Malmö FF – Halmstads BK

Tid: 2002-07-04 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-1

När två gånger elva man plus bänkar gör anspråk på inspiration ovanifrån – MFF:s nyans behöver inte förklaras närmare och för HBK skall ju himlen helst vara blå – då blir resultatet: mulet med risk för regn, och endast enstaka glipor i tunga skyar. Med sådana osäkra meteorologiska förhållanden förhanden var det inte illa med 11 045 åskådare på Malmö Stadion en torsdag kväll. Och vad fick de se, när det äntligen spelades allsvensk fotboll igen? En rätt schysst match, faktiskt.

Där MFF började piggast, med initiativ framåt från bägge kanterna.
– Vi gamblade lite och spelade i stort sett med fyra rena forwards, menade Tom Prahl efter matchen, samtidigt överraskad över Halmstads 4-5-1-uppställning och att de lyckades så bra med den.
Någon farlighet i varje riktning blev det innan blixten slog ner redan i 15:e minuten – i form av Hans Mattissons högerdoja. Under viss MFF-press mot HBK-målet nickade Jörgen Ohlsson i kamp bollen bak mot mittplan, där Hasse fick lite – värdefull – tid på sig och drog till på volley: det hårda skottet sögs ner åt vänstra stolproten utom räckhåll för Håkan Svensson. 1-0 och MFF hade fått en drömstart på matchen!

Men säg den lycka som varar. Ledningsmålet var förstås hur trevligt som helst, men inte precis frukten av någon entydig tendens i matchen. Halmstad var med på lika villkor och nosade flera gånger på målchanser. Ändå kändes det som om deras kvittering i 22:a minuten kom lite ur ingenstans. M Thylander drev bollen på högerkanten och spelade in mot straffområdet; Robert Andesson hoppade listigt över bollen och satte därmed två MFF-försvarare ur spel; Martin Ekström lyckades snöpligen ur smal vinkel pricka luckan mellan Baxters ben. 1-1.

Två finlirare skapade mycket och tycktes ligga inne med nyckeln till seger, om bara marginalerna ville gå över på deras sida: Peter Ijeh och Erik Johansson. Bägge aktiva och med förmågan att utmana, bryta mönstren och åstadkomma stora saker på små ytor. Däremot såg det länge inte ut att vara Anreas Yngvessons match. Han låg på och krävde ständig uppmärksamhet på sin högerkant, men fick lite konkret ut av sitt hårda arbete. Slog ett par suckframkallande bollar i viktiga lägen, och då gick tankarna lätt till Elangas bollsmekningar. Så när Joseph skulle in var väl saken klar, men icke – det blev Erik Johansson som fick kliva av medan Ante bytade kant.
– Andreas Yngvesson gjorde en riktigt bra match. Han går i bräschen, jobbar och sliter och har lärt sig kantspelet, sa Prahl efteråt.
Och det är klart. Framspelningen till Peter Ijeh i 35:e minuten var inte dum, Ijeh försökte en chip över Håkan Svensson, men denne lyckades tippa till hörna. Och samme Yngvesson gjorde en bra löpning två minuter senare när han serverades en fin djupledsboll av Niklas Skoog, men en HBK-back fick en fot emellan.

Försnacket handlade mest om tätt, tillknäppt och hård kamp på mitten. Därför var det lite förvånande att notera de ytor som uppstod på mittplan gång efter annan i första halvlek. Dem var det HBK som åt upp först.
– Jag tycker vi gör en bra första halvlek, där vi tar över mitten så småningom, vinner många andrabollar och skapar kontringslägen, sa en som har viss erfarenhet av att regerera centralt på Stadions gräsmatta, nämligen Jonas Thern. I andra halvlek tätnade det.

Efter paus fortsatte matchen att vara jämn. HBK oroade stundom, främst genom Robert Andersson och Martin Ekström, bägge med sin kvickhet, ettrighet och energi precis de spelare som kan vålla MFF:s mittbackar bekymmer. Men det var MFF som skapade de vassa chanserna, ofta med Peter Ijeh nära avgörandet och Niklas Skoog som framspelaren, en rollfördelning som verkar bli allt mer naturlig för de två.

– I paus sa vi till spelarna att om vi kan lyfta oss lite till så kan vi vinna det här. Det här var en match där det kunde ha gått på vilket håll som helst. Men det är viktigt att ha målskyttar, kommenterade Prahl.
Och mycket riktigt. Efter att ha missat ett par bra lägen men annars gjort en framstående match var det i 76:e minuten dags för målskytten par préference. På en välavvägd, vacker framspelning från högerkanten av Matias Concha gjorde han löprycket exakt rätt – fastän flaggan åkt upp om det varit VM… – och kom ensam med målvakten, lät bollen studsa framför fötterna och avslutade med ett skarprättarskott. Herr Ijeh. Och drygade ut sina skytteligaledning till nio mål (distanserande skånespetskollegerna Nannskog och Santos med tre).

Sedan blev det som det brukar bli i sådana här lägen. HBK lyckades mobilisera en slutforcering och kunde fått in en kvittering, men för den stod främst Lee Baxter i vägen, först rätt placerad vid en kaotisk hörna, sedan genom en riktig idioträddning på ett skott från nära håll. Samtidigt kunde MFF ha kontrat in trean vid ett par tillfällen, bland annat då Niklas Skoog frispelade Andreas Yngvesson med målvakten i 84:e minuten. Det var bara det att Andreas befann sig ungefär vid mittlinjen, och skottet han småningom fick på blev till hörna. MFF hade också en boll i mål som ogillades för offside.

– Det känns bittert att förlora när vi var med så länge, avslutade Thern sina kommentarer till matchen.
Ja. Och det känns verkligen oerhört bra att MFF vinner en sådan här match, som man sett så många gånger under senaste decenniet, men oftast med utgången att gästerna vunnit med uddamålet. Så inte denna gången. I en jämn kamp mellan två lag som länge syntes sakna det där lilla extra för att få matchen dit de ville avgjorde till slut – lite som väntat – MFF:s offensiva tyngd. Nog märktes en-komma-fem-månadersuppehållet en smula på matchtempo, kvalitet och intensitet. Att det inte delades ut några varningar säger en del, det slog inte direkt gnistor i närkamperna. Lite segt och trubbigt var det på sina håll, men slit och framåtanda saknades inte. Och MFF har fått en utmärkt inledning på det täta matchandet i juli månad.

Tvåa i tabellen, och på söndag fortsätter hemmamatchorgien mot Örebro SK. Det är bara tre dagar dit.


/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners