Myresjö IF – Malmö FF

Tid: 2002-06-26 21:00, Plats:Myrvalla, Resultat: 3-4

Redan när lottningen blev klar så hade man sina funderingar. Division två-laget Myresjö IF låter naturligtvis som en munsbit för allsvenska Malmö FF men har man varit med ett tag så är det naturligt att höja ett varningens finger. Trots att man byter ut spelare, tränare och klubbledning så har det de senaste åren gått troll i att möta, på pappret sämre, motståndare. När man dessutom kommer fram till Myrvalla så spelar motståndarna i mörkblå tröjor med vita inslag på axlar och ärmar och det står Trelleborg AB på ryggen. Det är inte utan att man fick skrämselhicka.

Första halvlek började avvaktande från MFF:s sida medan Myrsjöspelarna naturligtvis var taggade upp över öronen. Redan i den trettonde minuten blir det ett missförstånd i Malmö FF:s backlinje på högerkanten och Tomas Näslund kan springa rakt igenom och säkert slå bollen i mål bakom en utrusande Lee Baxter. MFF tog dock tillbaka kommandot direkt och det dröjde inte mer än fyra minuter förrän det var kvitterat. En Myresjöspelare nickar en boll rakt i famnen på Peter Ijeh som vänder bort honom och serverar en lobbpassning ut till Yngvesson på kanten som avancerar och slår bollen säkert i mål bakom duktige Myresjömålvakten Marcus Ahlqvist.

Nu skulle väl ändå MFF ta över spelet och göra processen kort? Det blev precis tvärtom. Malmöspelarna slumrade till igen och värst var det på högerkanten. Tre minuter efter Malmö FF:s kvittering så tar Myresjö åter ledningen genom Robin Ahl. Målet är nästan en kopia av deras första. Istället för att MFF nu tar tag i matchen så är det Myresjö som är det bättre laget. Man spelar klokt och låter MFF-arna ha bollen och satsar på snabba vändningar och avslut. Lee Baxter gör ett misstag i matchen och det sker i den 22 minuten när han slår et utspark rakt i famnen på en Myresjöspelare som lobbskjuter förbi Lee men en framrusande Daniel Majstorovic räddar på mållinjen.

Överlag såg det lite matchotränat ut vilket kanske inte är så konstigt. MFF:s spelare hade svårt att få igång ett fungerande passningsspel. I den 34 minuten händer det som inte skall få hända. Bollen kommer från vänsterkanten in mot straffområdet och Tomas Fransson klipper till på volley och bollen går in i bortre krysset otagbart för Lee. Två minuter senare har Malmö FF en vass chans genom Niklas Skoog. Det är då det första riktiga anfallet på nästan femton minuter. Lagen går till pausvila med 3-1 ledning för Myresjö och det var fullt rättvist.

Jag vet inte vad Tom Prahl sa till spelarna i pausen men det hjälpte. Malmö FF kommer in som ett nytt lag och kan flytta upp spelet mycket tack vare att Myresjö bestämt sig för att bevaka ledningen. Ett kanske inte alltför klokt beslut. Malmö FF har i andra halvlek otroligt mycket bollinnehav och en konstant press mot Myresjös mål men det vill sig inte. Dåliga avslut varvas med idioträddningar från Myresjös målvakt. I snabb takt väljer nu Tom Prahl att göra ett antal byten och taktiska dispositioner som blir helt avgörande. Erik går ut i den 65 minuten och ersätts av Mats Lilienberg och samtidigt spelar man 4-3-3. Mats gör ett piggt inhopp och man ser att målen i B-lagsmatcherna har gett honom självförtroende. Peter Sörensen går ut i den 70 minuten och ersätts av Jörgen Ohlsson och även det ger en stabilitet på mittfältet. I den 76 minuten missar Myresjöspelarna markeringen på Lilienberg som lobbnickar bollen i mål och hoppet tänds ännu lite mer att di himmelsblå skall komma tillbaka. Samtidigt går Yngvesson ut och ersätts med Joseph Elanga.

Målet blir startskottet för en enorm press från Malmös sida. Myresjö har två eller tre anfall i andra halvlek så tillbakapressade är man. Det är naturligtvis förståligt men knappast acceptabelt att man maskar i en fotbollsmatch men mot slutet var det på gränsen vid ett antal tillfällen. Vid minsta beröring så ramlade Myresjöspelarna och blev liggandes. Bårar och sjukvårdspersonal blev inkallade och halvminuten senare sprang spelarna som aldrig förr för att vid nästa beröring ligga ner igen. Domaren Stefan Johannesson gjorde en svag insats och gick på i princip varenda filmning. För att skapa tillfälligt lugn och ro mot egna målet slänger sig en Myresjöspelare helt sonika på marken ungefär två meter från Gudmunder Mete på Malmö FF:s vänsterkant och får frispark. Dessutom var det flera situationer i Myresjös straffområde där domaren friade varje gång trots både hands och tröjdragningar.

Malmö FF fortsatte att rada upp chanser och Lilienberg hade en bra chans i den 88 minuten men målvakten räddade. I nästa anfall får Daniel Majstorovic bollen och avancerar framåt, har ingen att spela så han drar på ett skott som, även detta räddas av målvakten, men på returen håller sig Peter Ijeh framme och slår in kvitteringsbollen. MFF:s offensiv hade lyckats och Myresjös defensiva taktik i andra halvlek misslyckats. Domaren blåser av och det blir förlängning med golden goal.

I förlängningen fortsätter MFF pressen från andra halvlek och nu är Myresjöspelarna både trötta och uppgivna efter kvitteringen. I den 102 minuten tvingas man riva ner Lilienberg utanför straffområdet och frisparken slår Niklas Skoog mot Peter Ijeh som bara sätter till pannan och matchen är över. Myresjöspelarna slänger sig på marken i förtvivlan. Man gjorde onekligen en bra insats och var nära. MFF-spelarna verkar mer lättade än glada. Även de femtiotalet supportrar som rest upp till Myrvalla kunde andas ut.

Vi är i kvartsfinal i Svenska Cupen och matchen spelas kring den 18 juli. Juli månad ser ut att bli en riktig rysare med fem allsvenska matcher och en cupmatch. Nästa match spelas på lördag mot Odense klockan 16.00. Endast södra läktaren är öppen. VIP-årskort gäller. Övriga betalar 20 kronor i inträde som tillfaller Malmö FF:s ungdomsverksamhet.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners