IF Elfsborg – Malmö FF

Tid: 2002-08-04 19:00, Plats:Ryavallen, Resultat: 2-1

Borås dallrade av värme och solen sken obarmhärtigt på människorna. Tyvärr påverkade det antagligen publiksiffran negativt för den stannade på 6006. Faktiskt den sämsta publiksiffran Malmö FF spelat inför i Allsvenskan i år.

Förutsättningarna var att IF Elfsborg inte vunnit en hemmamatch i år på sex försök. Man hade dessutom dålig erfarenhet av skånska lag; två förluster och 0-4 i målskillnad. Malmö FF kom till Borås med vinster mot IFK Göteborg borta och Landskrona BoIS hemma. Alla förutsättningar pekade på en stabil MFF-seger och alla tips gick också i den riktningen. Men nu är det så att matcherna avgörs på planen och inte av tidningarnas tips. Motivation slår klass är en oerhört sliten klyscha men den stämmer många gånger in klockrent. Igår var en sådan gång.

Matchen började annars lite trevande där Malmö FF hade mycket boll och där Elfsborg kontrade effektivt på vår högerkant. I den elfte minuten trampar Niklas Skoog snett och ett tag var jag övertygad om han var allvarligt skadad. Dock är han tillbaka i spel efter några minuter. När tretton minuter är spelat har jag i mitt anteckningsblock noterat tre fina intensioner till MFF-anfall och att Elfsborg slår upp bollar på måfå.

Nu kommer en period när spelet böljar mer fram och tillbaka och halvleken börjar bli riktigt underhållande. Yngvesson har en chans, Majstorovic nickar i famnen på målvakten Johan Wiland och i anfallet efter skjuter Jonas Lundén ett skott som Asper klarar utan problem. Kring den 20 matchminuten ändrar matchen karaktär.

Elfborgs djupledsbollar rinner igenom Malmö FF: s långsamma backlinje oroväckande lätt men man sjabblar bort bollarna och Mattias Asper visar ett tryggt lugn i målet. I den 28 minuten så kommer Elfsborg för ovanlighetens skull i ett anfall från vänster men Jussi går ut och gör en perfekt brytning med en glidtackling tyckte jag. Men det tyckte inte Anders frisk och inte linjemannen heller. Frispark till Elfsborg från vänster. Bollen skruvar sig i en båge förbi målet och vid bortre stolpen står Andreas Drugge och nickar in bollen som det verkar igenom Asper.

Målet betyder inte bara 1-0 utan även att en trend kommer att brytas denna söndag. Antingen tar Elfsborg sin första hemmaseger eller så bryts trenden att ”första målet vinner” när Malmö FF spelar. Så har det varit i tolv omgångar och så blir det tyvärr även denna gång.

Bredvid mig sitter en trevlig ung man som presenterar sig som MFF Supports ende medlem i Borlänge. Hans skriver för Borlänge tidning och skall, förutom att se sitt MFF, skriva om de två f.d. Bragespelarna Jonas Lundén och Lars Nilsson. Han valde rätt match för det sistnämnda för han får verkligen anteckna mycket.

Elfsborg trycker på efter målet och allt som oftast är det dessa båda herrar som skapar oreda i ett allt mer osäkert MFF-försvar. I den 37 minuten är det dags för mål igen. Även denna gång är det ett anfall på vår vänsterkant där inlägget rinner förbi ett antal spelare i straffområdet och det hela avslutas med att Andreas Drougge distinkt från nära håll dundrar in 2-0 otagbart upp i nättaket. I den 43 minuten gör Malmö FF ett byte. Ut går Gudmundur Mete som tar sig för baksidan av låret och in kommer Mikael Roth som tar över vänsterkanten från Jörgen Ohlsson som nu får ansvara för högerkanten.

I halvtidspausen sitter Prahl, Palmér och Bosse Nilsson länge kvar på bänken och diskuterar innan man går in i omklädningsrummet. IF Elfsborg leder välförtjänt med 2-0.

Andra halvlek börjar som den första började d v s att Malmö FF trycker på. De första sju minuterna skapar Malmö FF fyra halvchanser innan Elfsborg får en dubbelchans i den 58 minuten och ytterligare en chans tre minuter senare. I den 64 minuten snor Erik Johansson bollen, avancerar in i banan och skjuter ett stenhårt skott ribba in och det är reducerat. Minuten efter har man en dubbelhörna som blir resultatlös. Andreas Yngvesson går ut i den 67 minuten och ersätts med Joseph Elanga.

Malmö flyttar upp spelet och offrar lite av försvarsspelet. En misslyckad offsidefälla gör att två gula kommer helt fria men Asper lyckas avvärja. Samarbetet mellan Ijeh och Elanga ger tyvärr inte de farliga chanser man hoppats på men stör Elfsborgs backlinje en del. Målskytten Drugge går, eller rättare sagt stapplar trött, av planen och in kommer Hasse Berggren. Nästan samtidigt går Brian Steen ut och Prahl satsar på ytterligare en anfallare och spelar 3-4-3. En trebackslinje som allt som oftast endast består av två personer.

Malmö FF försöker trycka på men de där riktigt heta chanserna infinner inte sig. Daniel nickar in en hörna när det är fem minuter kvar men ingen protesterar när Frisk blåser av för knuff i ryggen. De sista minuterna spelar båda lagen på chans och det slås otroligt många felpass. Med två minuter kvar kommer Ijeh fri men målvakten räddar. Peter går mållös från matchen och mållös blir man när man summerar inställningen hos spelarna. Erik Johansson är den enda som får godkänt betyg tillsammans med MFF Support som trots underläge stöttade laget hela matchen, låt vara med lite mindre frenesi stundtals

Årets första hemmaseger på Ryavallen var ett faktum och inte ens det fina vädret, en Whopper Cheese med extra allt och Iron Maiden på stereon på vägen hem kunde få mig på bättre humör.

Tom Prahl var så arg och besviken efter matchen att ingen ”firma” i världen skulle kommit på tanken att ha ”kvartssamtal” med honom igår.

För två veckor sedan var Guliganerna ner i Malmö och deltog i MFF Support Cup. I går var det deras tur att bjuda igen. Båda lagens supportrar träffades innan matchen på Guliganernas stampub McEwans. Som vanligt var det mycket öl, hög stämning och skönsång (?). Men även här gjorde de senaste dagarnas händelser sig påminda. Under parollen ”Nej till våld” marscherade man mot Ryavallen och även på matchen manifesterades det.

MFF Supports ordförande Peter Åhlander hade skrivit en text som lästes upp av speakern innan matchen samtidigt som han och Guliganernas Jonas Claesson höll upp en banderoll med texten ”Nej mot våld”. Samtidigt vecklades det ut en banderoll på MFF Supports sektion där det stod ”Malmö mot huliganism”. Här följer texten:

”NEJ TILL VÅLD!

De senaste dagarnas händelser har skakat fotbollen. Vi kan inte blunda för det som hänt. Men mitt i denna tragedi är det viktigt att ha i åtanke att det var en uppgörelse mellan kriminella människor vars syfte var att bråka. Fotbollen har supportrar i alla samhällsklasser, alla åldrar, män som kvinnor. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och samma regler skall gälla i fotbollens värld. Dessvärre finns det, precis som samhället i övrigt, en minoritet som har andra värderingar än våra. Dessa måste med alla medel bekämpas och fördömas.
En minoritet får aldrig ta överhanden. Kriminella huliganer har inte runt våra matcher att göra. Här är det, och skall alltid vara vi supportrar som skall visa vägen. Guliganerna och MFF Support har under de senaste tio åren aktivt arbetat mot huliganism och kommer så göra även i framtiden Alla vi supportrar, oavsett favoritlag måste hjälpa till och ta vårt ansvar. Våldet skall aldrig få fotfäste. Låt den senaste händelsen bli den sista.”

När vi nu summerar halva säsongen så kan man se det på två sätt:

Pessimisten:
Nu har motståndarna hittat ett sätt att neutralisera MFF. I fjol låg vi också tvåa i tabellen vid den här tiden. Vi hade 7 vinster, 1 oavgjord och fem förluster och 22 poäng. På hösten vann vi bara två matcher

Optimisten:
Vi har bättre spelare och med Tom prahl vid rodret upprepar han sin bedrift med HBK 1997. Då hade de vid halva säsongen 8 vinster 0 oavgjorda och 5 förluster, precis som MFF idag. Historien upprepar sig och vi vinner guld.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners