Malmö FF – GIF Sundsvall

Tid: 2002-07-14 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-2

MFF dominerade matchen mot Sundsvall, men saknade flyt och effektivitet framåt samtidigt som brister bakåt skänkte motståndarna två mål. Sundsvall gjorde å sin sida en bra match och behöver inte skämmas för segern.

Två lag med varsin trevlig vana ställdes mot varandra, ett fick se sin bruten. Tyvärr MFF, vars allsvenska segerrad alltså stannade vid fem raka den här gången, medan Sundsvall fortfarande är obesegrat på bortaplan i serien.

Efter matchen talade Tom Prahl om oflyt och åberopade övertygande statistiken när han han menade att MFF borde fått poäng med sig trots två baklängesmål:
– Vi skapar 15 målchanser, de fyra. Normalt sett gör man två eller tre mål då, men idag tappade vi den effektivitet vi haft innan. Vi har kontroll på bollen 43 gånger på deras tredjedel, de har 23. 22-7 i skott. Vi spelar ingen dålig fotboll men vi har oflyt.

Oflyt, men också storspel av GIF-målvakten Fredrik Sundfors. Med en handfull riktigt svettiga räddningar plus ständig vaksamhet och framsynthet från hans sida kunde hans lag avgå med segern trots en utvisning i början av andra halvlek och chansfattigdom utöver målen.

– Man har i MFF:s tidigare matcher sett brister i försvaret, men sedan har motståndarna gjort bort sig. Vi lyckades rakt igenom att inte göra bort oss. Vi utnyttjade vårt djupledsspel med Thorsell och Lundqvist, men kunde också vårda bollen på mittfältet, sa Sundsvalls tränare Patrick Walker efter matchen.

Det kan väl diskuteras hur mycket giffarna ”vårdade bollen” på mittfältet, men klart är att MFF:s spel på samma del av planen också lämnade en del övrigt att önska, särskilt i takt med att frustrationen ökade över omöjligheten att få in bollen. Mattisson slet och bökade över stora ytor men nådde inte samma höjder som de senaste matcherna. De offensiva kantspelarna glimtade till, men sett över hela matchen har också såväl Johansson och Yngvesson fått ut mer av sitt spel tidigare.

– Vi fick matchen dit vi ville, tyckte Patrick Walker.
– I viss mån ger vi dem segern. Vi släpper in två lättvindliga mål, som förstör kvällen för oss, var Prahls syn på saken.

Innan kvällen började förstöras såg den lovande, om än inte strålande, ut. Första kvarten ett MFF som såg ut att vara fyllt av självförtroende och tillförsikt. Och konstigt vore det ju annars. Laget bidade sin tid, kände på motståndarna och åstadkom ett par farligheter utan att förta sig. I 16:e minuten kom första målchansen när Peter Ijeh startade ett anfall från mittplan. Andreas Yngvesson slog ett snyggt inlägg som Erik Johansson mötte på volley på andra sidan straffområdet. Ett kanonskott som tvingade GIF-Sundfors till sin första prakträddning i matchen. Ett par minuter senare kom nästa volleykanon, då från allsvenske debutanten Jussi Nuorela – på det hela taget godkänd – i efterspelet till en hörna. Sundfors var med på noterna igen.

Nu hade matchen äntligen tänt till, MFF skapade mer och mer och efter en dryg halvtimme borde det ljusblå ledningsmålet ha infallit. På en MFF-hörna i 31:a minuten var Peter Ijeh i utmärkt läge framför mål nära att nicka in bollen. Sundfors räddade förstås men var borta på returen – som Jörgen Ohlsson sköt i ribbans undersida. En liten tankeställare kom när Sundsvall minuten efter gjorde en vindsnabb kontring och farlige forwarden Fredric Lundqvist var nära att lyckas ställa Lee Baxter med en lobb.

Man började ändå så smått umgås med tankar på att 0-0 i paus ändå var rätt okej med tanke på att MFF verkat komma igång och det här skulle nog ordna sig. Då inträffade givetvis motsatsen, i 37:e minuten. Fredrik Sundfors slog en lång utspark på anfallaren Mattias Forsell – assist på honom dessutom, alltså – som fick kontroll, avancerade och… gjorde mål. Sundsvallsspelarna verkade själva nästan lika överraskade som publiken – det gick väldigt snabbt: Forsell ryckte fram medan de två MFF-backarna i hans närhet bägge avvaktade istället för att attackera och satsade på en nick som passerade Lee Baxter, vars utrusning tyvärr inte var distinkt nog.

Fyra minuter in i andra halvlek var Niklas Skoog på väg mot ett riktigt bra läge när han togs fult av sundsvallsbacken Mats Barkemo, som fick sin andra varning och alltså blev utvisad. Förhoppningarna på att MFF skulle lyckas vända ökade, bara för att sjunka till ett mycket lågt läge när domaren blåste en tveksam straff till Sundsvall. Mikael Roth var helt klart på efterkälken i närkamp på väg in i straffområdet med Mattias Thorsell och någon form av diskutabel fysisk beröring förelåg, men faktum är att Thorsell inte hindrades mer än att han kunde ta sig förbi och få på ett skott innan han seglade omkull, då flera meter från Roth. Dessutom hade Baxter fingrarna på straffskottet – oflyt, var ordet…

Prahl gjorde två byten ganska snart efter 2-0-målet, Erik Johansson mot Joseph Elanga och Gudmundur Mete mot Brian Steen Nielsen. MFF gick nu över till en 3-4-3-uppställning med Yngvesson upp i anfallet, Matias Concha på höger yttermittfältsplats och Brian Steen centralt medan Jörgen Ohlsson gick ner i försvaret. Spännande att se. Rockaden gav nu inte utdelning i en vändning av matchen, men framför allt Concha och Brian var lyckade. Den förre med envisa kantrusningar och genombrott, den senare med uppstyrning och fina passningar i ett läge i matchen när den ökande frustrationen började ta ut sin rätt och det organiserade spelet blev lidande.

I 73:e minuten ryckte Peter Ijeh till sig ett bra läge och fick på ett hårt och välplacerat skott, men Sundfors fläkte sig och räddade. Och i den stilen fortsatte det. Sista kvarten hade MFF en handfull kvalificerade målchanser som var och en kunde ha resulterat, de flesta producerade av Niklas Skoog, som började lite segt men blev bättre och bättre. Men de hårt hembackande giffarna spelade bra försvarsspel över hela planen och lyckades rida ut stormen mot ett MFF som trots chansproduktionen såg allt mer uppgivna ut.

Nu gäller det för MFF att snabbt komma över den här förlusten, och till det borde det finnas goda utsikter, för laget gjorde det mesta rätt idag trots allt. Lite mindre oflyt och lite mer jävlar anamma – kanske är gränsen flytande mellan att spela avslappnat med självförtroende och att hamna i lite för oaggressiv dagsverkelunk? – så är det Örebro som skall får svettas på Stadion igen, i torsdagens cupmatch. Det är bara att köra på.

Notera avrundningsvis också…
… att Tom Prahl under sin karriär aldrig varit med om att vinna mer än fem matcher i rad och förstås hoppades lyckas med det idag. Nu får han vänta åtminstone sex matcher till…
…att Niklas Skoog och Mikael roth fick varsin varning och bägge är borta från nästa allsvenska match…
…att Prahl i TV-sporten mer eller slog fast att Mattias Asper lär göra debut i MFF-målet mot Örebro…
…att sundsvallsmålvakten och domaren var nästan helt likadant klädda, vilket väl egentligen borde vara ett ganska grovt försummande av ordningsreglerna. Det måste självklart bli omspel…


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners