Malmö FF – Örebro SK

Tid: 2002-07-07 19:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 4-1

Femte raka segern i allsvenskan.
Senast det hände var hösten 1997!

MFF vann rättvist matchen mot Örebro efter att ha kopplat greppet i andra halvlek, och det var Niklas Skoog som med sina två mål fick bli matchhjälte mot de gamla lagkamraterna.

För MFF:s del började matchen på vänsterkanten, där Mikael Roth hade flera välavvägda uppspel och Andreas Yngvesson hittade Peter Ijeh med några stickare i inledningen. Tyvärr hämmade ett mycket pip-och viftvilligt domarteam effektivt ansatser till matchrytm för något av lagen genom att hålla spelsekvenserna mellan avbrotten korta. I 23:e minuten inföll ialla fall första heta MFF-målchansen: Nikas Skoog bröstade vidare bollen i straffområdet till Ijeh, som blev lite för kall framför mål och väntade för länge med avslutet. Men – direkt i sekvensen därpå fick Erik Johansson bollen, satte fart in i straffområdet och väggade vackert med Ijeh. Målvakten täckte hans skott, men vem var framme på returen och tryckte in den och sitt tionde allsvenska mål? Mr Ijeh, förstås, och tydligare kan inte målskyttsbeteende demonstreras. 1-0!

Liksom i halmstadmatchen blev glädjen kortvarig, när MFF-försvaret å sin sida visade upp ett tydligt prov på bristande samarbete – extra trist som de verkligen såg ut att vara på väg mot kontroll av den närkingska hotbilden, koncentrerad till anfallarna Boniek Marutis och Paul Oyugas göranden och låtanden. Även om de släppts fram i ett par farligheter låg främst Majstorovic tätt, tätt på och skallade bort det mesta. Men plötsligt var backlinjen som strödd för vinden, och Maruti kunde way to enkelt rinna igenom och utan större ansträngning avsluta.

Två större målchanser med lysande passningar av Skoog offsideavblåstes innan halvtidsvilan, till vilken MFF kunde gå med såväl tillförsikt som någon rynka i pannan. En rad farligheter, några fina chanser, men ihåligt på mittmittfältet och lite tveksamt bakåt mot ett ÖSK som jobbade hårt för bibehållen kontroll, och som tycktes sätta allt hopp till att det skulle hända något när kenyanerna längst fram fick bollen. Närmare hur de skulle få det verkade det inte finnas så välutvecklade strategier för.

Början av andra halvlek kändes som en ”gammal hederlig” allsvensk match innan TV-pengarnas och sportbilagornas tid – lite söndagsjolmig i makligt tempo, endast undantagsvis bollar längs marken, kanske rentav att 1-1 kunde stå sig. Dessbättre injicerades strax nya vitaminer. Matchen tog fart och det med MFF vid rodret. Niklas Skoog drog i 58:e minuten en ÖSK-försvare på vänsterkanten och provade en lobb/passning/skott som gick strax över mål. Några minuter senare slog Erik Johansson ett inlägg som Skoog kastade sig fram och språngnickade – Anders Karlsson i ÖSK-målet tippade till hörna.

Hörnan slog Matias Concha lång, svepande förbi både första och andra stolpen, men Jörgen Ohlsson kom bakifrån och kunde relativt obevakad sätta huvudet till – bollen i mål, 2-1! Och nu tog MFF över helt och hållet. Hasse Mattisson befordrade sig själv från förste tillsyningsman till disponent över mittfältet och de offensiva spelarna skapade chans på chans. I 80:e minuten slog Mattisson en öppnande pass där två offsidestående MFF-spelare signalerade att de inte deltaog i spelet, till skillnad från Erik Johansson som plötsligt fann sig helt rent med bollen på mittplan. Bara att köra på mot mål alltså, men med vad som i såna här lägen brukar vara farligt mycket tid. Erik såg också lite tveksam ut men kom förbi ÖSK:s Mål-Karlsson, som var tvungen att hindra handgripligen. Solklar straff och frilägesutvisning.

Och så var det äntligen dags. Fyra klara målchanser tidigare i matchen, men det krävdes en straff för att Niklas Skoog äntligen skulle få nätkänning mot sina gamla lagkamrater. 3-1! Och som om han inte skulle ha kvalificerat sig till man of the match redan, slängde han in en pyts till fyra minuter innan slutet, efter ett riktigt mönsteranfall: Daniel Majstorovic spelade inhoppade Brian Steen Nielsen som från vänster drev bollen upp över mitten och slog en njutbar pass ut till Andreas Yngvesson, som drog inåt straffområdet, drog en ÖSK-back ordentligt och…
– …Slog in bollen mellan innerbackarna medan jag gjorde en diagonallöpning, får öppet och sköt, fyller Niklas Skoog i efter matchen, förnöjt kisande i kvällsolen inne på Stadion.

Var det nervöst att möta sitt gamla lag, och då extra skönt att få göra mål till slut?
– Snarare lite spänt, än nervöst Det känns alltid skönt att göra mål, men att göra dem mot ÖSK har inte så stor betydelse. Jag spelar för Malmö nu.

Oklart om det säger något om forwardskollegernas personligheter, men när Peter Ijeh klottrar bibelcitat på undertröjan ståtar Skoog med den speciella trettonrättsttröja som Tipstjänst försöker jobba upp till ett nytt statusmärke för den spelgalna svenska befolkningen. Kommentar?
– Vi var sex stycken som vann på ett system för en månad sedan, ett 192-raders RA-system. Det var kompisar från Göteborg som satte ihop raden, tröjan är en hyllning till dem.

Varför går det så bra, förresten?
– Vi har fått en trygghet i spelet. Vi spelar efter våra riktlinjer och det känns stabilt, sedan tycker jag att vi håller högre tempo i passningsspelet jämfört med ifjol. Det känns som om det är svårt att slå oss nu, men – ju mer vi vinner desto närmare en förlust kommer vi.

Tja, kanske det, men denna eftermiddag tog MFF sin femte raka allsvenska seger – sjunde raka vinst i tävlingsmatch – och det med eftertryck. Helt klart har försvaret en bit kvar, centrala mittfältet tenderar att delta på andra villkor än sina egna, men samitdigt måste poängteras: så mycket spelskicklighet, så många goda intentioner som finns hos de offensiva spelarna. I dagens match duggade också de små, små proven på fantasi och kombinationsmöjligheter tätt. Småläckra grejor av Yngvesson på kanten – om än hans felprocent ännu är lite hög, totalt sett – , briljant kontroll och blick av Skoog i och i närheten av boxen, Eriks inbrott från kanten och när Ijeh är på språng går det ett sus genom publiken….. stjärnstoft som smakar mer.

Och vad sa tränarna?
– Lika glad som jag var i höstas, lika besviken är jag nu. I första halvlek får vi matchen dit vi vill, även om jag blev överraskad över att Malmö spelade med laget så långt bak. Vi misslyckades med att spela in bollen bakom deras backlinje. I andra halvlek är MFF mycket hetare, kommenterade ÖSK-tränaren Mats Jingblad efter matchen.

Kollegan Prahl höll… inte riktigt med, och var inte den sprudlande segerherren efter matchen:
– Jag tyckte vi var rätt avslagna de första femton av andra halvlek; det här var nog vår minst energiska seger. Titta på statistiken, den är jämn. Vi släpper fortfarande till för mycket målchanser, ska vi bli ett etablerat topplag måste vi bli bättre på första tredjedelen av plan, samtidigt måste vi blanda och ge på sista tredjedelen.

Men visst fanns det utrymme för optimism och beröm efter den övertygande segern även hos honom:
– Självklart är jag nöjd med att vi vinner med 4-1 över ÖSK, och det känns bra att vi ändå har mycket att jobba med. I första halvlek spelade vi för långt för tidigt, med för många 70-metersbollar från backlinjen. Så småningom började Hasse Mattisson spela fram de här bollarna från mittfältet istället. Hasse var fantastiskt duktig idag, strålande duktig på mitten.

Hemmamatch igen nästa söndag, med en fläkt från det ännu öppna norrlandsfönstret när GIF Sundsvall kommer på besök. Då får MFF-försvaret klara sig utan Daniel Majstorovic, som fick sin tredje varning idag och blir avstängd. Dags för Jussi Nuorela att göra allsvensk debut?


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners