Malmö FF – Örebro SK

Tid: 2002-07-18 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 4-2

Händelserik match, om man säger. Sex mål, tre ett äkta hattrick från Peter Ijeh (paus: 3-0), i andra ÖSK-kvittering inom räckhåll (3-2) mot ett kollapsande MFF, avgörande genom en tredje utvisning och spiken-i-kistan-mål av Andreas Yngvesson. *Puh* – och himmelsblå cupsemi i år också.

Det kvittar att man vet att det är chansen till en titel och europaspel, att alla inblandade försäkrar hur hundraprocentigt det satsas och så vidare… seger i cupkvarten var oerhört viktigt inte i första hand för att avancera till semi, utan för att kväva möjligheten till en ny förlorartrend i sin linda inför de stundande allsvenska nyckelfighterna mot Göteborg och Landskrona.

Som för att göra kvällens match extra intressant för de 3073 församlade passade Tom Prahl på att alternera lite i startelvan. Debuten för Mattias Asper aviserades redan i söndags, att Jussi Nuorela och Daniel Majstorovic äntligen skulle få spela ihop var väl väntat, kanske också att Brian Steen Nielsen skulle få en hel match i benen, efter att inte ha spelat mer än sporadiskt sedan mot Kalmar i början av maj (!). Svårare att förutse var testet av Jörgen Ohlsson på högerbacken, medan Matias Conchas steg upp på yttermittfältsplats kändes logiskt efter hans friska insats därifrån mot Sundsvall. Tyvärr skadades Matias redan efter knappt tjugo minuter och ersattes av Erik Johansson.

Extra ögon på förändringarna, men att det var två andra blå spelare som skulle sätta sin prägel på den första halvleken blev snabbt tydligt. I tredje minuten gjorde Daniel Majstorovic en både vacker och vältajmad brytning som motade en första Örebrofarlighet till hörna; i tionde gav Peter Ijeh MFF ledningen när han sprang rätt i djupled och stensäkert satte det läge som uppstod efter starkt jobb och uppspel från mitten av Hasse Mattisson. 1-0 och en smakstart på matchen.

I det allsvenska mötet lagen emellan för elva dagar sedan var matchen tät och jämn länge, men denna afton dominerade MFF första halvlek stort; spelade inte ut ÖSK men skapade många farligheter samtidigt som den anrättning närkingarna försökte koka ihop var såväl smaklös som näringsfattig.
– Jag är oerhört besviken på våra första 45 minuter. Vi spelade precis så att motståndarna bara kan tacka och ta emot, tyckte Mats Jingblad.

Vilket var precis vad MFF gjorde. 2-0 kom fullt konsekvent i 26:e minuten: Erik Johansson gav allt i en rush nerför högerkanten och slog inlägg från kortlinjen – och vem, om inte Peter Ijeh mötte på volley och skickade in bollen vid högra stolpen. Ett blixtnedslag, ruskigt vackert, och MFF:s (läs: Ijehs) effektivitet som hade semester mot Sundsvall var tillbaks på jobbet…
– Det var viktigt att vi fick göra mål, efter femton målchanser och 0-2-förlust senast. Första halvlek kändes riktigt bra, menade Hasse Mattisson efter matchen.

Trean kom i 44:e minuten efter ett fint anfall. Erik Johansson slog en boll som slickade högerkanten och som Andreas Yngvesson tvingade en Anders Karlsson på tveksam utflykt att göra MFF-inkast av. Inkastet omvandlades av Niklas Skoog till en farlig boll in genom straffområdet, och just som man trodde den passerat det utrymme på vilken en målchans kunde uppstå varr Peter Ijehs skalle där – nick upp i vänstra krysset. Hatten av och hatten på för ett fantastiskt målsinne!

Man visste det inte då, men här tog i princip det roliga slut. På stopptid en mycket tråkig situation – ”Boniek” Maruti däckade Majstorovic på mycket ojuste sätt. Daniel retalierade dessvärre, oklart hur, men domaren tyckte sig se en knytnäve, och då är det förstås inte så mycket att snacka om – bägge två fick se rött. en hel del småruff hade förekommit mellan dem redan, men Maestros utvisning var extra trist eftersom han spelat just mästerligt och mer eller mindre på egen hand hade full kontroll på Oyuga och Maruti i ÖSK-anfallet.

ÖSK började andra halvlek lika bedrövligt – och fult! – som första, och det var med behagligt igenkännande man uppskattade klackens gamla klassiker ”Spela fotboll, lappj****r!” Dessvärre var det precis vad Örebro började göra, samtidigt som MFF typ… la av. Visst brukar det vara så att 3-0-ledningar lämnar fältet fritt för oskärpa, men det här var alldeles sanslöst. Örebro kunde rada upp farligheter och chanser samtidigt som MFF gick bort sig och inom fem minuter stod det – 3-2! Första målet efter att Oyuga i straffområdet ostärd kunnat passa en lika ostört framspringade Jon Lundblad, som drog på och fick drömträff i krysset. Andra målet ett par minuter senare på liknande vis; Mikael Danielsson tilläts driva bollen från mittplan och skjuta in den vid vänstra stolproten. Jösses!

Förutom den rent generella himmelsblå kollapsen går det ju att peka på en kanske inte alldeles samspelt defensiv (för att understatera), dessutom decimerad sitt ankare. Prahl kastade precis innan ÖSK:s tvåa in Mete (Skoog ut, Yngvesson upp på topp) efter att MFF spelat 3-4-2 sedan paus, men lugnare bakåt blev det egentligen inte förrän förrän matchen var avgjord. Offensivt tog sig MFF in i matchen igen, främst genom dynamon Hasse Mattissons oförtrutna slit och Erik Johanssons och Peter Ijehs kreativitet. Samt Andreas Yngvessons löpningar i forwardpositionen – en av dem blev matchavgörande i 70:e minuten. Örebros backlinje stod högt upp, Erik Johansson slog en perfekt öppnande passning, Andreas sprang med lika perfekt tajming. Resultat: friläge. Och ”Ante” lyckades trots farligt mycket tid behålla kylan, rundade iskallt målvakten och slog in 4-2.

När strax efter även Paul Oyuga blev utvisad efter att ha armbågat Jussi Nuorela i magen medan bollen var i spel på en helt annan del av planen var matchen hemma. Örebro säckade ihop, MFF skapade lite till men slog av på tempot och inväntade slutsignalen.
– Det var lite svängigt, men efter Oyugas utvisning en expeditionsaffär. Men det var onödiga utvisningar, jag tycker alla spelarna bör visa bättre kyla. Nu är Daniel Majstorovic avstängd i semifinalen i september, sade Tom Prahl.

Asper, då? Tja, han ställdes inte på alltför svåra prov. Han var chanslös på bägge målen, i övrigt var det mest rutingöra, fast det ska ju också skötas. Plus för hans långa och precisa utkast, minus för vad som såg ut som en felbedömning i det enda riktigt skarpa läget, på en ÖSK-frispark i slutet av första halvlek. Vem som står mot IFK Göteborg är en öppen fråga, vilket underströks av Tom Prahl:
– Mattias såg lugn och stabil ut. Jag har lika stort förtroende för båda våra målvakter, vem av dem som står avgör inte matchen mot Göteborg.

Då är Prahl mer tankfull vad gäller andra besättningsalternativ, dels genom konkurrensen i truppen, dels genom avstängningarna på Roth och Skoog:
– Vi har lite att fundera på, vad gäller hur vi ska formera styrkorna. Framför allt det centrala blocket är viktigt att vi hittar.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners