Helsingborgs IF – Malmö FF

Tid: 2002-05-16 21:00, Plats:Olympia, Resultat: 0-3

Svenska Cupen är ingen publikmagnet. Är vädret dessutom dåligt så blir det riktigt pinsamt.
Endast 3634 personer, varav ca 300 från Malmö, hade bänkat sig på Olympia.

Tränarna sa åtminstone att man tog cupen på allvar eftersom är det enklaste sättet att komma ut i Europa.
Lite orolig var man dock. Skulle det stim Malmö FF varit inne i hålla i sig eller var det för mycket begärt?

Matchen började med att Malmö håller på att ta ledningen direkt. Bara minuten efter nickar Yngvesson nästan i mål efter en frispark av Elanga. HIF ställer upp en mur på fem man trots att det är långt ute. Detta får till följd att man är i numerärt underläge i eget straffområde. Även Jörgen som befinner sig bakom Yngvesson är helt ren.
Två minuter efter detta är Lee ute och avvärjer en framrusande Alvaro Santos. I allsvenskan tog det sju minuter innan Skoog gjorde 1-0. Idag tog det åtta! En boll in i straffområdet nickas av Elanga och Skoog är helt ren och slår säkert in 1-0 med högern. Spelet fortsätter i relativt högt tempo och HIF försöker men det verkar som om Malmö FF kopplat ett grepp om matchen. I nittonde minuten kommer ett inlägg från Ijeh son denna gång nickas in av Skoog. Banne mig om inte molnen böjar spricka upp och solen tittar fram. Trots att Malmö har spelare som Brian Steen, Erik Johansson och Mikael Roth borta så fungerar spelet. Det är bara att konstatera att Malmö FF har en bred trupp. Man måste nog gå tillbaka till slutet av 80-talet för att hitta ett lika giftigt anfallspar som Ijeh/Skoog.

HIF spelar inte dåligt utan försöker men det är håglöst och enahanda. I den 28 minuten får man ett mål avblåst för offside och det är det närmaste man kommer ett mål idag. Här följer en period när HIF tar initiativet i matchen men det känns ändå inte speciellt farligt. Malmö pressas tillbaka eller så är det Malmö som medvetet drar sig tillbaka. I den 39 minuten så slår Rade Prica ett fint inlägg som letar sig fram till Jesper Jansson som får på ett skott men Baxter räddar. Två minuter senare så springer Skoog förbi Matovac och slår in bollen med högern denna gång. Ett äkta hattrick är fullbordat. Den förut så aktive Sören Cratz går och sätter sig på bänken.

Inför den andra halvleken har Malmö fått sig en uppläxning av Prahl för han är inte nöjd med spelet. Malmö spelar så diciplinerat. Lungt och metodiskt håller man bollen inom laget och man släpper nästan inte till någonting. Dessutom sätter man hela tiden HIF:s välplacerade men alltför stillastående backlinje på prov. Ijeh är helt fri i den 57 minuten och Yngvesson i minut nummer 64. Den sista kvarten gör Malmö FF tre byten. I den 75 minuten ersätts Niklas Skoog av Mats Lilienberg, i den 80 Yngvesson av Markus Rosenberg och i den 83 Billy Berntsson av Robert Kjellin. Efter två minuters tillägg blåser domaren Åke Andreasson av matchen.

Tom Prahl om matchen:
”Det är alltid lika roligt att vara i Helsingborg. Vi är inne i ett stim nu och jag har aldrig avancerat så långt i cupen så jag är nöjd. Vi spelar bra och vi har två sylvassa forwards. Backlinjen blir lite svajig ibland, man faller tillbaka för djupt och vi spelar bak till målvakten. . Matchbilden är den samma som för 10 dagar sedan men vi gör inte
de misstag vi gjorde då. Vi ville inte släppa in HIF i matchen. För oss är cupen viktig eftersom det kan ge oss Europaspel. Det spelar ingen roll vilket lag vi får i nästa omgång. Jag har ingen önskemotståndare men jag hoppas vi får spela hemma. Den här segern var viktig för den ger oss en tävlingsmatch innan allsvenskan sätter igång igen.”

Sören Cratz om matchen:
”Vi tackar Malmö FF för uppvisningen och gratulerar dem till segern. Vi har de spelare vi har men just nu spelar vi inte bra och självförtroendet är i botten. Synd att vi får 2-1 målet bortdömt men på det hela taget mötte vi ett bättre lag.”


Dagens roligaste kommentar:
”For fanden man”
Elanga(!) skrattandes till Sörensen efter matchen

Dagens ramsa hos MFF Support:
Tom Prahl, Tom Prahl, Tom Prahfotboll!!
(modifiering av tidigare total, total, totalfotboll!)

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners