Hammarby IF – Malmö FF

Tid: 2002-04-29 21:00, Plats:Söderstadion, Resultat: 3-1

Matchfakta

Bollinnehav: HIF 51%, MFF49%
Skott totalt: HIF 11, MFF 5
Skott på mål: HIF 7, MFF 4
Skott i målställning: HIF 1, MFF 0
Frisparkar: HIF 14, MFF 14
Hörnor: HIF 7, MFF 6
Offside: HIF 7, MFF 3

Låt oss först konstatera att Hammarby gör sina tre mål på ett tveksam straff samt två bjudningar från Malmö FF men att 3-1 segern är rättvis.

Stockholm och Söderstadion bjöd på en trevlig inramning.Vädret bestod hela eftermiddagen av regntunga moln och blåst men precis lagom till avspark skingrades molnen och solen sken från en nästan helt ljusblå himmel. Hemmapubliken och laget håller hög klass medan arenan egentligen inte gör det. Inklämt mellan husen ligger den gammal och sliten med träbänkar och trånga utrymmen. Charmigt? Ja kanske men precis som i Malmö så drömmer man om en ny arena och precis som i Malmö så finns det intresserade finansiärer till en modern arena med 25000 sittande under tak men precis som i Malmö så äger staden marken och därför står Söderstadion och Malmö Stadion kvar där de står.

11054 hade packat in sig på arenan varav 263 tappra himmelsblå supportrar som vid ett par tillfällen hördes vilket uppmärksammades och berömdes av Fotbollsförbundets kontrollant. I matchprogrammet citerades till och med en MFF-ramsa från i fjol så visst går det att göra sig hörd på Söderstadion dock bara sporadiskt. Att Ronnie Hellström skulle få stormande applåder från Bajensupportrarna, även då han är iklädd bortalagets ljusblå träningsoverall, var väl kanske inte överraskande men mycket trevligt.

Första halvlek börjar i ett högt tempo med många chanser. Malmöspelarna tar kommandot och den första kvarten noterar jag 4-5 halvchanser. I 17 minuten får Hammarby en hörna från höger som man reder ut men bollen kommer tillbaka i straffområdet och Mikael Andersson ramlar väldigt lätt i en duell med Daniel Majstorovic. Mycket tveksamt om det är straff men det verkar som om Daniel fått domarnas ögon på sig lite extra eftersom han har en tuff spelstil. Dessutom fick han ett gult kort för protest. Straffen sattes säkert i mål av Kennedy Bakircioglü. Spelet böljade fram och tillbaka med chanser från båda lagen. Jörgen jobbar och står i över stora delar av planen och Matias Concha är snabb och brytningsäker. Johan Andersson i Hammarby har fullt upp med att hålla ihop sitt förvar men i den 33 minuten går det inte längre. En perfekt boll från Skoog letar sig fram till Peter Ijeh som kommer fri med målvakten och en försvarare. Han avancerar och avancerar och man börjar nästan tro att chansen är gått förlorad. Så när han är riktigt nära Erland Hellström slår han bollen säkert bredvid honom och i målet. Rättvist 1-1 och Ijeh visar stolt upp sin undertröja med texten ”100% Jesus”. Malmö FF fortsätter att skapa chanser och ofta genom Erik Johansson som är kreativ och vågar bryta in och utmana motståndarna. I 43 minuten får Brian Steen en varning för en alltför hög spark på Peter Markstedt.

Första halvleken är över och det oavgjorda resultatet är med mersmak för Malmö FF. Här skulle jag egentligen vilja sluta mitt matchreferat och jag undrar fortfarande vad som hände i de båda omklädningsrummen i paus.

Andra halvlek sätter igång utan några byten gjorda men nu var matchbildebn en helt annan. Hammarby tog över initiativet och skapade flertalet chanser. Malmös försvar agerade tafatt och det resulterade i ett baklängesmål redan efter sex minuters apel. Bollen kommer in i straffområdet och nickas gång på gång runt och när bollen kommer oroväckande när Malmös mål bestämmer sig Lee för att gå ut boxa bort bollen, Han kommer dock sent in i situationen och får se bollen nickad i en bana över sig och in i mål av Andreas Hermansson. Visst kan man säga att det är ett tveksamt ingripande men i ärlighetens namn skall han inte behöva komma i den situationen, Bollen skall rensas undan i ett mycket tidigare skede.

En stund efter tvingas Peter Ijeh utgå p g a en blödning i vaden och in kommer Markus Rosenberg som nästan direkt får en chans men den vinkas av för offside. Det är då det första riktiga MFF-anfallet på 11 minuter! Hammarby rullar på med Andreas Hermansson i spetsen och att det fortfarande står 2-1 skall man tacka Hammarbys oförmåga att sätta sina chanser.

Malmö FF:s bästa anfall kommer efter 25 minuters spel. Innan dess har man visat upp en diger lista av felpassningar varvade med omöjliga passningar. Avståndet mellan backlinjen och mittfältet är för stort och bollarna hamnar i ett ingenmansland. Istället för att backlinjen tar steget upp som i första så tvingas mittfältet backa och då blir luckan till anfallarna så stort att backlinjen måste slå långbollar om enkelt tas om hand av Hammarbys försvar.

I 79 minuten går Hermansson in vilket man trodde skulle gynna Malmö FF. Spelarna kämpar och viker inte ner sig men spelat fungerar inte. I 82 minuten har Rosenberg en dubbelchans och det känns lite som om man är på väg tillbaka in i matchen. I 88 minuten händer det obegripliga. Hasse Mattisson har bollen och slår den i bröstet på en Hammarbyspleare men den tas om hand av Daniel Majstorovic som vänder om och backar hem, spelar ut den till Concha som slår den i sin tur till Brian Steen som inte uppfattar att han har en motståndare precis bredvid sig nämligen norrmannen Fredrik Winsnes som helt sonika tar bollen avancerar framåt slår den i sidled förbi Daniel Majstorovic fram till en helt ren Peter Markstedt som har all tid i världen att placera bollen bakom Baxter. Lee är på bollen men den slinker retfullt in vid vänstra stolpen. Malmöspelarna har bollen under kontroll vid tre tillfällen med möjlighet att spela hem eller ut över sidlinjen men ändå blir det mål. Efter detta har Hammarby fler chanser bl a en klockren nick i ribban.

Matchen är över och Hammarby har tagit sin första hemmaseger. Malmö väntar fortfarande på sin. Låt oss hoppas att den kommer på fredag.

/Patrik Jandelin
Innan matchen kramade de före detta Västeråsspelarna Peter Markstedt och Daniel Majstorovic om varandra men sedan var det slut på vänligheten. Det small rejält i närkamperna mellan dessa båda herrar och oftast var det Daniel som gick segrande ur dem.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners