IFK Göteborg – Malmö FF

Tid: 2002-07-23 21:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 0-4

Nu har jag två gånger i år lämnat Olympia upprymd av glädje och trott att det var höjden av lycka. Så fel man kan ha! Den känsla man hade igår på Ullevi krossade den tidigare ungefär lika klart som det himmelsblå pågarna på plan och den stora MFF-klacken på läktaren.

Malmö FF fick sin revansch från i fjol. Visserligen ligger vi fortfarande sex mål och en utvisning back men det kan man stå ut med för stunden. En liten kompensation är kanske att det var IFK Göteborgs största hemmaförlust på 38 år.

Låt oss ta det från början. Göteborg bjöd på bra fotbollsväder. Solen sken men det blåste lite för att det skulle vara helt perfekt. Planen verkade hal vilket drabbade båda lagen lika mycket naturligtvis och ibland såg det lite lustigt ut. Över 10 000 på läktarna och alla höll på de randiga varav cirka 600 på den rödvita kombinationen.

Två lag med en förlust i senaste allsvenska matchen i bagaget men med höga ambitioner sprang in på planen. I inledningen av matchen skapade IFK Göteborg ett litet tryck mot MFF-målet men utan att det blev speciellt farligt. Ett missförstånd av Mete och en varning på Jussi efter tre minuter trodde man gav en fingervisning om vad som väntade. Backlinjen bestod för dagen av tre mittbackar och en omskolad central mittfältare. Så plötsligt i den elfte minuten vinner Ijeh bollen på högerkanten och avancerar inåt i banan, släpper den bakåt till Andreas Yngvesson som tar ett par steg och skjuter ett hårt skott och 1-0 till Malmö FF.

Matchen hinner knappt komma igång igen förrän det är dags ännu en gång. Erik Johansson vinner bollen och släpper den bakåt till Ijeh som avancerar slår ut den på högerkanten där Gudmunder Mete finns. Han slår ett perfekt inlägg och helt omarkerad kan Peter Ijeh nickskarva bollen vidare i en båge in i målet och helt otagbart för målvakten. Mycket svag insats av de tre IFK-backarna som står runt Ijeg och tittar på.

Efter detta dog nästan halvleken. IFK hade mest bollinnehav men anfallen var fruktansvärt förutsägbara. Antingen en höjdboll i mitten, vilket är fullständigt meningslöst så länge Daniel Majstorovic kan stå och nicka bort dem, eller så kom man på högerkanten där MFF:s backar och mittfältare stängde av alla löpvägar så att anfallen rann ut i sanden. De få gånger IFK försökte komma på vänsterkanten blev det farligare mest beroende på att MFF-spelarna blev överraskade att man överhuvudtaget försökte på den kanten.

I Malmö FF:s mål stod Mattias Asper och han hade en lugn allsvensk debut för sin nya klubb. En kvalificerad räddning fick han göra i första halvlek och då var det redan avvinkat för offside. Dock bidrar Mattias med en stabilitet och lugn i målet vilket påverkar backlinjen positivt. Att han sedan är en erkänt bra målvakt kan även påverka motståndarnas anfallare att överarbeta vissa situationer. Malmö FF styrde och ställde och kom i blixtsnabba anfall och med en effektivitet som var ruggig att se. Bästa chansen kom i 27 minuten när Erik Johansson, som gjorde en mycket bra insats, sköt ett skott i ribban och ner men Bengt Andersson kunde få kontroll över bollen.
Bästa IFK-chansen kom i 40 minuten när ett inlägg från högerkanten går över alla utom Peter Eriksson, som kommer smygandes på vänstersidan av straffområdet, skjuter på men skottet träffar inte ens målet.

I Pausen sjunger klacken den klassiska danska supportersången ”Vi er röde, vi er vide, vi står sammens side …” vilket kändes väldigt passande för tillfället.

Andra halvlek blir ännu bättre från Malmö FF:s sida. Man presterar en fotboll så man blev stum av beundran. I 48 minuten avancerar Yngvesson med bollen slår en perfekt passning i djupled till Peter Ijeh som med en bollkontakt lägger den mellan benen på målvakten och i mål. Mr 100% har nu gjort 23 mål på 23 matcher och egentligen ännu bättre 18 mål på 14 matcher i Allsvenskan och Cupen.
Statistiken säger att IFK har som mest av bollinnehavet, flest hörnor och lika många skott men på planen ser det ut som om Malmö FF dominerar fullständigt. Gång på gång spelar man sig igenom Göteborgs stillastående försvar och till slut blir det mål igen genom Erik Johansson. Hans ÖIS-hjärta slog nog lite extra igår när han kunde fullända förnedringen med att göra 4-0 genom en elegant utsida som går i en båge och in i målet.

I slutet har Ijeh en frispark i stolpens utsida och visst kunde det blivit fler mål men det stannar vid 4-0. När domare Peter Fröjdfeldt blåser av matchen efter nittiotvå minuters spel är det glada spelare som omfamnar varandra för att sedan ge sig bort och dansa med klacken. Dessa 600 supportrar som under hela matchen sjungit, hoppat och svettats för sitt Malmö FF. Man får sin belöning i form av otroligt tacksamma spelare som kommer ut ytterligare en gång för att mottaga klacken jubel. Tom Prahl skiner som den sol går ner i horisonten. Han vet att han förfogar över en fantastisk trupp och han vet att han är på väg att lyckas. Han har all anledning att vara nöjd.


Bonus:

Kjell Kjellman på TV-sporten, som satt bakom mig på pressläktaren, satt i slutet av matchen och sjöng med i ramsan ”ett skott, ett mål för Malmö”

”Ni får vänta, klacken är viktigare” Hans Mattisson, lagkapten i Malmö FF, till radiosporten när han på väg ut till klacken blir haffad för en intervju.

Det är tufft att vara allsvensk tränare. Det har gått elva omgångar och man ligger femma. Igår stod folk vid spelargången och krävde Stefan Lundins avgång efter matchen.

Av säkerhetsskäl så bad polisen supportrarna stanna kvar samt att spelare och ledare även de stannade kvar lite extra på planen tillsammans med supportrarna. Något man inte hade emot. Nu är det ju så att presskonferensen börjar 15 minuter efter matchslut och det knorrades rejält eftersom Tom Prahl kom fem minuter för sent. Polisen och Malmö FF tar dock detta med ro. Tack vare denna åtgärd var det hur lugt som helst efter matchen och man kommer att fortsätta med att göra så.

Här är hjältarna i Göteborg:
Målvakter: Lee Baxter, Mattias Asper.
Försvarare: Gudmundur Mete, Jörgen Ohlsson, Jussi Nuorela, Daniel Majstorovic, Jeppe Vestergaard.
Mittfältare: Erik Johansson, Brian Steen Nielsen, Peter Sörensen, Hasse Mattisson, Jospeh Elanga, Jon Jönsson.
Anfallare: Andreas Yngvesson, Peter Ijeh, Mats Lilienberg.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners