar som i den tropiska värmen svalkade sina strupar med kalla drycker. När jag stod utanför Ullevi en halvtimme innan start och såg karavaner av supportrar komma emot en från alla håll kändes det stort. Mycket stort!

Göteborg visade sig från sin bästa sida. Vädret lämpade sig nog mer till solande och bad än till fotboll men det borde ju passat lagens afrikanska och sydamerikanska spelare. Trots detta var det en Göteborgare som överglänste dem alla. I de senaste två matcherna har Niklas Skoog visat en ruggig form och igår var han klart bäst.

”Vi lyckades neutralisera Skoog och Ijeh” meddelade Erik Hamrén på presskonferensen. ????????

En som inte var lika lyckad på Ullevis gräsmatta var domaren Leif Sundell. Inkonsekvent och kompensation är två ord som dyker upp i huvudet när jag skall försöka sammanfatta hans insats. Båda lagen borde vara besvikna med hans insats.

Matchen började i ett högt tempo och man såg att det var två anfallsvilliga lag men många duktiga spelare.
ÖIS startade piggast och MFF-spelarna agerade lite virrigt i början. Det hela blev ju inte bättre av att man i den sjunde minuten få en hörna emot sig. En hörna som Jeffrey Aubynn slår direkt i mål. Det ser ut som om Asper agerar tveksamt i situationen men sanningen är att han blir hårt hållen av ÖIS spelare som hindrar honom att gå upp och ta bollen. Här borde Sundell blåst frispark men väljer att godkänna målet. I en liknande, men mycket lindrigare situation, en stund senare blåser han av direkt.

ÖIS fortsätter att ha mycket boll men skapar inte så förfärligt mycket och Malmö FF kommer mer och mer in i matchen. I tolfte minuten får Ijeh en boll på högerkanten, avancerar in i straffområdet och knuffas omkull. Ingen åtgärd. Alla som sett Ijeh vet att i en sådant läge gör han mål. Han slänger sig definitivt inte i alla fall. I mina ögon är det en solklar straff.

I den artonde minuten får Malmö FF rejält ordning på sitt spel. Ijeh har en chans där han, i kamp med en försvarare, kommer in i straffområdet får in bollen under en utrusande målvakt. Bollen tar dock i stolpen och rullar tillbaka i famnen på målvakten Dick Last.

Niklas Skoog skapar massor av chanser bland annat tar han ner en boll och skjuter på volley ur nästan ingen vinkel och hårt uppvaktad av två försvarare. I nästa tilltrasslade situation tvingar han backen att spela bollen till egen målvakt som plockar upp den och det blir frispark ungefär vid straffpunkten. Öisarna protesterar och menar att eftersom bollen tog på benskyddet så är det inte en medveten bakåtpassning. Min åsikt är att han medvetet spelar bollen mot målvakten eftersom han står i en position där det är hans enda möjlighet. Däremot borde inte målvakten tagit upp bollen med händerna utan passat den vidare och på så sätt räddat situationen.

Niklas Skoog tar frisparken och skjuter ett hårt skott som tar både på målvakten och Jörgen Ohlsson innan den går in i mål och Malmö FF har kvitterat. Matchen fortsätter i ett måttligt tempo och spelarna på plan är nu ordentligt trötta på grund av värmen. ”Det var som att springa i klister” tyckte Hans Mattisson.
Halvleken slutar 1-1 med mersmak till ÖIS.

I andra halvlek inleder Malmö FF klart bäst och de första tio minuterna är det spel mot ett mål. Prahl var nöjd och gjorde tummen upp både till Olof Persson och Peter Ijeh för deras insatser. Öis-spelarna blev stressade och slog en hel del felpassningar och hemmapubliken började knorra.

Mycket välförtjänt kommer MFF:s ledningsmål i den 61 minuten. En hörna från höger nickas av Daniel Majstorovic ner på Skoogs lår. Niklas står omarkerad med ryggen mot målet, vänder om och slår med en volley in bollen i högra burgaveln.

Knappt har ryggdunkningarna och kramarna avslutats förrän ÖIS gör avspark, går till anfall och där nyinsatte Daniel Lohm på vänsterkanten slår ett flackt inlägg in i straffområdet där Joachim Karlsson möter med en perfekt träff och bollen går upp i krysset förbi en chanslös Mattias Asper. Snyggt men knappast välförtjänt.

Sista tjugofem minuterna verkar båda lagen nöjda med oavgjort. Visst anfaller man men inte med den intensitet och beslutsamhet man gjort innan. Det verkar som om det var bättre att dela på poängen hellre än att någon av lagen vinner. Säkerligen tog tropikvärmen ut sin rätt i slutet också. När domaren blåser av matchen verkar båda lagen nöjda.

Kampen om medaljerna går vidare. Det är långt kvar och trettio poäng att spela om. Någon skall tydligen ha räknat ut att kontraktet nu är säkrat. Jag har inte kontrollerat uppgifterna men kommer att göra det inom kort.

Däremot känns det lite spökligt att veta att när Tom Prahl tog guld med Halmstad 1997 så hade man vid halva serien 8 vinster, 0 oavgjorda och 5 förluster. Efter detta spelade man bar en oavgjord match…2-2 mot ÖIS borta!

MFF:arna var inbjudna till Göteborgskalaset men fick åka hem, inte utan, men med en sådan där tradig variant av godispåse som innehåller minimalt med godis, ingen ballong men desto mer frukt och popcorn.

Vill man se många mål skall man gå och se Malmö FF. Just nu ligger snittet på 3,7 mål per match.

Det var inte bara första oavgjorda matchen för säsongen. För första gången på 16 omgångar fick Malmö FF en poäng med sig då man släppte in första målet i matchen

Över tusen MFF:are på plats i Göteborg innebär att Malmö FF hade mer supportrar på plats trettio mil från Malmö än vad Malmös andralag har i snitt på sina hemmamatcher!

Andreas Yngvesson fick sin tredje varning och är avstängd nästa match

För första gången visades en Allsvensk match direkt i Grekisk(!) TV. Det var en hyllning till Agne Simonsson som framröstats av Iraklis supportrar som deras bästa tränare genom tiderna.

Hasse Borgs son Johan valde att för första gången att, iklädd matchtröja, se matchen från ståplats tillsamman med klacken istället för att sitta bredvid pappa på hedersläktaren. Starkt jobbat!

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners