Malmö FF – IFK Norrköping

Tid: 2002-08-07 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 3-2

2 x ledning, 2 x kvittering, men till slut kunde Andreas Yngvesson trycka dit 3-2, MFF klara ut den viktiga matchen mot Norrköping och lägga ett gott dagsverke till handlingarna.
– Vi vinner ganska rättvist, sa Tom Prahl.
– Jag börjar bli trött på hedersamma förluster, sa Norrköpings tränare Håkan Ericson.

Ännu en varm sommarkväll med de finaste fotbollsförutsättningar – då blir det 12 054 på stadion en onsdag kväll mot ett bottengäng, dessutom med förlust i matchen innan. Fick delar av derbypubliken blodad tand, eller – ljuva tanke – drar MFF helt enkelt så mycket folk en vanlig allsvensk match? På sitt sätt är tolv tusen mot Norrköping en mer fantastisk siffra än de 24 500 mot BoIS.

Motståndare på sjuttiotalet har berättat att när man stod bredvid Bosse och Krister i Stadions ryttargång på väg in till match kändes det som om man redan låg under. Riktigt så ointaglig är inte dagens MFF-borg men ickedestomindre fann sig IFK Norrköping i underläge innan matchen riktigt börjat. Redan i andra minuten tog MFF ledningen när Niklas Skoog gjorde ett briljant inspel från vänsterkanten som Peter Ijeh inne i straffområdet förvaltade på bästa sätt. Tala om smakstart i denna viktiga match, där tre poäng kändes helt nödvändiga för fortsatt toppnärvaro.

De flesta matcher behöver uppåt en kvart innan de får karaktär och kommer igång, men nu trummade MFF på direkt och skapade en handfull farligheter och chanser de första femton minuterna. På ett fint frisparksläge fem meter utanför straffområdet slog Brian Steen Nielsen en listig markstrykare mot vänstrsa stolproten, men Norrköpings framgångsrike keeper Baláza Raboczki var med på noterna. I nionde minuten passerade Andreas Yngvesson fräckt en gubbe, avancerade inåt, uppåt plan och serverade Niklas Skoog en utmärkt passning. Skoog blev i det närmaste ren med målvakten, men fick inte till avslutningen. Skoog fick en ny chans ett par minuter senare, då från andra kanten när Erik Johansson slog en utsökt stickare. Skoog försökte från långt håll överraska med en lobb och var nära att lyckas igen.

Sedan mattades MFF:s inledande anstormning. Norrköping visade att de ville vara med i matchen, MFF började köra längre uppspel och tajmingen försämrades. Småstrul ett par gånger framför MFF-målet, men ändå kändes Norrköpings kvittering i 26:e minuten snöplig. En frispark från mittplan in mot klungan av spelare i straffområdet motades bristfälligt av Asper och gick ut en bit till Mikael Ström, som fick till vad som kanske kan kallas en bredsideslobb. Bollen seglade i ultimat båge in i mål.

Efter kvitteringen lite mer MFF-tryck och nytt friläge, denna gång för Peter Ijeh efter väggspel med Hasse Mattisson. Nära. Slutet av andra halvlek en jämn, tät fotbollsmatch mellan två spelande lag. Och så, i 39-40:e minuten en fantastisk sekvens: MFF skapar farlighet genom några snabba passningar Ohlsson-Mattisson-Skoog, men öppningen uppstår inte, bollen spelas allt länge tillbaka genom laget till ackompanjemang av suckar från läktaren. Men det är inte slut. MFF behåller bollen och på upp emot tionde raka passen är det farligt igen: Erik Johansson spelar Skoog, som befinner sig strax utanför straffområdet till höger. Men Skoog söker sig inte inåt utan får tid att måtta en sekund och skjuter ett synnerligen vackert vänsterskott som skruvar sig genom straffområdet och in vid vänstra stolpen. 2-1 – en delikatess!

Men Norrköping hade inga planer på att ge upp. De började andra halvlek piggt, ja, Georgios Karatanasis framfart på högerkanten i 47:e minuten var alldeles för pigg, snabb och fräck för MFF-defensiven. När han dessutom lyckades med en perfekt tajmad framspelning till Jonas Wallerstedt och det höga MFF-försvaret på linje inte hann få rätt på offsidefällan var det friläge. Wallerstedt avslutade säkert, utan egentlig chans för Asper. 2-2, kvitterat igen.

– Vi blir betydligt bättre i andra halvlek. Vi lyckas ta bort det mesta av MFF:s spel och vi kvitterar till 2-2, sa IFK Norrköpings tränare Håkan Ericson efter matchen.
Norrköping skapade fler farligheter och MFF verkade lite handfallet ut och ängsligt där bak – pekingeserna såg ut att bita sig fast ordentligt i andra halvlekens byxben. Men…
– Det som händer sedan är kanske skillnaden mellan topp och botten. Två ihopslag, en misslyckad rensning som ger friläge, och så blir det mål till Malmö, med Ericsons ord.
Med MFF-ögon var det som hände tre minuter efter kvitteringen däremot Andreas Yngvesson som fick lön för sitt offensiva slit och sina möjligheter tidigare i matchen. Ante jobbade helt själv fram en farlighet, igen genom att driva in med bollen centralt från kanten. Han passade Erik Johansson vid straffområdeslinjen, Erik försökte hitta Ijeh, men bollen tog på ett norrköpingsben och hamnade hos Yngvesson som fortsatt röra sig ut till höger. Och han tryckte utan att tveka in bollen till höger i målet – 3-2!
– Vi hade också ett par frilägen, och vi borde ha satt något. Det är kanske därför vi ligger där vi ligger i tabellen, suckade Ericson.

Efter ledningsmålet hade MFF sin bästa period i matchen, med riktigt distinkt spel från hela laget. Vägvinnande kortpassningsspel mellan mittfält och anfall, rationellt från herrar Mattison och Steen Nielsen, intentions- och infallsrikt från de fyra offensiva. Niklas Skoog imponerande med sin bollhållarförmåga och stora spelintelligens, Erik Johansson går från klarhet till klarhet och kapten Mattisson städade, styrde upp och stångades. Men frågan är om inte dagens bäste MFF:are var Mikael Roth. Sällan i rampljuset gjorde Micke idag en solid och närmast felfri insats krönt med fina offensiva initiativ.

När Brian Steen Nielsen fick en smäll i ansiktet och tvingades utgå – eller utbäras, på bör. Röntgen på torsdag, kanske litet brott på näsan – löstes rytmen upp. Joseph Elanga in och något förvånande Yngvesson in centralt på mittfältet.
– Det var en chansning att flytta in Andreas Yngvesson på mittmittfältet när Brian blev skadad, men jag tycker han klarade det bra, sa Prahl efter matchen.

Norrköping kom in i matchen igen, och 3-2 var inte på något sätt en trygg ledning.
Den återstående fjärdedelen av matchen var helt jämn med farligheter åt bägge hållen, men minuterna tickade på och MFF kunde till slut bärga sin nionde seger.
– Jag börjar bli trött på de hedersamma förlusterna. Vi är bra långa stunder i matcherna, vi har ett konstruktivt passningsspel som skapar chanser. Jag är inte orolig, men… tabeller ljuger inte, sa Håkan Ericson avslutningsvis, och det är lätt att förstå hans stillsamma frustration. Norrköping gjorde en bra match, där MFF aldrig kunde känna sig säkra.
– Vi gjorde en del misstag idag, men jag tycker det är en styrka att vi kan vinna ändå. Det som räddar oss är våra forwards som ju är väldigt gångbara. Niklas Skoog var formidabel idag. Vi får fortsätta jobba med försvarsspelet. Frågan är om det håller nästa gång att släppa in två mål och vinna, sa Prahl.

”Nästa gång”, det är Djurgården på söndag, och mycket talar för att Prahl har rätt i sin förmodan. Järnkaminerna är på uppåtgående, om än man kan hoppas att torsdagens derby mot AIK kan kosta kraft. Poäng på söndag och den emotsedda sereifinalen mot ett Örgryte som ångar på är ett faktum.
– Till den matchen får vi också en hel veckas tid att träna, konstaterade Prahl belåtet… tid för instudering och taktiska överväganden är aldrig spilld för MFF-tränaren.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners